De rozenkelim: weer terug van weggeweest! 0

rozenkelim in de woonkamer

De vraag naar rozenkelims is op dit moment enorm. Enige tijd waren deze fleurrijke kelims uit het arme Moldavië minder populair, maar die tijd zijn we inmiddels voorbij! Deze kelims werden door vrouwen met de hand geweven tussen 1920 en 1985. Niet voor de handel, maar puur voor eigen gebruik of als tijdverdrijf.

Kenmerken van de rozenkelims

De kelims kenmerken zich door een donkere achtergrond met felle bloemen. Een enkele keer is er ook een kinderhoofdje of hert in geweven. Het verhaal gaat dat de donkere achtergrond staat voor het sombere leven wat de vrouwen op dat moment ondergingen. De kleurrijke bloemen stonden daarentegen voor het vrolijke en uitbundige leven wat ze graag zouden willen leiden.

Moeilijk verkrijgbare rozenkelims

Tot voorkort waren de rozenkelims makkelijk te vinden, maar helaas is dat veranderd. De prijzen van de echt kelims stijgen enorm! Hiervoor zijn twee oorzaken. Ten eerste: de kelims worden niet meer gemaakt, dus er is steeds minder aanbod. Ten tweede: het is voor Turkse handelaren steeds moeilijker om de kleden te importeren naar Turkije. In Turkije werden de kelims namelijk tot voor kort schoongemaakt en gerestaureerd. Door een nieuwe wet zijn er nu hoge importheffingen van kracht op de kelims en zien de Turkse handelaren ervan af om opzoek te gaan naar mooie exemplaren.

Rozenkelims bekijken

Bent u op zoek naar een rozenkelim vloerkleed of tapijt? Ga dan eens langs bij Rozenkelim in Hillegom. Zij hebben een showroom met meer dan 700 unieke vintage vloerkleden, waaronder rozenkelims. Kijk eens op de website van Rozenkelim.nl voor het aanbod en de openingstijden.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline