Haal de sfeer in huis door verlichting! 0

meer sfeer met verlichting

Sfeer in huis, kun je voor een groot gedeelte bepalen door gebruik te maken van de juiste verlichting. Je kunt kiezen uit verschillende soorten verlichting. Voor welke ruimte je verlichting nodig hebt, is bepalend voor de sterkte van de verlichting. Voor een werkkamer koop je andere verlichting, dan voor het lounge gedeelte. Waar je op moet letten bij de aankoop van lampen? Lees hieronder enkele bruikbare tips.

Plan van aanpak

Maak een plan hoe je verlichting aan gaat brengen in je woning. Welke lampen passen perfect bij je interieur? Waar hang je de lampen op of kun je beter staande lampen gebruiken? Je merkt dat er genoeg zaken zij om op te letten. Je begint met een natuurlijke verlichting als basis, zodat de ruimte gelijkmatig verlicht wordt. Het makkelijkste is, om met een lamp boven de eettafel te beginnen. Je hebt daar geen felle verlichting nodig, maar zeker geen zwak licht. Je wil bij het eten, kunnen zien wat er op je bord ligt. Het is een uitstekend idee om een dimmer te plaatsen, zo kun je de licht sterkte van de lamp aanpassen aan omstandigheden. Met wandlampen en spotjes kun je aanvullende verlichting in je woning aanbrengen en sfeer bepalen. In die ene hoek waar je zo graag zit, maar waar net te weinig verlichting is bijvoorbeeld. Je kunt online inspiratie op doen. Voor echte designlampen kun je kijken bij lampenzo.

Soorten verlichting

Een ruime keuze aan soorten verlichting, maken het eenvoudig om verlichting naar smaak te kiezen. Welke soorten er zijn? We zullen er een paar voor je opnoemen.

  • led-verlichting
  • gloeilampen
  • spaarlampen

Elk van deze lampen kun je onderverdelen. Zo heb je bijvoorbeeld bij de led lampen de led standaardlampen, led kogellampen, led kaarslampen en nog meer soorten. Dit geldt ook voor de andere lampen die hierboven genoemd worden. Spaarlampen zijn populair, maar geven ze de sfeer weer die je voor ogen had? Dat spaarlampen energiezuinig zijn, hoeft geen uitleg. Ideaal voor ruimtes waar het licht vaak brand. De lamp start langzaam op, daar moet je aan wennen. Dat spaarlampen zijn door de jaren heen ontwikkeld en geven warmer licht dan voorheen. Hierdoor zijn ze steeds meer geschikt voor gezellige sfeerbepaling. Led verlichtingen wint aan populariteit, ze hebben in tegenstelling tot de spaarlamp een korte opstarttijd. Led lampen worden niet heet en zijn daardoor brandveilig.

sfeer in huis

Sfeerverlichting door heel je woning

Sfeerverlichting moet natuurlijk niet beperkt worden tot alleen de woonkamer. Je keuken en hal verdienen net zo goed een sfeervolle verlichting. In een hal bevind zich doorgaans een trap naar de bovenverdieping. Wat dacht je ervan op de trap te verlichten met fraaie spotverlichting? Een verlichtende blikvanger, waarmee je gasten een welkom gevoel geeft. Je kunt zelfs in het donker de traptreden goed zien, wat een veilig gevoel geeft. Verlichting in de keuken, is net zo belangrijk. Naast een centraal licht die je dimmen kunt, is het handig om goed licht boven het aanrecht te hebben. Zeker bij maaltijd bereiden maakt goede verlichting het verschil. Ook deze kun je zo maken dat je ze kunt dimmen. Wanneer je klaar bent met koken, hoef je het felle licht niet uit te doen. De dimmer zorgt ervoor dat het omgezet wordt naar sfeerlicht. Je kunt kiezen voor een tl-buis of voor led verlichting. Dan komen we bij de slaapkamers en de badkamer. Hier geldt hetzelfde, lampen die dienst doen als werklamp of fel licht moeten geven, kun je zachter stellen door een dimmer te plaatsen. Zo heb jezelf controle over wanneer je welke lichtsterkte gebruikt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline