Alle do’s en dont’s bij het verwijderen van onkruid 0

Alle do’s en dont’s bij het verwijderen van onkruid

Door groeiend onkruid op je terras of tussen je tegels ziet je tuin er direct een stuk minder netjes uit. Tijd om daar korte metten mee te maken dus! In deze blog lees je wat je wel en juist niet moet doen tijdens het bestrijden van onkruid. Ook geven we tips waarmee je de groei van onkruid in de toekomst kunt voorkomen.

Do’s bij het onkruid bestrijden

  • Begin met het bestrijden van onkruid in een vroeg stadium. Als je namelijk te laat begint hebben de zaden zich al verspreid en hebben de wortels zich al diep in de grond genesteld, waardoor het onkruid sneller zal terugkomen. Je kunt het beste beginnen in het voorjaar, bijvoorbeeld in maart.
  • Gebruik speciale middelen bij het bestrijden van onkruid, bijvoorbeeld een onkruidbrander. De hete vlam in zo’n onkruidbrander zorgt er namelijk voor dat de cellen van de planten openbarsten en afsterven, waardoor het onkruid tot aan de wortel verdwijnt. Zo weet je zeker dat het onkruid, bijvoorbeeld tussen terrastegels en borders, ook niet meer terugkeert. Ook onkruidborstels zijn zeer geschikt voor het verwijderen van de plantjes. Deze apparaten beweeg je over de oppervlakken waar onkruid voorkomt. Door de wrijving van de borstels worden de (bovengrondse) plantjes losgehaald.

onkruidbrander

Dont’s bij het onkruid bestrijden

  • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, want deze zijn slecht voor het milieu en voor de tegels. Ook moet je hiermee oppassen als je huisdieren hebt. Je kunt dan beter speciale apparaten (zoals een onkruidbrander of onkruidborstel) gebruiken of aan de slag gaan met meer milieuvriendelijke onkruidverdelgers.
  • Gebruik liever ook geen hogedrukspuit. Hiermee kun je namelijk het zand dat tussen de voegen zit wegspuiten. Dit zorgt ervoor dat het onkruid juist weer sneller gaat groeien en dat je terras zelfs kan verzakken.

onkruidverdelgersZó voorkom je onkruid

Onkruid groeit het beste op egale oppervlakken, bijvoorbeeld tussen de voegen van tegels of op houten vlonders. Daarom raden we je aan om maximaal 40% van de tuin te betegelen. Door de rest met (bodembedekkende) planten te vullen zorg je voor natuurlijke afwatering, waardoor onkruid hier minder makkelijk kan groeien. Door de bestrate onderdelen van je tuin bovendien regelmatig even te bezemen wordt de mosvorming verstoord. Dit zorgt er ook weer voor dat het onkruid minder hard groeit.

Met al onze tips zorg je ervoor dat je onkruid op de meest effectieve wijze kunt verwijderen, bijvoorbeeld met behulp van onkruidbranders of onkruidverdelgers. Ook manieren om onkruid te voorkomen hebben we besproken. Zo ziet je tuin er deze zomer op zijn schoonst uit.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline