Eerste hulp bij engerlingen in het gazon 0

Eerste hulp bij engerlingen in het gazon

Een mooi gazon vergt veel werk. Hoe fijn is het als het gazon er gewoon goed bij ligt? Eindelijk ben je volledig tevreden met jouw grasveldje. Heerlijk voor de kinderen om op te ravotten. Mooi om te zien. Een echte verrijking voor de tuin. Maar dan… plotseling ontdek je de eerste tekenen van onheil onder het gazon. Zonder enige reden ontstaan er kale plekken. Ook komen er steeds meer vogels op het gazon af. Ze pikken in de graszoden en maken daardoor een nog grotere ravage. Dit wijst allemaal op de aanwezigheid van engerlingen in het gazon.

Engerlingen zijn witte larven die na verloop van tijd best groot zullen worden. Wanneer je ze gaat opmerken, zijn ze meestal toch al een centimeter of vier á vijf. Alle witte larven in de grond worden engerlingen genoemd, maar ze zijn wel afkomstig van verschillende kevers. Een engerling kan enorm veel schade aan bomen en gras veroorzaken. Daarom is het van essentieel belang dat hier zo snel mogelijk iets aan gedaan wordt. Maar hoe pak je dit aan?

Biologische aanpak

Na al dat harde werk aan je gazon, wil je liever niet te agressieve middelen gebruiken. Ook niet om mens en (huis)dier te beschermen. Daarom is een biologische aanpak in alle gevallen de beste manier. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van nematoden. Zij worden ook wel aaltjes genoemd. Dat klinkt vreemd. Insecten bestrijden met nieuwe insecten? Hoe lost dat het probleem op?

Nematoden zijn echter niet schadelijk voor de grond, mens of huisdier. Ze zullen ook nooit een plaag worden. Bovendien zijn ze volkomen onzichtbaar met het blote oog. De kleine draadvormige rondwormpjes zijn enkel onder de microscoop te bewonderen. De aaltjes worden op de grond verspoten met een nematodenspuit of gieter. Vervolgens zullen zij volledig doordringen onder het gazon en hier alle schadelijke insecten vergiftigen.

Wees niet bang voor wat de nematoden vervolgens in de grond zullen aanrichten. Zij leven namelijk dankzij de insecten. Als alle beestjes verdwenen zijn, zullen zij ook langzaam sterven.

Chemische bestrijding

Een chemische bestrijding in de tuin wordt afgeraden. Bovendien is dit ook erg slecht voor het milieu. Daarom mogen enkel grote bedrijven met een licentie dit uitvoeren. Meestal worden engerlingen dan ook enkel chemisch bestreden op grote grasvelden. Denk bijvoorbeeld aan een voetbalveld.

Wanneer engerlingen bestrijden?

Het is belangrijk om de engerlingen al bij het uitkomen zo snel mogelijk te bestrijden. Als je te lang wacht, zullen ze alleen maar meer schade aanrichten. De meeste keverlarven komen uit in de zomer of nazomer. Dit is dan ook het beste moment om nematoden te gebruiken. Veel mensen kiezen er zelfs voor om dit preventief te gebruiken in de late zomer. Ook wanneer het gazon er nog goed bij ligt. Blijft het nog redelijk warm overdag en heeft het ook in de nachten nog niet gevroren? Dan kunnen de aaltjes soms ook nog tot eind oktober worden ingezet. 

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline