Houd je keuken schoon en gezond 0 3747

Keuken schoon en gezond.v2

Hygiëne is misschien niet meer zo’n hot topic als een paar decennia geleden maar we willen toch allemaal dat onze keuken in elk geval schoon is en geen bron van ziektes. Eén van de meest vervuilde voorwerpen in huis is het sponsje op het aanrecht. Vochtige, vervuilde sponzen zitten vol bacteriën uit o.a. voedsel en die kunnen ziektes verspreiden.

Onderzoek

Er is een recent onderzoek geweest naar de manier waarop je deze spons en sponzen in het algemeen het beste desinfecteren. Het resultaat was dat er twee methoden bleken te zijn waarbij de bacteriën voor bijna 100% verdwenen: de spons een minuutje in de magnetron leggen (!) of de spons laten meedraaien in de vaatwasser.

Je moet één van beide technieken om de dag gebruiken. Let op: Bij de magnetronmethode moet de spons wel eerst nat zijn, anders loop je het risico van een afgebrande keuken.

Vervang sponzen na 14 dagen

Verder is van belang dat je je sponzen na elk gebruik uitspoelt én goed uitwringt en dat je voor verschillende doeleinden verschillende sponzen en doekjes gebruikt om besmetting te voorkomen. Zorg ervoor dat de sponzen en doekjes goed kunnen drogen (ook dodelijk voor bacteriën) en vervang de sponzen elke 14 dagen.

Ook de vaatwasser reinigen

Een ander element in de keuken dat, hoe vreemd het ook moge klinken, af en toe schoongemaakt moet worden: De vaatwasser. De vaatwasser zorgt voor een schone vaat maar heeft zelf ook af en toe een beurt nodig. Er zijn namelijk plekken waar geen water komt of waar vuil kan blijven hangen.

Aanslag

Als de vaatwasser niet schoon is, wordt de vaat ook niet schoon en blijft er aanslag aan glazen, bestek en borden zitten. Dat zie je (dof) en dat voel je (plakkerig). Schoonmaken dus. Het is geen leuk klusje, maar het moet toch af en toe gebeuren.

Hoe ga je te werk? Haal alle rekken en losse onderdelen uit de vaatwasser en maak ze schoon met een borsteltje, evenals de filters. Controleer kiertjes en randen.

Azijn

Als alles blinkend is giet je twee kopjes azijn in de vaatwasser en laat je het spoelprogramma een keer draaien. Hiermee haal je kalkaanslag weg en wordt de hele vaatwasser weer glanzend schoon. Met de huidige 3-in-1 vaatwastabletten is kalk meestal niet zo’n probleem, maar baat het niet dan schaadt het niet!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een Scandinavisch interieur naleven, hoe doe je dat? 0 2442

Scandinavisch interieur

Als je een Scandinavische woning binnentreedt, vallen je onmiddellijk een paar elementen op: lichte kleuren, veel lichtinval en veel gebruik van hout. Heb je plannen om te verbouwen? Overweeg dan ook eens deze stijl. Het is een rustgevende stijl die heel trendy is. Deze stijl blijft gegarandeerd nog heel wat jaren meegaan!

Scandinaviërs houden van licht

Licht is belangrijk in Scandinavië. Ze krijgen sowieso al niet veel zonuren. Daarom richten ze hun woningen in met overwegend lichte kleuren: wit en licht grijs. Ze hebben bovendien hout in overvloed en gebruiken dit graag om hun huizen gezellig te maken. Dit zijn al twee elementen die je goed moet voor ogen houden als je een Scandinavische woning wilt inrichten. Bij nieuwbouw of als je gaat verbouwen, is het geen probleem om veel hout te gebruiken. Maar ook als je de interieurtrends wilt volgen en je kiest voor een Scandinavisch interieur, is dit niet zo moeilijk te realiseren.

Gezelligheid gaat boven alles

Een Scandinavisch interieur ziet er fris en wit uit met een minimalistische twist, zonder daarom koel over te komen. Er zitten altijd elementen in die het gezellig maken. Heb je een oude houten kast van oma of een bruin leren sofa? Deze passen perfect in een dergelijk interieur. Houten stoelen en houten bijzettafels geven het interieur onmiddellijk een warme uitstraling. Denk ook aan gebreide wollen dekentjes en kussens en bijvoorbeeld schapenvellen: ideaal om heerlijk te genieten bij de haard of een tegelkachel!

Etnische prints

Je ziet ook heel wat etnische prints in een Scandinavische wooninrichting. Vloerkleden met grote ruiten of geometrische tekeningen doen het goed!

Nieuwe kleuren en materialen

De Scandinavische stijl is vrij stabiel en volgt niet strikt de interieurtrends. Toch mag je gerust nieuwe kleuren en materialen gebruiken in deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan de trendy ‘poederkleuren’, ook ‘kalkkleuren’ genoemd: vaal roze, licht grijsblauw of zacht pistache groen bijvoorbeeld. Voor dit jaar zijn er ook de fellere en eveneens trendy kleuren okergeel, turquoise blauw en zeeblauw. Gebruik deze opvallende kleuren als eyecatcher in jouw Scandinavische woning, maar overdrijf niet. Een paar accessoires per kamer zijn vaak al voldoende.

Tegelvloer trends & tips 0 2749

Vloertegels tips

Een tegelvloer is niet alleen heel praktisch en duurzaam, maar geeft je kamer ook een bijzonder karakter. Ga jij voor XXS, XXL of een mooie combinatie? De vloertegels trends omvatten alle uitersten. Iedereen heeft hierin natuurlijk zijn eigen wensen en smaak. Wij hebben de trends en tips voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een keuze voor jezelf maken welke tegelvloer het beste bij jou past!

Vloertegel trend 1: ga voor XXL!

Tegels in formaat XXL zien we ontzettend veel terug. Het mag allemaal steeds groter. Vloertegels van 60 cm worden standaard tot klein, vloertegels van 90 cm zien we steeds vaker en vloertegels van 120 cm zijn ook geen uitzondering meer. Grote vloertegels zorgen voor veel rust en hiermee creëer je een ruimtelijk effect. Vooral als ze in de lengte van de kamer gelegd worden, laat het de ruimte groter lijken.

Tip: Is jouw ruimte niet zo groot? Kies dan niet voor hele grote tegels, om toch een mooie doorloop te behouden.

Vloertegel trend 2: XS mozaïek

De tegenhanger van de grote tegels is natuurlijk de mozaïek tegel. En aangezien de vloertegel trends momenteel tot het uiterste gaan, zien we ook de mozaïek vloertegels weer heel veel terug. Met mozaïek tegels zijn bijzondere patronen te maken en kunnen kleurtinten gecombineerd worden. De authentieke uistraling van mozaïek gecombineerd met stijlvol design geeft je kamer een luxe en warme uitstraling.

Tip: Ga je voor mozaïek tegels, kies dan voor veel verschillende tinten in één kleur en leg deze mozaïektegels door elkaar heen, voor een speels effect.

Vloertegel trend 3: combineer XXL en XS

Het combineren van XXL vloertegels met XS vloertegels wordt ook wel de multiformaat trend genoemd. Hierbij worden in één ruimte hele grote tegels gecombineerd met hele kleine tegels, zoals mozaïek. Met deze trend kun je heel creatief zijn en een eigen patroon aanbrengen in de ruimte. Zo maak je jouw tegelvloer uniek en persoonlijk.

Tip: Kijk ook eens naar goedkope tegels in bijvoorbeeld een tegeloutlet. Met deze trend kun je namelijk alle resten creatief gebruiken. Zo bespaar je ook direct op je tegelvloer.

Vloertegel trend 4: minimalistisch design

Naast de formaten die in de trends de boventoon voeren, is er natuurlijk ook wat te zeggen over de kleuren en structuren van vloertegels. Wanneer de formaten niet standaard zijn, wordt er juist gekozen voor een minimalistische kleur en structuur, om de rust te behouden. Kleuren zijn voornamelijk bruintinten en grijstinten, die door hun tijdloze uitstraling jarenlang mooi blijven. De vloertegels zijn bijna effen, met licht natuurlijke effecten, om het natuurlijke karakter toch in de vloer terug te laten komen.

Tip: Kies je voor de multiformaat trend, houd de kleur en structuur dan rustig. Pak juist bij een standaard formaat vloertegel wat meer uit met kleuren.

bron: Goedkoopvloertje.nl

Bron Allesoverbouw.nl

Meest populaire berichten

Editor Picks