Geld lenen voor je huis: welke mogelijkheden zijn er? 0

Geld lenen voor je huis

Er zijn heel veel verschillende soorten leningen. Iedere lening is weer geschikt voor een geheel andere situatie. Lenen kost altijd geld. Toch ontkom je er niet altijd aan om geld te lenen. Bijvoorbeeld bij de verbouwing of het kopen van een woning. In dit soort situaties is het bijna altijd noodzakelijk om een lening af te sluiten. Dit kan zowel in de vorm van een hypotheek als in een persoonlijke lening.

Ben jij op zoek naar een lening die je wilt gebruiken voor het verbouwen of kopen van een woning? En ben je benieuwd naar de mogelijkheden? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over geld lenen voor je huis.

Hypotheek afsluiten

Er zijn verschillende manieren om een huis te kopen. De meeste mensen zullen er voor moeten kiezen om een hypotheek af te sluiten. Er zijn maar heel weinig mensen die voldoende spaargeld hebben om een woning direct te kopen. In sommige gevallen is dit wel mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer zij een schenking of erfenis hebben gehad. In de meeste situaties zal men echter een hypotheek moeten afsluiten.

Sinds 2018 mag je nog maar maximaal 100% van de marktwaarde van het huis lenen. Dit betekent dat het dus niet meer mogelijk is om extra bovenop de waarde te lenen en hier bijvoorbeeld een verbouwing van te regelen. Gelukkig zijn er nog steeds enkele mogelijkheden om de hypotheek te verhogen. Bijvoorbeeld wanneer je kunt aantonen dat het huis na de verbouwing duidelijk meer waard zal zijn. Dit is o.a. het geval bij de aanschaf van nieuwe dakkapellen, een uit- of aanbouw of het plaatsen van een veranda. Je kunt door middel van een taxatierapport vast laten leggen hoe hoog de waardevermeerdering van het huis ná de verbouwing zal zijn. Op basis van die waardestijging kan je een extra bedrag op je hypotheek laten afsluiten.

Let op: dit is enkel mogelijk wanneer je in een nieuwbouwwoning woont. Plus het is niet mogelijk om de gehele verbouwing te financieren. Vaak geldt dit slechts voor circa 70% van de totale kosten.

Houd er rekening mee dat je in sommige gevallen goedkoper uit zult zijn door een persoonlijke lening af te sluiten. Zet daarom eerst alle voor- en nadelen van iedere vorm van lenen op een rijtje, alvorens je een beslissing maakt.

Hypotheek afsluiten

Geld lenen voor een verbouwing

Een verbouwing is op verschillende manieren te financieren. De beste manier is natuurlijk om indien dat mogelijk is zelf het geld te sparen. Deze luxe heb je wanneer de verbouwing in principe geen haast heeft. Onthoud goed dat lenen altijd geld kost. Hier moet dan ook enkel voor gekozen worden wanneer er geen andere mogelijkheden op dat moment zijn.

Om een verbouwing te betalen kan je kiezen voor een uitbreiding van de hypotheek. Het is echter ook mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten. Deze lening loopt over het algemeen maximaal vijftien jaar. Ga je lenen, dan is een persoonlijke lening tot € 25.000,- meestal goedkoper dan een uitbreiding van de hypotheek. Bovendien is het ook mogelijk om de rente van de lening af te trekken, wanneer deze uitsluitend wordt gebruikt voor het verbeteren van de eigen woning. Hierbij is het wel van belang dat de gehele lening binnen de looptijd wordt afgelost, anders mag de rente niet meer afgetrokken worden bij de Belastingdienst.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline