Hoe vind je als starter toch nog jouw droomwoning? 0

Hoe vind je als starter toch nog jouw droomwoning?

Het zal je niet zijn ontgaan dat het voor starters momenteel heel moeilijk is om aan een woning te komen. Dat begon allemaal al met de strengere hypotheekregels. Hierdoor kon je als starter alleen al helemaal geen hypotheek meer afsluiten. Je moest eigenlijk altijd al samen met iemand zijn en eigenlijk ook al over een redelijk spaarbedrag beschikken. En wanneer het je dan tóch lukt om een redelijke hypotheek af te sluiten, krijg je ook nog eens te maken met historisch hoge huizenprijzen. Hoe vind je als starter toch nog jouw droomwoning? Hoe kom je er überhaupt nog tussen als huizen als warme broodjes over de toonbank vliegen, zelfs tegen hogere prijzen dan de vraagprijs? Hier vind je enkele tips.

Schakel een aankoopmakelaar in

Het grootste probleem van starters is dat ze vaak niet weten hoe het aanbod bij hun in de regio eruit ziet. Daardoor zijn ze te laat met reageren, waardoor het bijna onmogelijk is om er nog tussen te komen. Het loont enorm wanneer je tijdig kunt reageren en daardoor direct contact kunt leggen met de verkopers. Ook een vlotte babbel werkt hierbij. Ken jij het aanbod in Groningen, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg? Nee? Dan wordt het hoog tijd om daarmee te beginnen. Schakel een aankoopmakelaar in die je op weg kan helpen.

Een aankoopmakelaar heeft korte lijntjes met verkopende partijen. Hierdoor kan hij jou als starter direct ter sprake brengen bij de verkopende partij. Bovendien weet hij vaak zo goed te onderhandelen dat je niet direct de hoogste prijs hoeft te betalen. Dit kan een verschil van dag en nacht maken bij de aankoop van een huis.

Een starterslening aanvragen

Het is in veel gevallen voor starters niet mogelijk om voldoende hypotheek af te sluiten om een droomwoning te kopen. Zeker niet in de huidige tijd. Gelukkig hebben veel gemeentes daar tegenwoordig een oplossing voor bedacht. De zogenaamde starterslening. Deze is bedoeld om het verschil tussen de maximale hypotheek en de vraagprijs van het huis te overbruggen. Daarnaast betaal je de eerste drie jaar ook nog eens geen rente over de starterslening.

Wil je liever niet lenen? Dan is het wellicht ook mogelijk om een schenking te ontvangen van familie. Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker dat mensen een schenking bij leven doen. Dit heeft fiscaal veel voordelen. Ouders en grootouders kunnen hun (klein)kinderen éénmalig een grote belastingvrije schenking doen. Wanneer dit bedoeld is voor het aankopen van een woning, mag je in 2021 105.302 euro schenken. Dat kan een groot verschil maken bij de aankoop van een huis.

Kijk verder dan grote steden

Veel starters willen het liefst in het centrum wonen van een grote stad. Hier is het aanbod echter heel schaars en de woningen duur. Dat maakt het nóg lastiger. Daarom kan het slim zijn om verder te kijken dan het centrum of de Randstad. Wellicht lukt het je op het platteland in Groningen of Friesland bijvoorbeeld wel om een mooie woning te kopen. Een ideale oplossing, zeker wanneer de reistijd naar het werk ook nog gewoon goed te doen is.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline