Een Scandinavisch interieur naleven, hoe doe je dat? 0 2443

Scandinavisch interieur

Als je een Scandinavische woning binnentreedt, vallen je onmiddellijk een paar elementen op: lichte kleuren, veel lichtinval en veel gebruik van hout. Heb je plannen om te verbouwen? Overweeg dan ook eens deze stijl. Het is een rustgevende stijl die heel trendy is. Deze stijl blijft gegarandeerd nog heel wat jaren meegaan!

Scandinaviërs houden van licht

Licht is belangrijk in Scandinavië. Ze krijgen sowieso al niet veel zonuren. Daarom richten ze hun woningen in met overwegend lichte kleuren: wit en licht grijs. Ze hebben bovendien hout in overvloed en gebruiken dit graag om hun huizen gezellig te maken. Dit zijn al twee elementen die je goed moet voor ogen houden als je een Scandinavische woning wilt inrichten. Bij nieuwbouw of als je gaat verbouwen, is het geen probleem om veel hout te gebruiken. Maar ook als je de interieurtrends wilt volgen en je kiest voor een Scandinavisch interieur, is dit niet zo moeilijk te realiseren.

Gezelligheid gaat boven alles

Een Scandinavisch interieur ziet er fris en wit uit met een minimalistische twist, zonder daarom koel over te komen. Er zitten altijd elementen in die het gezellig maken. Heb je een oude houten kast van oma of een bruin leren sofa? Deze passen perfect in een dergelijk interieur. Houten stoelen en houten bijzettafels geven het interieur onmiddellijk een warme uitstraling. Denk ook aan gebreide wollen dekentjes en kussens en bijvoorbeeld schapenvellen: ideaal om heerlijk te genieten bij de haard of een tegelkachel!

Etnische prints

Je ziet ook heel wat etnische prints in een Scandinavische wooninrichting. Vloerkleden met grote ruiten of geometrische tekeningen doen het goed!

Nieuwe kleuren en materialen

De Scandinavische stijl is vrij stabiel en volgt niet strikt de interieurtrends. Toch mag je gerust nieuwe kleuren en materialen gebruiken in deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan de trendy ‘poederkleuren’, ook ‘kalkkleuren’ genoemd: vaal roze, licht grijsblauw of zacht pistache groen bijvoorbeeld. Voor dit jaar zijn er ook de fellere en eveneens trendy kleuren okergeel, turquoise blauw en zeeblauw. Gebruik deze opvallende kleuren als eyecatcher in jouw Scandinavische woning, maar overdrijf niet. Een paar accessoires per kamer zijn vaak al voldoende.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Behang 0 383

behang

Al in de middeleeuwen werden muren bekleed met kleden en doeken. Later werd dit gevolgd door de nu meer gangbare materialen als papier, katoen en zijde. In de jaren zestig en zeventig had behang zijn hoogtepunt en waren drukke en kleurrijke prints het gevolg van deze geestverruimende periode.

En nu, nadat na de jaren ’70 behang een aantal decennia uit de gratie is geweest, is het weer helemaal terug van weggeweest en is er voor iedereen een behang naar smaak te vinden.

Genoeg keuze

Behang is in elk gewenst dessin te vinden; bloemenprints, streepjes, ruitjes, bling-bling, zelfs fotobehang is mogelijk. Maar ook voor wie het rustig wil houden, is er een behang naar wens te vinden.

Behang is bovendien te verkrijgen in allerlei verschillende materialen. Relatief nieuw is glasvezelbehang. Het is sterk en vrij dik behang en het heeft een reliëf van gevlochten glasvezel. Doordat het zo duurzaam is, is het vooral gewild in ruimtes waar veel geleefd wordt. Dit behang kan namelijk goed tegen een stootje!

Het nadeel is dat glasvezelbehang slechts in een beperkt aantal kleuren te verkrijgen is, maar met verf is het in iedere gewenste kleur te schilderen.

Ook behang in je keuken of badkamer kan weer. Neem dan wel behang dat waterbestendig is, zoals vlies- of vinylbehang. Je kunt dit behang alleen niet altijd overschilderen, dus zul je al direct de juiste kleur moeten kiezen.

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor ‘gewoon’ behang dat je overschildert met afwasbare verf, zodat vlekken makkelijk te verwijderen zijn.

Zelf behangen

En heb je dan eindelijk een keuze kunnen maken, dan kan het behangen beginnen. Belangrijk is natuurlijk dat je genoeg behang en lijm in huis hebt. Niets is zo vervelend als dat je halverwege het behangen erachter komt dat je te kort komt. Zorg er ook voor dat voordat je gaat behangen, het oude behang en eventuele oneffenheden zoveel mogelijk van de muur verwijderd zijn.

Je kunt natuurlijk iemand inhuren om het behangwerk voor je te doen, maar je hoeft echt geen twee rechterhanden te hebben om te kunnen behangen. Tegenwoordig is er zelfs Smartpaper op de markt dat het behangen een stuk simpeler maakt!

Met Smartpaper heb je geen behangtafel meer nodig, want de lijm hoeft niet op het behang gestreken te worden, maar rechtstreeks op de muur. Geen gestoei dus meer met behang dat overal tegenaan plakt, behalve tegen de muur… Behang erop, goed aandrukken en klaar! En ben je er na een tijd op uitgekeken? Je haalt het behang er zo weer af. Zonder dat je daarvoor een stoomapparaat, afweekmiddel of plamuurmes nodig hebt.

Het moge nu duidelijk zijn; zelfs met twee linkerhanden is je ruimte binnen een handomdraai in iedere smaak te behangen!

Een kijkje achter de gordijnen 0 2072

kijkje achter de gordijnen.v2

Gordijnen! Wie houdt er nu niet van in de winter. Op een koude avond is er niets gezelliger dan de wereld buiten te sluiten en het binnen gezellig en warm te maken. Gordijnen zijn een heel belangrijk onderdeel van het interieur. Zo maar een lap voor de ramen hangen, daar komen we anno 2014 niet meer mee weg. Lees nu alles over de laatste trends omtrent gordijnen en hoe je deze op een correcte manier verwerkt in je interieur.

Gordijnen hebben een grote impact op je interieur. Als de gordijnen gesloten zijn is het een heel groot vlak in de kamer, dat kan niet anders dan veel aandacht trekken. Daarom is het belangrijk te bepalen welk soort gordijnen je zoekt.

Is het puur bedoeld als vitrage om gluurders buiten het huis te houden? Bedenk dan dat zelfs de dunste vitrage een effect hebben op je woonkamer. Als de zon schijnt, verlicht je de kamer met een zee van kleur. Zo kun je zelfs op de donkerste winterdagen nog een zonnige gloed in je kamer bereiken!

Vitrage licht heel de kamer op!

Je kunt echter ook op zoek zijn naar een dik gordijn die niet alleen de kijk in de kamer ontneemt, maar tevens geluid en kou buitensluit. Geweven gordijnen van een goede kwaliteit kunnen voor een forse besparing van je energierekening zorgen. Sluit daarom ’s avonds de gordijnen en geef de kou geen kans om binnen te dringen.

Belangrijk blijft om te kijken naar het dessin van het gordijn. Besef dat een druk gebloemd gordijn in de kamer alle aandacht naar zich toe zal trekken. Niet per se nadelig, maar in een kleine ruimte kan het soms te dominerend overkomen. Kies dus in geval van een kleine ruimte liever voor effen gordijnen met een lichte tint. Dit werkt verruimend.

In een grote ruimte kun je echter wél wegkomen met een gordijn met een aanwezig dessin. Het wordt nu een net zo belangrijk onderdeel als bijvoorbeeld je bank. Combineer daarom het gordijn altijd goed met de rest van de meubels zodat er een harmonieus geheel ontstaat. Prima dat je voor een druk gordijn kiest, houdt dan echter wel het vloerkleed en de bank rustiger van dessin. Daarnaast is het belangrijk hoe dat je de gordijnen ophangt. Architectonische foutjes met de ramen zijn heel erg goed te corrigeren door het juist plaatsen van de gordijnen.

Hier enkele tips:

Te smalle ramen: laat de gordijnen een klein stukje over de ruit hangen en het grotere gedeelte over de muur. Je suggereert dat de ramen breder zijn.

Te hoge ramen: kies niet alleen voor gordijnen aan de zijkanten van het raam. Plaats boven het raam ook een volant. Ogenschijnlijk lijkt het raam nu minder hoog, omdat het gordijn op het oog naar beneden getrokken wordt.

Gordijnen kunnen de vorm van ramen corrigeren

Te lage ramen: plaats het gordijn niet op dezelfde hoogte als waar het raam stopt. Hang deze gerust 20/30 cm hoger en trek zo de aandacht richting het plafond. Je raam zal er aanzienlijk hoger door lijken!

Te brede ramen: maak je smaller door de gordijnen grotendeels over de ruiten de laten vallen en minder over de muur. Zo wordt het naar-buiten-kijk gedeelte veel kleiner en lijkt het raam minder massaal.

De trends die we de laatste tijd zien in de wereld van raambekleding is wisselend. Niet alleen gordijnen spelen natuurlijk een rol, ook raambekleding in de vorm van shutters nemen een steeds grotere plaats in. Als we puur naar gordijntrends kijken, zie ik opvallend veel gordijnen met een bijzondere vormgeving. De kleur en het dessin is rustig maar de vormgeving des te mooier! Zo kwamen wij steeds vaker gordijnen tegen gemaakt van plissé-stof of een gelaagde stof. En ook de gordijnen met het ombré-effect mogen niet onvermeld blijven.

Apart en geeft nét dat beetje extra smaak aan je interieur!

bron: Woonaanrader.nl

Meest populaire berichten

Editor Picks