De ene pan is de andere niet 0

En daarom is het belangrijk dat je het onderscheid en de verschillende eigenschappen van de vele diverse verkrijgbare pannen leert kennen.

Zoals je wel weet zijn er diverse soorten pannen en heb je misschien ook wel een redelijk idee waar die specifiek voor gebruikt dienen te worden. Vaak zit het al in de naam.

Toch willen we je een aantal tips meegeven voor als jouw pannenset nog niet compleet of je zelfs een hele reeks aan wilt gaan schaffen.

De juiste pan op de juiste plek

Natuurlijk heeft de ene pan meer prioriteit in jouw keuken dan de andere maar het is maar net welke gerechten je het meeste bereidt. De meeste pannen uit het volgende overzicht komen je waarschijnlijk bekend voor:

Koekenpan

Met zijn ronde vorm en lage rand wordt deze pan meestal gebruikt om  eieren, vlees of pannenkoeken te bakken op hoog vuur. En voor het fruiten van uien en andere soorten groenten.

Hapjespan

Meestal kleiner dan een koekenpan maar wel hoger. Tevens perfect om vlees in te laten sudderen en eenpansgerechten in te bereiden.

Hapjespan

Steelpan

Vaak gebruikt om sauzen in te bereiden. Kenmerkend is het geringe formaat.

Steelpan

Wokpan

Voor roerbakken en omhusselen van ingrediënten is er dankzij de hoge rand geen betere. Behalve misschien de wadjan, die van een nóg hogere rand voorzien is.

Kookpan

Wat moeten we je hier nog over vertellen? De naam geeft al weg waarvoor hij gebruikt wordt. Veelal voor het bereiden van groenten.

Grillpan

Platte pan met ribbels in het midden die vlees of vis hun grill motief geven. Ze onttrekken bovendien vet en vocht, waardoor je gerecht gezonder wordt.

Vispan

Een ovale pan die soms van ribbels is voorzien en perfect voor het bereiden van vis.

Vispan

Pannenkoekpan

Bedoeld voor wat de naam al aangeeft; koekenpan met veel lagere rand.

Soeppan

Dé klassieke pan. Je hebt een ruime keuze aan verschillende formaten. Voor grotere gezelschappen heb je vanzelfsprekend een grotere pan nodig.

soeppan

Sauspan

Snel en gemakkelijk een saus maken begint – en eindigt – met deze pan.

Snelkookpan of slowcooker?

Als er iets moet sudderen is een slowcooker ideaal. Wil je het voedsel juist snel op temperatuur hebben? Dan komt een snelkookpan heel goed uit.

Warmtebronnen

Wanneer je te maken krijgt met een nieuw fornuis maar – bijvoorbeeld door een verhuizing – hierin geen keuze hebt, betekent dit wellicht dat je aan je huidige pannen niets meer hebt. Pannen die voor gas dan wel elektrisch, keramisch, halogeen of inductie koken geschikt zijn, zijn vaak niet universeel. Laat je daarom goed informeren over de geschikte warmtebron voor je pannenset voordat je de knoop doorhakt.

Anti-aanbaklaag

Vervelend zeg, aangekookt voedsel! Met een anti-aanbaklaag heb je hier niet snel meer last van. Denk erom dat deze laag kwetsbaar is en met water zonder afwasmiddel schoongemaakt dient te worden. Tevens vatbaar voor krassen, dus niet in aanraking laten komen met scherpe voorwerpen.

Warmte-indicator

Zeker weten dat je pan goed op temperatuur is? Check je warmte-indicator, een – meestal – cirkelvormig middelpunt dat egaal wordt zodra je pan heet genoeg is om te beginnen met bakken.

ADD

Bij verkeerd gebruik kan een pan kromtrekken. Een anti-distortion disc voorkomt dit.

 

Hopelijk heb je iets aan deze tips en weet je nu welke pannen je al dan niet moet hebben!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline