5 tips voor een duurzame tuin 0

duurzame tuin

Om te helpen met het klimaat en het milieu kiezen veel mensen tegenwoordig voor duurzame oplossingen. Dat is natuurlijk ook mogelijk in je tuin, en daarom geven we in dit artikel een aantal tuinaanleg tips voor een duurzame tuin.

Maak gebruik van duurzame materialen

Maak bij het aanleggen van je tuin zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijke tuinafscheiding zoals een haag of heg. En wanneer je houten elementen aan je tuin toevoegt zoals bijvoorbeeld een schutting, vlonder of pergola, zorg er dan voor dat het gebruikte hout is voorzien van het FSC keurmerk.

haag of heg

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om materialen uit je oude tuin te hergebruiken of tweedehands materialen aan te schaffen via bijvoorbeeld Marktplaats. Zo kun je bijvoorbeeld tweedehands tegels gebruiken voor je terras of oprit, maar ook andere zaken zoals tuinmeubels of plantenbakken komen hier natuurlijk voor in aanmerking.

Sterke en meerjarige planten

Kies voor sterke en meerjarige planten in je tuin. Deze gaan langer mee, waardoor je niet elk jaar nieuwe planten in je tuin hoeft te plaatsen. Bovendien zijn ze ook minder vatbaar voor ziekten, schimmels en andere plagen, waardoor je dus ook het gebruik van bestrijdingsmiddelen kunt voorkomen. En zorg er ook voor dat je de juiste planten kiest voor het soort grond in je tuin en de hoeveelheid zonlicht die ze op een bepaalde plaats krijgen, ook dit zorgt ervoor dat de planten langer gezond zullen blijven.

Led of solar tuinverlichting

Voor de verlichting in je tuin kun je kiezen voor led of solar verlichting. Led verlichting is duurder in aanschaf, maar het gaat wel langer mee en verbruikt minder elektriciteit. Dit is dus goed voor het milieu en het bespaart ook nog eens op je energierekening. Solar verlichting slaat gedurende de dag zonne-energie op welke dan ‘s avonds gebruikt wordt om de lamp van stroom te voorzien, dus met solar tuinverlichting verbruik je helemaal geen elektriciteit.

Regenwater opvangen

Je kunt een regenton in je tuin plaatsen en aansluiten op je regenpijpen en hiermee regenwater opvangen. Dit water kun je daarna goed gebruiken om bijvoorbeeld planten water te geven, je gazon te besproeien of dieren water te geven.

regenton

Daarnaast kun je er voor kiezen om regenwater af te koppelen. Hiermee zorg je ervoor dat het regenwater niet in het riool verdwijnt, maar dat je het juist terug leidt naar je tuin. Hiermee voorkom je dat de grond uitdroogt en zorg je er ook voor dat het grondwater op peil blijft. En dit zorgt er natuurlijk weer voor dat je de beplanting in je tuin minder vaak water hoeft te geven.

Composteren

Wanneer je een stukje van je tuin gebruikt als composthoop kun je daar je groenafval kwijt, en dit kun je later dan weer gebruiken om je tuin van voedingsstoffen te voorzien. Hierdoor hoef je dus minder afval af te voeren en hoef je ook geen meststoffen aan te schaffen. En wanneer een composthoop te veel ruimte in je tuin inneemt kun je natuurlijk ook kiezen voor een compostsilo.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline