Niet zomaar een bad 0

Niet zomaar een bad.v2

Als nuchtere Hollander heb je al snel de neiging de warmte binnenshuis op te zoeken als het buiten even wat frisser wordt. Maar zoals je tijdens de wat koelere avonden van je tuin kunt blijven genieten door terrasverwarming, kun je ook, ongeacht de buitentemperatuur, je lichaam warmen door heerlijk in je buitenspa te gaan zitten.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de heilzame werking van een buitenspa het grootst is als de buitentemperatuur aanzienlijk lager is dan de temperatuur van het water. Niet zo vreemd dus dat in Scandinavië en Noord-Amerika de buitenspa het meest gebruikt wordt in de winter, als de temperatuur rond het vriespunt ligt.

Terug in de tijd

Als we ver terug gaan in de geschiedenis, nog ruim vóór Christus, hebben houtgestookte tobbes (hot tubs), sauna’s, spa’s en baden een totaal andere functie dan in onze tijd. Toen werden baden gebruikt voor een religieuze redenen. Water werd gezien als helend, een symbool van puurheid en de onsterfelijkheid van de ziel. Bovendien moesten deze waterbronnen boze geesten buiten de stad houden.

Hydrotherapie

Tegenwoordig wordt water vooral uit hygiënisch oogpunt gebruikt. Schoon worden is echter niet het primaire doel van de buitenspa:  lekker ontspannen en relaxen, daar gaat het in de buitenspa veel meer om.

Buitenspa; dit is de verzamelterm van een product dat we onder diverse andere namen kennen, zoals jacuzzi en whirlpool. Of natuurlijk – op z’n Hollands – het bubbelbad. Maar hoe we deze heerlijke relaxplek ook noemen, hij biedt lekker warm water, comfortabele zit- of ligbanken en masserende water- en/of luchtstralen (jets).

Heb je rug-, nek- of schouderklachten, hoofdpijn, gewrichtspijn of spierpijn? Ga lekker in het warme bubbelbad  zitten en alles glijdt letterlijk van je af. Het warme water, meestal 37 graden, en de krachtige jets zorgen ervoor dat je doorbloeding wordt gestimuleerd en je spieren gemasseerd. Door de druk in het water gaat het lichaam als het ware een beetje ‘zweven’, waardoor de druk op je gewrichten minder wordt.

Relaxen zonder elektriciteit

Ook zonder de massagestralen kun je echter heerlijk relaxen in een buitenbad. Dan hebben we het over de houtgestookte tobbe (hot tub), waarin je geen gas of elektriciteit nodig hebt, maar kun je wel genieten van het warme water. Middels een rvs houtkachel onder het wateroppervlak wordt het water binnen ongeveer een uur opgewarmd tot een aangename temperatuur van zo’n 38 graden. Dit bad kan urenlang op temperatuur blijven.

Tezamen met het knapperende geluid van het houtvuur, een goed glas wijn en uitzicht op de sterrenhemel, staat niets je meer in de weg volledig tot rust te komen en je zorgen naast je neer te leggen. Eén glas wijn, want alcohol stijgt snel naar je hoofd in zo’n warme waterweldaad…

Proefbubbelen

Zie je jezelf wel zitten in zo’n heerlijk warm buitenbad? Drankje erbij, hapje ernaast, prettig gezelschap? Bepaal dan eerst, voordat je er een gaat aanschaffen, voor welk doel je het bad wilt gebruiken. Wil je er vooral alleen of met z’n tweetjes in, of nodig je graag vrienden uit? Wil je gewoon lekker kunnen ontspannen, of wil je het bad vooral voor een medische reden en heb je speciale massagewensen?

Sowieso is het het belangrijkste dat je comfortabel en relaxed kunt zitten. Het is daarom noodzakelijk dat de lig- en zitplaasten ergonomisch gevormd zijn. Maar ook de jets moeten goed en functioneel zijn. Probeer de buitenspa daarom uit voordat je tot aanschaf overgaat. Is je keuze bij de fabrikant niet voor demonstratie beschikbaar? Ga er dan in ieder geval even in ‘droog zitten’.

Waar zet ik m’n bad?

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is de plek waar je het bad wilt neerzetten. Zorg dat je het niet in de wind zet, maar kies een beschutte plek uit. Let er ook op dat de ondergrond vlak en stevig is. Het liefst een betonnen sokkel van zo’n tien centimeter dik.

Wil je het bad op je dakterras plaatsen? Laat dan voor de zekerheid de sterkte van de dak- en draagconstructie controleren en voorkom een desastreuze waterval. Want een 2- tot 4-persoons buitenbad weegt met water al gauw ruim 1.000 kilo en dan is het gewicht van de personen nog niet eens meegerekend!

Houd ook rekening met de afstand tussen je buitenspa en het huis. Moet je te ver lopen, dan ben je al afgekoeld voordat je je hebt kunnen aankleden. Zeker in de winter.

Maar de belangrijkste voorwaarde voor een goede locatie is natuurlijk het uitzicht. Je wilt tenslotte vanuit je bad de sterrenhemel kunnen zien en het buitengevoel optimaal kunnen beleven. Misschien besluit je wel met oud & nieuw vanuit je buitenspa, uiteraard onder het genot van een glas champagne, te kijken naar het vuurwerk. Het zou toch jammer zijn als je er dan achter moet komen dat die mooie boom in je tuin al het zicht wegneemt.

Bron: Wonenwereld.nl & bouwenklussen.nl

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline