Alles wat je moet weten over gordijnen 0

alles over gordijnen

Zodra je gaat verhuizen of je woning een make-over wilt geven, komt er opeens enorm veel op je af. Je zoekt naar de perfecte badkamer, keuken en struint tientalen woonwinkels af voor de mooiste meubels en woonaccessoires. Als je denkt dat je eindelijk alles gehad hebt, komt er een nieuw dilemma de kop op steken: voor welke raamdecoratie kiezen we? Het vinden van de perfecte gordijnen voor jouw woning is een hele klus. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos en het aanbod is bizar te noemen. Hoe maak je ooit de juiste keuze als er gewoon veel te veel te vinden is? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over gordijnen, zodat de keuze hopelijk een stuk makkelijker wordt!

Wat is precies het doel van gordijnen?

Gordijnen kunnen meerdere functies vervullen. Het is dan ook belangrijk om eerst bij je zelf na te gaan welke functie zij in jouw woning moeten vervullen. Schaf je gordijnen aan enkel ter decoratie? Of moeten ze ook een verduisterende functie vervullen, zoals dikwijls nodig is in de slaapkamer. De voornaamste reden om gordijnen in de woonkamer te gebruiken is dat deze de privacy waarborgen. Zo kan je ongeneerd in je pyjamabroek een zak chips nuttigen, zonder dat je je geneert voor wat de buren zouden denken. Bovendien geven gordijnen je woning een wat vollere aanblik en dit kan je ook horen. Zodra je een nieuwe woning betreedt, zal je direct opmerken dat het hol klinkt. Zelfs als alle meubels en woonaccessoires al geplaatst zijn. Dit komt vooral door het ontbreken van raamdecoratie. De keuze voor de juiste gordijnen bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van de woning. Het is dan ook zaak om dit zorgvuldig aan te pakken.

sfeer gordijnen

Waarom kiezen voor gordijnen?

De meeste mensen kiezen direct voor gordijnen als ze nieuwe raamdecoratie moeten aanschaffen. Maar waarom eigenlijk? Er bestaat nog veel meer raambekleding, maar in het grootste gedeelte van Nederland zal je toch gordijnen voor de ramen zien hangen. Wek gordijn het beste bij jouw interieur past is afhankelijk van meerdere factoren. Het is allereerst belangrijk om te weten welke gordijnen er precies zijn. Natuurlijk hoef je hiervoor niet een kijkje achter elk gordijn in Nederland te nemen. Je kunt je laten adviseren door een specialist in een bouwwinkel, maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan.

Welke soorten gordijnen zijn er?

Over het algemeen spreken we over drie ‘standaard’ gordijnsoorten: overgordijnen, in-between gordijnen en transparante gordijnen. Overgordijnen worden voornamelijk gebruikt om licht buiten de deur te houden. Dit is vooral handig in slaapkamers of andere ruimtes waar licht niet gewenst wordt. Bovendien beschikken deze gordijnen over een isolerende functie, waardoor ze kou uit de kamer houden en altijd de aangename temperatuur binnenshuis bewaken. In-between gordijn zijn een stuk luchtiger dan overgordijnen en laten ook veel meer licht door. Transparante gordijnen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, vrijwel doorzichtig. Ze houden enkel inkijk tegen, maar doen niks voor het lichtval. Deze worden voornamelijk gebruikt in woonkamers.

Uiteraard heb je nog veel meer bijzondere gordijnsoorten, zoals jaloezieën, plisségordijnen en vouwgordijnen. Vraag om advies aan een specialist of bekijk zelf wat de mogelijkheden zijn binnen jouw woning.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline