5 Tips voor een betere werkplek 0

5 Tips voor een betere werkplek

Nu veel mensen thuis zijn gaan werken, is een goede werkplek thuis belangrijker dan ooit tevoren. Er zijn zoveel factoren die meespelen bij het creëren van een werkplek thuis. Misschien heb je wel kinderen die altijd rondrennen, of werken jij en je partner allebei in dezelfde kamer. Misschien is je werkkamer wel in je slaapkamer en heb je ook niet meer ruimte over. Maar deze tips zijn voor iedereen, wat je situatie ook is.

1.   Kies een vast tijdstip en houd je eraan

Begin altijd om dezelfde tijd met werken en eindig ook op een vaste tijd. Dit is erg belangrijk omdat je hersenen dan automatisch gaan werken. Voor veel mensen is het fijn om dit in de ochtend te doen, maar kijk wat bij jouw routines past. Misschien ben je wel een avondmens. Misschien moet je wel bij bepaalde vergaderingen zijn door de middag heen.

2.   Ergonomische werkruimte

Vraag jezelf eens af of het niet beter is te kiezen voor een dynamisch, ergonomische bureaustoel, ook wel ergostoel genoemd. Zo’n bureaustoel houdt je fit en gezond. Je blijft op zo’n stoel actief, zonder dat je het zelf doorhebt. Zorg er ook voor dat je bureauhoogte goed is. Een te hoog bureau geeft nekklachten, omdat je je armen en schouders optrekt. Een elektrisch zit-sta bureau met geheugenfuncties is voor iedere gebruiker van de thuiswerkplek een uitkomst. Met een druk op de knop staat het bureau en het beeldscherm op de ergonomisch juiste hoogte voor ieder gezinslid. En als je met een laptop werkt, zorg dan dat je gebruik maakt van een laptopverhoger, zodat je onnodige pijn in je nek voorkomt.Hetzelfde geldt ook voor je muis en je bureau zelf. Zorg dat alles goed afgestemd is op jouw ooghoogte Let ook op dat je mentale gezondheid.veel pauzes neemt en dat je af en toe even opstaat om te rekken en strekken.

Ergonomische werkruimte

3.   Mentale gezondheid

Probeer niet over je grenzen te gaan als je thuiswerkt en wees niet 24/7 bereikbaar. Houd je werkmail bijvoorbeeld alleen op je computer en log uit na een bepaalde tijd. Ook is het belangrijk om af en toe even wat anders te doen. Even een wandeling maken. Wat water drinken. Een vriend of vriendin bellen, terwijl je koffie of thee drinkt. Of lees een hoofdstuk uit een boek. Balans is het sleutelwoord hier.

4.   Lange termijn

Denk eens na over de lange termijn. Wat heb je nodig als je nog een jaar thuis zou werken? Wat is het waard om in te investeren? Wat vond je altijd zo fijn op je werk wat je thuis misschien mist? Misschien moet je je werkplek wel helemaal anders inrichten, of van kamer veranderen om het daar warmer/koeler is of een raam heeft.

5.   Maak afspraken met jezelf en anderen

Als je met je gezin woont is het belangrijk om afspraken te maken over wanneer je wel en niet gestoord mag worden. Ook is het belangrijk om af te spreken wanneer anderen bepaalde taken overnemen en wanneer je even een dag vrij neemt om met elkaar te zijn. Afspraken met jezelf zijn net zo belangrijk als afspraken met een ander. Als je je voorneemt om een project deze week af te hebben, neem dan behapbare stappen en maak het leuk voor jezelf. Behandel jezelf zoals je een collega zou behandelen. Planningen zijn er om mee te schuiven.

Het is belangrijk om een duidelijke, goedwerkende routine te creëren. Het is niet erg als dit tijd kost, maar probeer veel dingen uit en kijk wat goed werkt. Ook kan je jezelf afvragen of jouw bureaustoel ergonomisch genoeg is. Let ook op je mentale gezondheid tijdens het werken. De ene dag gaat beter dan de andere dag, en dat is oké. Houd de lange termijn in je achterhoofd en maak duidelijke afspraken over jouw werkplek en gewoontes. Dit alles zal ervoor zorgen dat thuiswerken je een stuk makkelijker afgaat.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline