Haal ook een olijfboompje in huis 0

Haal ook een olijfboompje in huis

In Spanje schijnt het hele jaar door de zon. Dat zouden we hier ook wel willen. Gelukkig kan u een beetje van Spanje in huis halen met een winterharde olijfboom van een bedrijf als BoomNL. Heel leuk is dat! De bomen zijn gemakkelijk online te bestellen. Weer een unieke aanwinst voor uw tuin. Er zijn ook veel meer varianten dan u zou denken. Er zijn namelijk wel 20 soorten. Daarnaast worden er bomen speciaal gemaakt voor Nederlandse grond, zodat u ook hier het plezier van een mooie olijfboom kan ervaren.

Hoe doet de olijfboom het in Nederland?

U zal zich misschien afvragen hoe zo’n boom uit Spanje goed blijft in Nederland. Dit kan door de boom goed te beschermen als het echt koud wordt. Hiervoor kunt u een winterhoes aanschaffen. Deze winterhoes kunt u om de boom doen wanneer het kouder is dan -10 graden Celsius. Gelukkig hebben we hier de afgelopen winters niet zo last van gehad. Tegenwoordig zijn er genoeg technieken om deze mediterrane bomen in ons klimaat te kunnen laten overleven. De boom op een zonnige en droge plek zetten werkt het beste. In principe kunt u de boom planten wanneer u wilt. De olijven komen echter wel pas tot bloei bij 25 graden of meer. Dus u zal wel tot de zomer moeten wachten totdat u echte olijven kan plukken. Gelukkig staat de boom ook zonder olijven prachtig in uw tuin. 

Verschillende formaten, groot of klein

Als u nog niet helemaal zeker bent of u er een wilt kopen, of als u een kleinere tuin heeft, dan zijn kleinere olijfbomen misschien een goed idee voor u. Ze nemen minder ruimte in beslag en kunnen gewoon in een bak geplaatst worden. Deze zien er net zo leuk als grote olijfbomen, maar zijn wellicht wat praktischer. Als u toch voor een grotere olijfboom wil gaan, dan kan u gewoon een volwassen olijfboom kopen. Deze bomen hebben een dikke stam en lange wortels. Als u een kleine boom koopt, zal hij wel groeien tot een volwassen boom. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Een kleine boom is in 5 jaar een volwassen boom. Olijfbomen worden uiteindelijk veel ouder dan u bent, namelijk honderden jaren oud. Als u net begint met een tuin kweken dan is een kleine olijfboom erg geschikt. Maar misschien durft u al wel gelijk een grote aan. 

Oorsprong en productie

Olijfbomen hebben zich ongeveer 6000 jaar geleden verspreid vanuit Armenië. In de cultuur van het Joodse volk wordt de boom gezien als symbool van geluk en vrede. De teelt is nu heel wijdverspreid, waardoor er zelfs in China olijfbomen worden gekweekt. Olijven worden vooral in een mediterraan klimaat gekweekt. Daar zijn namelijk warme, droge zomers en milde winters. De olijvenoogst vindt plaats in het late najaar. Er zijn twee manieren om olijven te oogsten. Ten eerste kunt u met een emmertje naar boven klimmen en ze plukken. Ten tweede kunt u een groot zeil neerleggen en dan de boom schudden tot alle olijven eruit gevallen zijn.   

Wie weet gaat u straks ook wel van deze gezonde olijfbomen kopen. Het is zeker een unieke aanwinst voor uw nieuwe (of oude) tuin.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline