De beste tips om je tuin in te richten 0

De beste tips om je tuin in te richten

Ziet je tuin er een beetje saai, of rommelig uit? Wil je nu eindelijk die tuinstijl, die je in gedachten had eens toe gaan passen? Dan is dit de beste tijd om daaraan te beginnen.

Het voorjaar is de perfecte tijd voor een tuin make-over of een tuinopknapbeurt. Vind je het lastig om zelf een nieuw plan te bedenken, dan geven we in dit artikel een aantal tips, waarmee jij uit de voeten kunt, om jouw tuin om te toveren tot een echte buiten leefplek. Zo kun je van de zomer nog meer genieten in jouw eigen tuin!

Wees realistisch

Een weelderige bloemenborder en kunstig gesnoeide hagen zijn prachtig, maar iedereen is ook druk met werk, hobby’s, kinderen en school. Wees realistisch met hoeveel werk jij aan je tuin kunt en wilt besteden. Als het voor jou een opgave is om al die bloemen de aandacht te geven die ze nodig hebben, is het plezier in je tuin snel weg.

In plaats van de bloemenborders en vormhagen, kun je ook kiezen voor planten die weinig onderhoud vergen zoals bamboe. Zie je het niet zitten om wekelijks het gras te maaien en de randjes netjes bij te werken, kies dan voor kunstgras. Dit is vrijwel onderhoudsvrij en is tegenwoordig van erg hoge kwaliteit en bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Of kies voor een gemakkelijke, wintergroene bodembedekker. Zo is je tuin het hele jaar door groen en een goede bodembedekker vermindert het onkruid. Sommige bodembedekkers geven je ook nog een paar weken een bloementapijt als extraatje.

Je kunt je tuin ook gezellig maken met andere decoraties, zoals beelden, een waterornament, hip tuinmeubilair, of speciale bestrating. Met de bestrating kun je leuk spelen, door voor je looppaden een andere steen, of ander patroon te kiezen, dan voor je zithoek.

Een boom als blikvanger

Een boom is een prachtige blikvanger voor je tuin, maar voor je er één koopt zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten.

Heb je een kleine tuin, kies dan voor een kleine, langzaam groeiende soort. Anders is je mooie, kleine boom van nu, over tien tot twintig jaar een reus en moet je hem kappen en wortels verwijderen, met alle ellende en bijkomende kosten van dien. Let bij het planten ook goed op de bezonning van je tuin. Het zou tenslotte erg zonde zijn, als de boom precies de zon van je zithoek wegneemt.

Een grote tuin inrichten

Veel mensen vinden het lastig om een grote tuin leuk en onderhoudsarm in te richten. Maar als je de tuin opdeelt in verschillende ruimtes en de verschillende grondelementen afwisselt, is het een stuk eenvoudiger.

Combineer bijvoorbeeld verschillende soorten bestrating en wissel het af met stukken grastapijt, of verhoogde bloembakken.

Water in je vijver maakt je tuin ook meteen een stuk levendiger. Dit kun je doen met een waterornament, of met een vijver. Een vijver geeft een echt buitengevoel, maar vraagt wel wat meer onderhoud. Laat je van tevoren goed informeren over de beste plaats voor de vijver, want dat heeft veel effect op het onderhoud.

Veranda’s en overkappingen

Wil je echt hele avonden lekker buiten kunnen zitten en verleng je graag het tuinseizoen?

Denk dan eens aan een tuinoverkapping, of een veranda. Je kunt hier altijd droog en beschut onder buiten zitten en een heerlijke loungehoek met dekentjes, of misschien zelfs een vuurtafel, onder creëren. Ook juist op de hete zomerdagen is een tuinoverkapping ideaal. Hier zit je heerlijk in de schaduw.

Zorg wel dat er genoeg ruimte in de tuin overblijft voor een terras, want je wilt tenslotte ook wel eens lekker in de zon genieten van je tuin.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline