Hoe verlicht ik mijn woonkamer? 0

Hoe verlicht ik mijn woonkamer?

Verlichting is een van de belangrijkste sfeermakers in huis. Toch zien we nog al te vaak dat hier lichtjes over nagedacht wordt. Wanneer een woning een make-over krijgt, besteden we voornamelijk onze aandacht aan het uitzoeken van nieuw meubilair en het aanschaffen van accessoires. Toch dekt dit niet de gehele lading. Wanneer je echt over een sfeervolle woonkamer wilt beschikken is het noodzaak om veel tijd en aandacht aan de verlichting te besteden. Het aanbod is reuze: kies je voor de lampen van light and living of kies je voor een van de andere bekende merken? Belangrijker nog: hoe verlicht ik mijn woonkamer eigenlijk?

light and living lamp

Stel een lichtplan op

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk lichtplan op te stellen. Welke verlichting heb je precies nodig in de woonkamer? Veel mensen maken de fout om één grote lichtbron te gebruiken en voor de rest geen lampen meer aan te schaffen. Deze lichtbron geeft immers voldoende licht om de gehele kamer te verlichten. Fout! Ondanks dat je over voldoende basisverlichting beschikt, zal je zo nooit alles uit de sfeer in de woonkamer halen. Door meerdere lichtbronnen met elkaar te combineren, creëer je een fijn en sfeervol licht. Verlichting is immers niet alleen praktisch, ze bieden ook sfeer en versterken het ruimtelijke gevoel in huis. Stel daarom alleen of met een professional een lichtplan op. Hou rekening met sfeerverlichting, basisverlichting en eventueel accentverlichting in de woonkamer. Wanneer je graag een boekje leest op de bank, kan het ook fijn zijn om over een ‘werklampje’ te beschikken.

Plattegrond

Wanneer je binnenkort gaat verhuizen zal je wellicht over een plattegrond van de woonkamer beschikken. Deze komt nu heel goed van pas. Op de plattegrond teken je de verschillende lichtbronnen in. Let er ook op waar stopcontacten zitten en waar de meubels komen. Zo weet je precies waar de lichtbronnen komen te staan of hangen en of dit mogelijk is. Bovendien zie je zo ook direct of er nog iets mist. Schrijf tevens de functies van de lampen op in een legenda. Dat maakt het shoppen voor nieuwe verlichting een stuk eenvoudiger. Daarnaast is de kans klein dat je met meer spullen terug komt dan nodig is.

Plafonniere

Vaak zien we dat er in de woonkamer gebruik wordt gemaakt van hightech verlichting. Alles moet vernieuwend zijn, een bijzondere uitstraling hebben. De traditionele plafonniere wordt dan ook al gauw als oudbollig gezien. Maar waarom eigenlijk? Plafonnieres zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten én kleuren en vervullen hun rol als basisverlichting tot in de puntjes. Met een plafonniere leg je direct een geweldige basis om op door te bouwen. Bovendien zijn er tegenwoordig zoveel verschillende stijlen verkrijgbaar dat de term ‘oudbollig’ echt niet meer uitgesproken mag worden. De plafonniere is weer helemaal terug van weggeweest. Hoog tijd om hem ook naar jouw woonkamer te brengen!

Plafonniere woonkamer

Extra tip: als je een plafonniere voor de woonkamer wilt gebruiken is het belangrijk om voor een opvallend model te kiezen. De vlakke modellen die vaak in toilet of badkamer worden gebruikt, vallen sneller weg tegen de drukte en ruimte in de woonkamer. Kies daarom voor een plafonniere in de stijl van jouw woonkamer en druk een statement op de sfeer in huis!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline