Het onderhoud van een houten vloer: zo blijft jouw vloer langer mooi! 0

Het onderhoud van een houten vloer

Veel mensen zwichten voor de charmes van een houten vloer. Dat is ook niet zo vreemd, want deze vloer beschikt over talloze voordelen en geniet ook nog eens van een karakteristieke uitstraling. Genoeg redenen dus om voor hout te kiezen. Toch zijn er ook mensen die het moeilijk vinden om de knoop door te hakken. Dit komt voornamelijk door de horrorverhalen die de ronde doen over het onderhoud van deze vloer. Maar wat is hiervan waar en kost het onderhoud écht zo veel tijd als de meeste mensen denken? Hoe houd je jouw vloer langer mooi en zorg je voor een langere levensduur? In dit artikel geven we een aantal handige tips.

Kost het onderhoud écht zo veel tijd?

Dat is de belangrijkste vraag die we in dit artikel moeten beantwoorden. Het onderhoud van een houten vloer is namelijk vaak iets wat mensen afschrikt. Maar is dat wel echt nodig?

Naar onze mening niet. Laten we eerst voorop stellen dat een onderhoudsvrije vloer niet bestaat. Welke vloer je ook kiest, deze zal altijd om enig onderhoud vragen. Of het nu om incidenteel stofzuigen en dweilen gaat of een geheel reinigingsproces; onderhoud is noodzakelijk voor iedere vloer! Wel is het zo dat sommige materialen net wat meer aandacht verdienen. Zo ook een houten vloer. Wanneer je echter kiest voor een kwalitatieve houten vloer en op enkele zaken let, zal je merken dat het verdere onderhoud eigenlijk best wel mee valt. Geen reden dus om deze vloer te laten!

onderhoud houten vloer

Voorkom zand en ‘hard’ vuil op jouw vloer

Op een houten vloer zie je helaas wel sneller krassen. Zeker als je steentjes en zand van buiten mee neemt. Probeer dit daarom zoveel mogelijk te voorkomen door een mat voor de voor- en achterdeur te leggen eventueel je schoenen bij binnenkomst uit te trekken. Stofzuig daarnaast regelmatig zodat vuil niet kan gaan schuren. Let er wel op dat de borstels van de stofzuiger naar beneden wijzen, zo voorkom je krassen die gemaakt worden door dit apparaat.

Maak de vloer wekelijks schoon

Om de vloer mooi te houden is het belangrijk dat je deze wekelijks een goede dweilbeurt geeft. Dit hoeft niet veel tijd te kosten en zal je bij iedere andere vloer waarschijnlijk ook doen. Let er wel op dat je niet te veel water gebruikt. Een houten vloer en veel vocht is nog steeds geen goede combinatie. Knijp de dweil daarom eerst goed uit voordat je deze gebruikt. Je kunt eventueel ook speciale zeep voor houten vloeren aan de mix toevoegen, maar dit is niet noodzakelijk.

Verwijder vocht zo snel mogelijk van de vloer

Zoals we al eerder zeiden: hout en vocht zijn geen goede vrienden van elkaar. Natuurlijk kan het wel eens gebeuren dat een glas drinken wordt omgestoten, maar zorg er dan wel voor dat je het vocht snel verwijderd. Als je te lang wacht, loop je het risico dat er een donkere plek in het parket ontstaat. Deze krijg je er vervolgens niet meer uit.

Om een houten vloer langer mooi te houden, voorkom je het contact met vocht zoveel mogelijk en let je op met scherpe voorwerpen. Dat kost allemaal weinig tijd, maar is wel zeer effectief. Een kind kan de was doen!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline