Hoe werkt de teruggave van btw op zonnepanelen? 0

Hoe werkt de teruggave van btw op zonnepanelen?

Het aanschaffen van een zonnesysteem, waarvan zonnepanelen plaatsen uiteraard het meest prominente onderdeel zijn, blijkt bijna altijd een uitstekende investering te zijn. Maar hoe veelbelovend de financiële vooruitzichten wat dit betreft ook zijn, de aanschaf van nieuwe zonnepanelen gaat in het begin natuurlijk toch altijd gepaard met hoge kosten.

Voor menigeen werkt de aanschafprijs van nieuwe zonnepanelen jammer genoeg afschrikwekkend. Mogelijk weten deze mensen dan echter niet dat de werkelijke prijs weleens een stuk lager kan uitvallen dan de bij een installateur vermelde prijs. Dit omdat je de btw die je over het aanschafbedrag betaalt later kan terugvragen bij de belastingdienst. Hierbij gaat het om 21 procent over de werkelijke kosten van het totale product. Een behoorlijk bedrag dus!

Waarom de overheid deze regeling heeft ontworpen? Nou, dat heeft men gedaan om mensen aan te moedigen hun eigen elektriciteit op te wekken door middel van zonnepanelen. Dit is namelijk de schoonste manier voor het opwekken van stroom. Hiermee wordt het milieu dus ontlast. Het terugvragen van het btw-bedrag gaat dan ook via de overheid, in dit geval via de belastingdienst. In het restant van dit artikel lees je de meest noodzakelijke dingen die je hierover moet weten.

Basisvoorwaarden voor het terugvragen van btw

Wanneer je zonnepanelen hebt gekocht en je wilt de betaalde btw terugvragen, dan zul je moeten voldoen aan de volgende duidelijke basisvoorwaarden:

  • Je moet redelijkerwijs kunnen aantonen dat je zelf de betreffende zonnepanelen hebt besteld en betaald. Ook moet kunnen worden bewezen dat de panelen daadwerkelijk zijn geplaatst. Uiteraard kan je installateur je hierbij helpen. Op de facturen die je zal aanleveren moet bovendien natuurlijk ook jouw eigen naam staan.
  • Je dient binnen maximaal zes maanden na afloop van het jaar waarin je zonnepanelen zijn aangebracht je aanvraag in te dienen. Als je te laat bent, dan heb je helaas geen recht meer op deze teruggave.
  • Je mag maar één keer de btw over door jou aangeschafte zonnepanelen terugvragen.

Vraag de btw terug door deze stappen te doorlopen

Als je zonnepanelen hebt aangeschaft en je voldoet aan de geldende basisvoorwaarden, dan kun je daadwerkelijk gaan werken aan je teruggave BTW zonnepanelen. Deze teruggave verloopt dus via de belastingdienst. De volgende stappen zullen hiervoor moeten worden doorlopen:

  1. Zoek op de site van de belastingdienst het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Als je dit formulier aanmeldt, dan meld je je formeel gezien aan als ondernemer. Dit is noodzakelijk om de btw te kunnen terugvragen.
  2. Zorg ervoor dat de belastingdienst je rekeningnummer heeft. Via DigiD (Mijn Belastingdienst) kun je altijd je rekeningnummer doorgeven of wijzigen.
  3. Voer de btw-aangifte uit door deze zo volledig mogelijk in te vullen. Hierbij is het belangrijk dat je alles naar waarheid invult. Als je bepaalde aspecten van de aangifte niet begrijpt, dan is het verstandig om uitleg op internet op te zoeken of contact op te nemen met de belastingdienst. Dat is altijd beter dan de aangifte op de gok in te vullen.

Tenslotte is het zinvol om te weten dat als je al zzp’er bent of een eenmanszaak hebt, dat je dan in principe alleen de derde stap van de hierboven beschreven drie stappen hoeft uit te voeren.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline