De temperaturen waren de afgelopen weken al enorm grillig. Waar we de ene dag nog konden genieten van mooi nazomerweer, was het de andere dag koud en regenachtig. Naarmate het jaar vordert, neemt de kans op (nacht)vorst steeds meer toe. Dit is dan ook hét moment om alvast de nodige voorbereidingen te treffen voor de planten in de tuin. Want waar wij met kou lekker naar binnen gaan en de verwarming omhoog draaien, kunnen je planten natuurlijk nergens naar toe. Het is aan jou om ze de nodige bescherming te bieden en te voorkomen dat ze schade oplopen. Maar hoe pak je dit dan precies aan? Hieronder volgen drie manieren om jouw planten te beschermen tegen de vorst.
1.Versterk de bodem
Ten eerste is het belangrijk om de bodem te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van bodemverbeteraars zoals champost. Champost is een restproduct uit de champignonteelt en wordt gebruikt bij het versterken van de bodem. Champost kan voor verschillende doeleinden en op verschillende momenten in het jaar worden gebruikt. Zo kan het in het voorjaar worden toegepast om voor te bereiden op een nieuw groeiseizoen en in het najaar dus juist om de bodem te versterken tegen vorst en onkruidgroei te voorkomen.
Champost kopen is bovendien een goede keuze als je de bodem op duurzame wijze wilt versterken. Champost is immers een restproduct. Het komt van nature vrij bij de champignonteelt. Normaal gesproken zou dit worden weggegooid. Nu kan het dus worden hergebruikt in eigen bodem.
2. Verplaats sommige planten naar binnen
Niet alle planten kunnen het hele jaar door buiten blijven staan. Sommige planten kunnen absoluut niet tegen extreme kou en zullen door deze weersomstandigheden gegarandeerd sterven. Om dit te voorkomen, is het van belang dat je deze planten tijdig naar binnen verplaatst. Om een te groot verschil in temperatuur te voorkomen, kan je ervoor kiezen om ze in de schuur of tuinkamer te plaatsen of op een andere plek waar het niet te warm of te koud is. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat de planten ook nog wel wat zonlicht moeten krijgen.
Weet je niet zo goed welke planten naar binnen moeten? Let hier dan op tijdens de aanschaf van een nieuwe plant en schrijf op welke planten bij lagere temperaturen extra bescherming nodig hebben. Zo weet je elk jaar precies welke planten extra aandacht nodig hebben en kan je de juiste voorbereidingen treffen.
3. Haal niet alle bladeren weg
In het najaar vallen er heel wat bladeren op de grond. Ons natuurlijke instinct is om deze op te ruimen. Natuurlijk is het fijn als er niet een heel tapijt aan bladeren ontstaat, maar toch raden we aan om ook een deel te laten liggen. De bladeren vormen namelijk een natuurlijke mulchlaag op de bodem. Ze worden dus eigenlijk een soort jasje voor de planten. Zo bescherm je ze extra tegen de vrieskou. Ook voor dieren in de tuin kan dit prettig zijn. Zo kunnen egels zich hier bijvoorbeeld heerlijk in verstoppen.