Hoe kies ik de juiste groepenkast? 0

Hoe kies ik de juiste groepenkast?

Ga je binnenkort verhuizen en is het noodzakelijk om een nieuwe groepenkast aan te schaffen? Of is jouw huidige groepenkast enorm verouderd en ben je toe aan vernieuwing? Dan wil je natuurlijk wel de juiste keuze maken. Maar aan welke richtlijnen moet een nieuwe groepenkast eigenlijk voldoen en waar moet je op letten als je deze wilt kopen?   

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het noodzakelijk is om een nieuwe groepenkast te kopen. Meestal sta je er niet echt bij stil hoeveel invloed een groepenkast op het wooncomfort heeft. Wanneer er echter problemen ontstaan, merk je pas hoe belangrijk het is dat deze goed werkt. Zeker bij oudere groepenkasten (uit de jaren ’70) is vervanging op de korte termijn noodzakelijk. Dit komt voornamelijk doordat de groepenkasten in die tijd nog niet berekend waren op de elektronische apparaten die we tegenwoordig kennen. Het is dan ook niet vreemd dat deze groepenkasten het huidige vermogen niet aan kunnen. Ook bij nieuwere groepenkasten is uitbreiding of vervanging soms nodig. Bijvoorbeeld wanneer de gezinssamenstelling is veranderd of als er meerdere grootverbruikers in huis worden geïnstalleerd. Maar hoe kies je dan de juiste groepenkast?

Welke fase groepenkast heb ik nodig?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke fase groepenkast je nodig hebt. Hierbij geldt dat je kunt ‘kiezen’ uit een 1 fase of 3 fase groepenkast. Alhoewel dit niet echt een keuze is, want dit hangt af van de meterkast die op dit moment al in het huis is aangesloten. Neem daarom contact op met je netwerkbeheerder of controleer de huidige meterkast. Hierop staat vrijwel altijd aangegeven welke fase groepenkast je nodig hebt. Over het algemeen geldt dat een 1 fase groepenkast een stuk goedkoper is dan een 3 fase groepenkast.

1 fase of 3 fase groepenkast

Let op de afmetingen van de meterkast

Een meterkast en groepenkast worden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch zit er wel degelijk een groot verschil in. De meterkast is namelijk enkel een ruimte in een pand of woning waar een energieverdeelsysteem in geplaatst kan worden. Dit energieverdeelsysteem noemen we de groepenkast.

Toch is de meterkast wel van belang als je een nieuwe groepenkast wilt kopen. Groepenkasten zijn immers in verschillende afmetingen verkrijgbaar. Om te bepalen hoe groot de groepenkast mag zijn, meet je dan ook eerst de afmetingen van de meterkast. Op basis van die informatie bepaal je welke afmetingen er mogelijk zijn voor de groepenkast.

Hoeveel groepen heb ik nodig?

Hoeveel groepen heb je precies nodig in huis? Dit kun je eenvoudig berekenen door van ieder apparaat het vermogen op te schrijven en deze op de groepen aan te sluiten. Het maximum vermogen mag nooit het vermogen van de groep overschrijden. Wanneer dit wel het geval is, zal de zekering ingrijpen en zal de gehele groep uitschakelen als de apparaten tegelijkertijd ingeschakeld zijn. Dit is nodig omdat er anders kortsluiting en zelfs brand kan ontstaan. Tel naast de hoeveel elektronische apparaten ook de lichtpunten en stopcontacten in huis. Op basis van die informatie kan je alles over de groepen gaan verdelen.

Vind je het lastig om de juiste verdeling te maken? Vraag dan een elektricien om advies. Zo weet je zeker dat jouw groepenkast op de juiste manier is aangesloten en alles naar behoren werkt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline