Neem geen risico, veeg uw schoorsteen regelmatig! 0

schoorsteen vegen

De meeste woningen in Nederland worden verwarmd middels een centrale verwarming. Er zijn echter ook genoeg mensen die een hout- of gaskachel in huis hebben. Met deze kachels is het op koude dagen heerlijk warm te stoken in huis. Aan het gebruik van deze apparaten kleven ook een aantal risico’s. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u vroeg of laat te maken krijgt met een schoorsteen. Daarnaast kan een verstopping in uw rookkanaal ervoor zorgen dat er rook in uw woning komt te staan. Dit zijn problemen waar u ongetwijfeld niet mee te maken wilt hebben. Indien u geen risico wilt nemen, raadt De Schoorsteenbrigade u aan om uw schoorsteen regelmatig te vegen.

Waarom een schoorsteen vegen

Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s die een kachel met zich meebrengt. Het wordt vaak als vanzelfsprekend geacht dat rook goed afgevoerd wordt. Ook denkt u ongetwijfeld niet snel dat u te maken kunt krijgen met een schoorsteenbrand. Toch liggen deze gevaren altijd op de loer wanneer u een kachel heeft. Dit is zeker het geval wanneer u uw schoorsteen niet geregeld veegt. In het rookkanaal kan zich op den duur namelijk creosoot gaan ophopen. Dit goedje komt vrij bij de verbranding van nat hout. Creosoot hecht zich aan de binnenzijde van uw rookanaal en kan hier gaan ophopen. Hierdoor kan een verstopping ontstaan, waardoor rook er niet of nauwelijks meer langsheen kan. De rook zoekt in dat geval een andere weg. In het ergst geval bevat deze rook koolmonoxide. Het inademen van deze stof zorgt ervoor dat u sterft. Daarnaast kan de creosoot bij hoge temperaturen in de brand vliegen en hier is bij een kachel vaak sprake van. Een schoorsteenbrand is dus ook altijd mogelijk.

schoornsteen waarom vegen

Zelf uw schoorsteen vegen?

Wilt u bovenstaande problemen voorkomen? Dan raden wij u aan uw schoorsteen minimaal eenmaal per jaar te vegen. Dit kunt u laten doen door een schoorsteenveger uit Utrecht. Niet iedereen staat echter te springen om een professional in te schakelen. Dit brengt namelijk weer extra kosten met zich mee. Gelukkig kunt u zelf ook uw schoorsteen vegen. Het is dan wel belangrijk dat u weet waar u aan begint. Zo moet u allereerst over de juiste benodigdheden beschikken om het rookkanaal te kunnen vegen. Daarnaast dient u te weten hoe u uw schoorsteen moet vegen. Het is namelijk geen kwestie van eenmaal de borstel naar beneden drukken en klaar. Het beste resultaat behaalt u door een roterende beweging te maken met de borstel in uw schoorsteen. Hierdoor wordt het grootste deel van de aanslag verwijderd. Begin overigens nooit met vegen van bovenaf indien de deur van uw kachel nog geopend is. In dat geval komt alle rommel buiten uw kachel terecht en daar zit u niet op te wachten. Bovendien moet u er rekening mee houden dat u het beste resultaat behaalt door van boven te vegen. U werkt dus op hoogte, waardoor u moet denken aan uw eigen veiligheid.

Schakel een schoorsteenveger in

Het vegen van uw schoorsteen lijkt geen lastige opgave. Toch is het moeilijker dan veel mensen denken. Bovendien behaalt u vaak niet het beste resultaat door zelf uw schoorsteen te vegen. Wilt u de risico’s op bijvoorbeeld een schoorsteenbrand tot een minimum beperken? Dan raden wij u aan het vegen van uw schoorsteen uit te besteden. Dit kunt u bijvoorbeeld overlaten aan een schoorsteenveger uit Utrecht. Een professional heeft jarenlange ervaring en weet zodoende precies hoe hij uw schoorsteen moet vegen. Bovendien beschikt hij over de juiste spullen om uw schoorsteen weer goed schoon te maken van binnen. Schroom dus niet en laat het vegen van uw schoorsteen over aan een professional wanneer u de risico’s wilt beperken!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline