3 tips bij het kopen van een led dimmer 0

led dimmer kopen

Een led dimmer kopen lijkt zeer eenvoudig. Je stapt simpelweg een bouwmarkt binnen en koopt een dimmer. Tenminste, dat hoop je. Eenmaal in de bouwmarkt aangekomen merk je echter al snel dat het minder eenvoudig is als je had gedacht. De elektra afdeling staat vol met dimmers in alle soorten en maten. Nadat je een half uur later nog met een lege blik naar de schappen staat te staren, moet je toch maar concluderen dat het vinden van de juiste dimmer geen kinderspel is. Want waar let je op? Met welke zaken moet je rekening houden? En hoe weet je zeker dat de dimmer zijn werk zal doen? Hieronder vind je 3 handige tips bij het kopen van een led dimmer.

1.    Schaf enkel led dimmers aan

Wil je een led lamp dimmen? Zorg er dan voor dat je sowieso een led dimmer aanschaft. Het zal je nog verbazen hoe vaak dit vergeten wordt en men gewoon een conventionele dimmers probeert aan te sluiten. De elektronica in een led lamp werkt anders heel anders dan in standaard halogeen- en gloeilampen. Dit vraagt dan ook om een andere techniek bij het dimmen. Als je een conventionele dimmer gebruikt om led verlichting te dimmen, zal de lamp enorm gaan haperen en is de kans zelfs groot dat deze stuk zal gaan. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Let er daarom altijd op dat je een dimmer met het ‘LED’ logo op de verpakking aanschaft. Zo weet je in elk geval zeker dat deze geschikt is voor het dimmen van led lampen. Natuurlijk betekent dit niet dat iedere led dimmer even geschikt is. Het is ook belangrijk om op de onder- en bovengrens uitgedrukt in wattage te letten. Als je slechts één lamp van 3 watt wilt dimmen en de ondergrens is 20 watt, zal er niks gebeuren. Ook kan het zijn dat je meerdere lampen aansluit en de hoeveelheid watt over de bovengrens gaat. Ook dan is de kans groot dat de lampen slechts deels of helemaal niet gedimd worden. Gelukkig wordt dit duidelijk aangegeven op het doosje, zodat je deze fout niet zo snel zal maken.

led dimmer

2.    Zijn de led lampen dimbaar?

Dit lijkt misschien een zeer vanzelfsprekende vraag, maar veel mensen vergeten nog steeds om eerst te controleren of hun lampen wel dimbaar zijn. Dit komt voornamelijk doordat de meeste conventionele lampen dimbaar zijn. We gaan er dan ook massaal vanuit dat dit bij led lampen ook het geval is. Hier maken we echter een fout. Lang niet alle led lampen zijn namelijk even goed dimbaar. Lees daarom eerst zorgvuldig het doosje van de lamp, alvorens je deze op een dimmer aansluit. Als je een led dimmer op een niet-dimbare lamp aansluit, loop je in het ergste geval zelfs het risico dat de lamp stuk zal gaan. En dat is natuurlijk zonde! Enkel als het specifiek wordt aangegeven bij de lamp, kan je er vanuit gaan dat deze te dimmen is. Zie je het nergens staan? Neem dan het zekere voor het onzekere en kies een andere lamp.

3.    Kwaliteit boven kwantiteit

Selecteer led dimmers niet alleen op de prijs. Logischerwijs zal je heel veel verschillende merken en prijscategorieën tegen komen. Bedenk echter wel dat goedkoop ook vaak duurkoop is. Kies daarom liever voor dimmers van hoogwaardige materialen, zodat je zorgeloos jaren vooruit kunt. Op de lange termijn ben je dan vaak ook nog eens goedkoper uit.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline