De fundering voor jouw blokhut 0

boomhut

Het is misschien wel het meest belangrijke onderdeel van jouw blokhut; de fundering. De fundering vormt de basis voor je blokhut en heeft invloed op de duurzaamheid en stevigheid van de blokhut. Het is dus belangrijk om dit goed aan te leggen.

Wat is een fundering?

De fundering, ook wel fundament, is het onderdeel van jouw blokhut dat ervoor zorgt dat het gewicht van de blokhut en de daarop uitgeoefende krachten, zoals sneeuw en winddruk, worden overgedragen op de draagkrachtige ondergrond.

Waarom een fundering voor je blokhut?

Er zijn meerdere redenen om een fundering voor je blokhut te leggen. De fundering zorgt ervoor dat je blokhut haaks en waterpas staat en het maakt het eenvoudiger de blokhut op te bouwen. Het zorgt er daarnaast voor dat je je blokhut steviger en duurzamer staat.

Zonder fundering verzakt je blokhut na verloop van tijd. Hierdoor staat hij niet meer waterpas. Het gevolg is dat bevestigingspunten onder druk komen te staan en ramen en deuren niet langer goed sluiten.

Verschillende soorten funderingen

Je kunt je blokhut op verschillende manieren funderen, de meest voorkomende zijn:

  • Betonnen fundering
  • Tegels
  • Betonbanden / straatbanden
  • Houten frame / houten palen

Om je een goed beeld te geven van de verschillende soorten funderingen behandelen we deze apart.

Betonnen fundering

Een fundering van beton wordt veel gebruikt bij blokhutten. Deze soort fundering is geschikt voor grotere blokhutten. Het grootste voordeel is dat je meteen een vloer hebt voor je blokhut. Het nadeel van deze fundering is dat het duurder en arbeidsintensiever is dan andere soorten funderingen. Er zijn veel aandachtspunten bij deze soort fundering, dus verdiep je vooraf goed, of laat je goed inlichten door een expert.

Tegels / betonbanden / straatbanden

Je kunt ook betontegels, grindtegels of stoeptegels gebruiken als fundering voor je blokhut. Zorg wel dat je opsluitbanden / betonbanden gebruikt zodat de tegels op hun plaats blijven liggen. Het grote voordeel bij deze soort fundering is dat het relatief goedkoop, snel en makkelijk te doen is. Ook bij het leggen van tegels zijn er aandachtspunten om rekening mee te houden. Vraag een expert, of verdiep je goed.

Houten frame / (hard)houten palen

Je kunt een blokhut ook plaatsen op een houten frame / houten palen die je in de grond verwerkt. Hier kun je vervolgens de blokhut bovenop plaatsen. Deze soort fundering wordt met name gebruikt op plekken waar het terrein zeer ongelijk is of op instabiele/slappe grond. Het grote voordeel bij deze soort fundering is dat geen grondwerk vereist is. De nadelen zijn dat de fundering niet geschikt is voor zware blokhutten.

Welke fundering is geschikt in mijn situatie?

Welke fundering geschikt is in jouw situatie is afhankelijk van meerder factoren. Laat je daarom adviseren door een expert. Hij / zij kan je helpen bij de juiste soort fundering en vertellen waar je op moet letten.

Fundamentbalken

Welke fundering je ook kiest, fundamentbalken zijn altijd aan te raden bij blokhutten. Dit zijn balken die je onder je blokhut plaatst. Deze funderingsbalken zorgen ervoor dat je blokhut voldoende beschermd is tegen regenwater en geen houtrot ontstaat. Dit komt weer ten goede aan de levensduur van je blokhut.

Let wel op! Er zit verschil in de soort en vorm van de fundamentbalken. Elke vorm en soort heeft zijn eigen voor- en nadelen. Laat je adviseren of verdiep jezelf goed!

fundering boomhut

Aan de slag

Je kent nu de meest populaire soorten funderingen voor een blokhut en hebt gelezen dat iedere soort zijn eigen voor- en nadelen heeft en het verschilt per situatie welke fundering het meest geschikt is. Het advies van een specialist is daarom super belangrijk. Veel succes met de fundering van jouw blokhut!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline