Een opgeruimd huis geeft rust 0

Een opgeruimd huis geeft rust

Voel jij je ook veel meer relaxed als je huis is opgeruimd? Jouw woning heeft namelijk veel invloed op je humeur, daarom is het belangrijk om je huis op orde te houden zodat je rust in je hoofd hebt. Lees hier meer over de voordelen van een opgeruimd huis, het houden van een grote schoonmaak, het huishouden bijhouden en de dagelijkse taken voor orde.

Voordelen

Men zegt dat jouw woning een weerspiegeling is van hoe jij je voelt. Voor mensen die gestrest of depressief zijn is het niet makkelijk om het huishouden altijd maar netjes te houden, maar als dit wel wordt bijgehouden zul je zien dat het een hoop rust geeft. Een huis vol rommel en chaos is geen goede ruimte om je te concentreren of om volledig tot rust te komen. Daarom is het van groot belang om eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak te houden, zo voorkom je dat het aantal spullen ophopen of er een hoop stof ontstaat. Naast de dagelijkse taken in het huishouden natuurlijk. 

Grote schoonmaak

Bij een grote schoonmaak ga je alles in je huis af. Misschien ben jij wel een verzamelaar en heb je een hoop rotzooi dat je eigenlijk nooit gebruikt. In dit geval is het handig om één of twee keer per jaar te kijken welke spullen je weg wil doen. Regel een bouwcontainer om puin in te gooien, doneer bruikbare spullen aan de kringloopwinkel of maak er iemand in je omgeving blij mee. Nadat je ziet dat je ineens veel minder spullen in huis hebt, kun je alles gaan schoonmaken. Begin met het afstoffen van je woning, begin bijvoorbeeld bij kasten en ga door naar planken, vensterbanken etc. Eigenlijk alles waar stof op kan komen moet gepoetst worden, daarna kun je aan de slag met stofzuigen en dweilen. 

Bijhouden

Na zo’n grote schoonmaak wil je er natuurlijk voor zorgen dat het ook netjes blijft. Om dit aan te houden zul je afspraken met jezelf of je medebewoners moeten maken. Denk na voordat je iets koopt om te kijken of je het echt nodig hebt, dit zal ervoor zorgen dat je minder objecten in huis verzameld. Daarnaast is het handig om een routine te maken van bepaalde taken zoals het weggooien van oud papier of restafval zodat dit niet opstapelt. Welke gewoontes moeten worden veranderd is afhankelijk van jou, ga na waar het probleem precies zit en wat je kunt aanpassen om te voorkomen dat het weer een rommel wordt. 

Dagelijkse taken

Naast een grote schoonmaak zul je dagelijks ook taken in het huishouden moeten uitvoeren om de boel netjes te houden. Zo zul je moeten opruimen om ervoor te zorgen dat alles weer op zijn plek ligt. Het is handig om voldoende ruimte te hebben voor opslag zoals kasten, kisten of lades waar je je spullen in kwijt kunt. Op deze manier heb je niet telkens losse spullen overal liggen, berg het op nadat je het hebt gebruikt. Overige taken zijn afwassen, je bed opmaken en stofzuigen. Hoe vaak je stofzuigt is afhankelijk van jou en je huis. Wekelijkse taken zijn ook het schoonmaken van de badkamer en wc. De keuken dient ook schoongemaakt te worden, afhankelijk van hoe vaak je uitgebreid kookt. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline