Ga je een matras kopen? Hier moet je op letten! 0

Ga je een matras kopen? Hier moet je op letten!

Slaapproblematiek is een veelgehoord probleem. Steeds meer Nederlanders kloppen aan bij hun huisarts omdat ze slecht slapen of fysieke ongemakken ervaren. Dit terwijl veel van deze problemen eenvoudig opgelost kunnen worden als ze over de juiste slaapcombinaties beschikken. Een nieuw matras kopen kan bijvoorbeeld al een heel groot verschil maken. Is jouw huidige matras aan vervanging toe of wil je andere mogelijkheden onderzoeken? In dit artikel vind je enkele tips, zodat je zeker de juiste keuze maakt.

Wanneer is een matras aan vervanging toe?

Uit recent onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat veel Nederlanders te lang wachten bij het vervangen van hun matras. Dit komt voornamelijk doordat ze niet goed weten wanneer ze hun matras moeten vervangen. Want waar let je op?

Hoe duur je matras ook was, op een gegeven moment is ieder matras een keer aan vervanging toe. De levensduur van een matras is nooit met zekerheid te voorspellen. Over het algemeen gaan ze zo’n 10 tot 15 jaar mee. Door bepaalde omstandigheden kan het echter verstandig zijn om deze eerder te vervangen. Bijvoorbeeld als je matras het lichaam minder goed ondersteunt of je persoonlijke voorkeuren door de jaren heen zijn veranderd.

Een matras is aan vervanging toe als deze het lichaam tijdens het slapen niet meer voldoende kan ondersteunen. Dit zie je bijvoorbeeld als er kuilvorming ontstaat. In dat geval is de flexibiliteit van het matras achteruit gegaan, waardoor je sneller fysieke ongemakken zal ervaren. Een nieuw matras kan dan de nachtrust bevorderen. Dit geldt overigens ook voor de aanschaf van een nieuw dekbed, die ook regelmatig vervangen dient te worden.

nieuw dekbed

Online oriënteren

Doordat iedereen andere slaapvoorkeuren heeft is het aanbod van matrassen ontzettend groot. Daarom is het verstandig om jezelf eerst online te oriënteren. Onderzoek de verschillende eigenschappen van matrassen en beddengoed, zodat je straks de juiste keuze kunt maken. Op internet is er gelukkig veel informatie te vinden, waardoor je gemakkelijker een goede keuze kunt maken.

Kom je er nog steeds niet uit? Vraag dan om advies aan een verkoper van een speciaalzaak. Deze kan o.a. met behulp van een ligtest jou advies geven.

Houd rekening met het totaalplaatje

Hoewel een matras een allesbepalende rol voor het ligcomfort speelt, betekent dit natuurlijk niet dat er geen andere zaken mee kunnen spelen. Als je over een geheel nieuw matras beschikt en je hoofdkussen nog steeds verouderd is, kan je bijvoorbeeld nog steeds met fysieke ongemakken te maken krijgen. En heb je al bedacht of je voor een wollen deken of donzen dekbed kiest? Dit zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn op het slaapcomfort.

Overleg met je partner

Wanneer je samen slaapt kom je voor een geheel nieuwe uitdaging te staan. Het komt immers maar heel weinig voor dat allebei de partners precies dezelfde matras nodig hebben. Wil je beide partijen tegemoet komen? Kies er dan eventueel voor om twee losse matrassen aan te schaffen. Zo beschik je allebei over een matras wat bij je past en kunnen jullie samen van een goede nachtrust profiteren.

Kies je toch voor een gezamenlijk matras? Pas de lengte van het bed en het matras dan altijd op de langste persoon aan. Zo weet je zeker dat jullie allebei comfortabel kunnen slapen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline