De wastafel 0

De wastafel

De gemiddelde Nederlandse badkamer is compact van afmeting, terwijl we veel wensen hebben. Hoe plan je zo’n ruimte efficient? Veruit het belangrijkste element in iedere badkamer is de wastafel. Maar welke wastafel of badkamermeubel past het beste bij jouw situatie?

Basisvoorwaarden

Om lekker voor je wastafel te kunnen staan is een minimale vrije ruimte van 70 centimeter nodig. Stel, je hebt een breedte van 90 cm. tot je beschikking. Dan kun je kiezen voor een dubbelbrede wastafel, al dan niet voorzien van twee kranen. Afhankelijk van je gezinssituatie kun je ook kiezen voor twee losse wastafels; handig tijdens de ochtendspits. De plek van je wastafel in het ontwerp van je nieuwe badkamer, is van groot belang voor het gebruiksgemak. Zorg ervoor dat er geen bottleneck ontstaat!

Materiaal van de wastafel

Wastafels zijn er in diverse materialen, met ieder hun eigen specifieke kenmerken. Het meest verkocht wordt nog steeds keramiek, maar er zijn alternatieven, zoals gietbeton. Dit heeft de uitstraling van keramiek, maar is net iets strakker en eenvoudiger te verwerken. Ook is kunstmarmer, zoals gietbeton ook wel wordt genoemd, over het algemeen iets goedkoper dan echt keramiek.

Bij de materiaalkeuze is het, naast de vormgeving, verstandig praktische overwegingen een rol te laten spelen. Keramiek en een minerale kunststof als Corian zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen krassen dan rvs. Ook aspecten als duurzaamheid, schoonmaakgemak en bestendigheid tegen de inwerking van zeep, zuren en chemische middelen zijn belangrijk. Met niet gepolijst natuursteen en beton moet je wat dat laatste betreft bijvoorbeeld voorzichtig zijn.

Wat qua vormgeving opvalt in het huidige aanbod is dat de natuur meer en meer als  inspiratiebron dient. Naast de altijd populaire kubistische vormen vinden we grillige, eigenzinnige vormen of juist ronde en vriendelijke wastafels.

Plaatsing

Wastafels kunnen op verschillende manieren worden bevestigd. Door de wastafel op een (keramische) zuil te plaatsen wordt de afvoer aan het oog onttrokken. Het nadeel van zo’n staande wastafel is echter dat je gebonden bent aan standaard montagehoogtes.

Vrijhangende modellen daarentegen kunnen op iedere hoogte bevestigd worden; geen overbodige luxe voor lange of juist kleine mensen. Voor hangende wastafels zijn halve sifonkappen beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van een designsifon.

Alles los, of netjes weggewerkt in een badkamermeubel?

Een badkamermeubel ziet er van buiten vaak compacter uit dan hij van binnen is. Geen rondslingerende flesjes, potjes en zeepjes maar alles netjes opgeruimd en binnen handbereik. In een kast die past bij de rest van het interieur.

Let bij de aanschaf op een aantal zaken. Hoe groot is de badkamer? Hoeveel opbergruimte heb je nodig? De afmetingen van het badkamermeubel moeten in evenwicht zijn met de rest van de ruimte; geen enorm gevaarte dat alle ruimte opeist dus, maar wel groot genoeg om alle spulletjes handig in op te bergen.

Materiaal van het badkamermeubel

Niemand houdt zijn badkamer droog, dus is het belangrijk dat het meubel goed tegen vocht kan. Hout bijvoorbeeld, is vochtgevoelig; niet alle soorten zijn even geschikt om in de badkamer te worden gebruikt. Veel badkamermeubels hebben om die reden een gefineerde toplaag, met op dit moment vaak prints van donkere, exotische houtsoorten als maccassar en wengé.

Naast badmeubelen die voorzien zijn van een fineerafwerking wordt er op dit moment vaak gekozen voor strakke, greeploze hoogglansafwerking. Deze trend, die afkomstig is uit de keukens, gaat de komende jaren zijn opwachting maken in veel badkamers. Wil je écht chic en klassiek, dan is er het stenen dekblad. Er zijn heel veel verschillende soorten steen, zoals blauwsteen, keramiek of marmer. Kostbaar, maar wel bijzonder stijlvol.

Ook voor steen geldt echter: denk aan de afwerking en let op het onderhoud! Sommige steensoorten zijn van nature poreus en worden vlekkerig als ze veel met water in aanraking komen. Een goede voorbehandeling is dan ook noodzakelijk.

Trends

Wat wij op beurzen signaleerden: de spiegelkast komt terug! Maar dan wél uitgevoerd in luxe materialen, met perfecte verlichting, weggewerkte stopcontacten en in sommige gevallen zelfs voorzien van speakers en een aansluiting voor je I-Pod. Dat wordt swingend je dagcréme aanbrengen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline