Houd je keuken schoon en gezond 0

Keuken schoon en gezond.v2

Hygiëne is misschien niet meer zo’n hot topic als een paar decennia geleden maar we willen toch allemaal dat onze keuken in elk geval schoon is en geen bron van ziektes. Eén van de meest vervuilde voorwerpen in huis is het sponsje op het aanrecht. Vochtige, vervuilde sponzen zitten vol bacteriën uit o.a. voedsel en die kunnen ziektes verspreiden.

Onderzoek

Er is een recent onderzoek geweest naar de manier waarop je deze spons en sponzen in het algemeen het beste desinfecteren. Het resultaat was dat er twee methoden bleken te zijn waarbij de bacteriën voor bijna 100% verdwenen: de spons een minuutje in de magnetron leggen (!) of de spons laten meedraaien in de vaatwasser.

Je moet één van beide technieken om de dag gebruiken. Let op: Bij de magnetronmethode moet de spons wel eerst nat zijn, anders loop je het risico van een afgebrande keuken.

Vervang sponzen na 14 dagen

Verder is van belang dat je je sponzen na elk gebruik uitspoelt én goed uitwringt en dat je voor verschillende doeleinden verschillende sponzen en doekjes gebruikt om besmetting te voorkomen. Zorg ervoor dat de sponzen en doekjes goed kunnen drogen (ook dodelijk voor bacteriën) en vervang de sponzen elke 14 dagen.

Ook de vaatwasser reinigen

Een ander element in de keuken dat, hoe vreemd het ook moge klinken, af en toe schoongemaakt moet worden: De vaatwasser. De vaatwasser zorgt voor een schone vaat maar heeft zelf ook af en toe een beurt nodig. Er zijn namelijk plekken waar geen water komt of waar vuil kan blijven hangen.

Aanslag

Als de vaatwasser niet schoon is, wordt de vaat ook niet schoon en blijft er aanslag aan glazen, bestek en borden zitten. Dat zie je (dof) en dat voel je (plakkerig). Schoonmaken dus. Het is geen leuk klusje, maar het moet toch af en toe gebeuren.

Hoe ga je te werk? Haal alle rekken en losse onderdelen uit de vaatwasser en maak ze schoon met een borsteltje, evenals de filters. Controleer kiertjes en randen.

Azijn

Als alles blinkend is giet je twee kopjes azijn in de vaatwasser en laat je het spoelprogramma een keer draaien. Hiermee haal je kalkaanslag weg en wordt de hele vaatwasser weer glanzend schoon. Met de huidige 3-in-1 vaatwastabletten is kalk meestal niet zo’n probleem, maar baat het niet dan schaadt het niet!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline