Niet zomaar een bad 0 1865

Niet zomaar een bad.v2

Als nuchtere Hollander heb je al snel de neiging de warmte binnenshuis op te zoeken als het buiten even wat frisser wordt. Maar zoals je tijdens de wat koelere avonden van je tuin kunt blijven genieten door terrasverwarming, kun je ook, ongeacht de buitentemperatuur, je lichaam warmen door heerlijk in je buitenspa te gaan zitten.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de heilzame werking van een buitenspa het grootst is als de buitentemperatuur aanzienlijk lager is dan de temperatuur van het water. Niet zo vreemd dus dat in Scandinavië en Noord-Amerika de buitenspa het meest gebruikt wordt in de winter, als de temperatuur rond het vriespunt ligt.

Terug in de tijd

Als we ver terug gaan in de geschiedenis, nog ruim vóór Christus, hebben houtgestookte tobbes (hot tubs), sauna’s, spa’s en baden een totaal andere functie dan in onze tijd. Toen werden baden gebruikt voor een religieuze redenen. Water werd gezien als helend, een symbool van puurheid en de onsterfelijkheid van de ziel. Bovendien moesten deze waterbronnen boze geesten buiten de stad houden.

Hydrotherapie

Tegenwoordig wordt water vooral uit hygiënisch oogpunt gebruikt. Schoon worden is echter niet het primaire doel van de buitenspa:  lekker ontspannen en relaxen, daar gaat het in de buitenspa veel meer om.

Buitenspa; dit is de verzamelterm van een product dat we onder diverse andere namen kennen, zoals jacuzzi en whirlpool. Of natuurlijk – op z’n Hollands – het bubbelbad. Maar hoe we deze heerlijke relaxplek ook noemen, hij biedt lekker warm water, comfortabele zit- of ligbanken en masserende water- en/of luchtstralen (jets).

Heb je rug-, nek- of schouderklachten, hoofdpijn, gewrichtspijn of spierpijn? Ga lekker in het warme bubbelbad  zitten en alles glijdt letterlijk van je af. Het warme water, meestal 37 graden, en de krachtige jets zorgen ervoor dat je doorbloeding wordt gestimuleerd en je spieren gemasseerd. Door de druk in het water gaat het lichaam als het ware een beetje ‘zweven’, waardoor de druk op je gewrichten minder wordt.

Relaxen zonder elektriciteit

Ook zonder de massagestralen kun je echter heerlijk relaxen in een buitenbad. Dan hebben we het over de houtgestookte tobbe (hot tub), waarin je geen gas of elektriciteit nodig hebt, maar kun je wel genieten van het warme water. Middels een rvs houtkachel onder het wateroppervlak wordt het water binnen ongeveer een uur opgewarmd tot een aangename temperatuur van zo’n 38 graden. Dit bad kan urenlang op temperatuur blijven.

Tezamen met het knapperende geluid van het houtvuur, een goed glas wijn en uitzicht op de sterrenhemel, staat niets je meer in de weg volledig tot rust te komen en je zorgen naast je neer te leggen. Eén glas wijn, want alcohol stijgt snel naar je hoofd in zo’n warme waterweldaad…

Proefbubbelen

Zie je jezelf wel zitten in zo’n heerlijk warm buitenbad? Drankje erbij, hapje ernaast, prettig gezelschap? Bepaal dan eerst, voordat je er een gaat aanschaffen, voor welk doel je het bad wilt gebruiken. Wil je er vooral alleen of met z’n tweetjes in, of nodig je graag vrienden uit? Wil je gewoon lekker kunnen ontspannen, of wil je het bad vooral voor een medische reden en heb je speciale massagewensen?

Sowieso is het het belangrijkste dat je comfortabel en relaxed kunt zitten. Het is daarom noodzakelijk dat de lig- en zitplaasten ergonomisch gevormd zijn. Maar ook de jets moeten goed en functioneel zijn. Probeer de buitenspa daarom uit voordat je tot aanschaf overgaat. Is je keuze bij de fabrikant niet voor demonstratie beschikbaar? Ga er dan in ieder geval even in ‘droog zitten’.

Waar zet ik m’n bad?

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is de plek waar je het bad wilt neerzetten. Zorg dat je het niet in de wind zet, maar kies een beschutte plek uit. Let er ook op dat de ondergrond vlak en stevig is. Het liefst een betonnen sokkel van zo’n tien centimeter dik.

Wil je het bad op je dakterras plaatsen? Laat dan voor de zekerheid de sterkte van de dak- en draagconstructie controleren en voorkom een desastreuze waterval. Want een 2- tot 4-persoons buitenbad weegt met water al gauw ruim 1.000 kilo en dan is het gewicht van de personen nog niet eens meegerekend!

Houd ook rekening met de afstand tussen je buitenspa en het huis. Moet je te ver lopen, dan ben je al afgekoeld voordat je je hebt kunnen aankleden. Zeker in de winter.

Maar de belangrijkste voorwaarde voor een goede locatie is natuurlijk het uitzicht. Je wilt tenslotte vanuit je bad de sterrenhemel kunnen zien en het buitengevoel optimaal kunnen beleven. Misschien besluit je wel met oud & nieuw vanuit je buitenspa, uiteraard onder het genot van een glas champagne, te kijken naar het vuurwerk. Het zou toch jammer zijn als je er dan achter moet komen dat die mooie boom in je tuin al het zicht wegneemt.

Bron: Wonenwereld.nl & bouwenklussen.nl

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kies voor een persoonlijke woonbeleving, ook in je badkamer 0 2185

persoonlijke woonbeleving badkamer.v2

Tegenwoordig draaien veel van de dingen die we meemaken om een authentieke beleving die goed bij ons als persoon past. Er komt gelukkig steeds meer aandacht en interesse voor het individu en ook als het gaat om onze woonbeleving is dit goed te merken. We kiezen er in tegenstelling tot voorheen niet meer voor om ons huis net zo in te richten als alle anderen, maar om ons echt te onderscheiden. Ook in de huidige badkamertrends komt dit goed tot uiting. 

Een prachtige vloer voor je badkamer

Als we een nieuwe badkamer gaan aanleggen of er voor kiezen om de bestaande up to date te brengen, mogen we onze eigen persoonlijkheid erin naar voren laten komen. Wanneer je bijvoorbeeld een romantisch ingestelde persoon bent zal je al snel kiezen voor een warme en sfeervolle aankleding van jouw badkamer. Tegels met een prachtig motiefje staan hier zowel op de muur als op de vloer prachtig. Anderen kiezen juist voor een stoere en industriële look, die bereikt kan worden met onder meer een gietvloer of betonvloer. Nu klinken deze vloeren wellicht wat koud, maar ze zijn vaak prima te combineren met vloerverwarming. Op deze wijze hou je lekker warme voeten, wat zeker in de badkamer erg fijn is.

Weer een andere optie is om te zorgen voor een strakke, maar toch ook knusse en huiselijke uitstraling. Dit kan bijvoorbeeld door vloertegels met houtlook aan te brengen in de badkamer. Wanneer je gaat voor een variant die waterbestendig is kun je zelfs voor een echte houten vloer kiezen. Dit voelt natuurlijk nog comfortabeler aan als je er met blote voeten op rondloopt. 

Overige badkamertrends

Echt comfort in onze badkamer wordt steeds belangrijker en ook dit is in de badkamertrends goed te zien. Waar we vroeger vaak juist allemaal een ligbad wilden om lekker in te ontspannen, komen we daar nu toch steeds vaker van terug. Veel aangenamer ervaren we het om onder een fijne en luxe inloopdouche te staan. In steeds meer woningen zie je zelfs dat er twee douches naast elkaar worden geplaatst. Bij de nieuwste toiletten gaat men ook in toenemende mate voor gemak, hygiëne en comfort en steeds meer varianten worden uitgerust met een onderdouche.  

Tegelvloer trends & tips 0 2749

Vloertegels tips

Een tegelvloer is niet alleen heel praktisch en duurzaam, maar geeft je kamer ook een bijzonder karakter. Ga jij voor XXS, XXL of een mooie combinatie? De vloertegels trends omvatten alle uitersten. Iedereen heeft hierin natuurlijk zijn eigen wensen en smaak. Wij hebben de trends en tips voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een keuze voor jezelf maken welke tegelvloer het beste bij jou past!

Vloertegel trend 1: ga voor XXL!

Tegels in formaat XXL zien we ontzettend veel terug. Het mag allemaal steeds groter. Vloertegels van 60 cm worden standaard tot klein, vloertegels van 90 cm zien we steeds vaker en vloertegels van 120 cm zijn ook geen uitzondering meer. Grote vloertegels zorgen voor veel rust en hiermee creëer je een ruimtelijk effect. Vooral als ze in de lengte van de kamer gelegd worden, laat het de ruimte groter lijken.

Tip: Is jouw ruimte niet zo groot? Kies dan niet voor hele grote tegels, om toch een mooie doorloop te behouden.

Vloertegel trend 2: XS mozaïek

De tegenhanger van de grote tegels is natuurlijk de mozaïek tegel. En aangezien de vloertegel trends momenteel tot het uiterste gaan, zien we ook de mozaïek vloertegels weer heel veel terug. Met mozaïek tegels zijn bijzondere patronen te maken en kunnen kleurtinten gecombineerd worden. De authentieke uistraling van mozaïek gecombineerd met stijlvol design geeft je kamer een luxe en warme uitstraling.

Tip: Ga je voor mozaïek tegels, kies dan voor veel verschillende tinten in één kleur en leg deze mozaïektegels door elkaar heen, voor een speels effect.

Vloertegel trend 3: combineer XXL en XS

Het combineren van XXL vloertegels met XS vloertegels wordt ook wel de multiformaat trend genoemd. Hierbij worden in één ruimte hele grote tegels gecombineerd met hele kleine tegels, zoals mozaïek. Met deze trend kun je heel creatief zijn en een eigen patroon aanbrengen in de ruimte. Zo maak je jouw tegelvloer uniek en persoonlijk.

Tip: Kijk ook eens naar goedkope tegels in bijvoorbeeld een tegeloutlet. Met deze trend kun je namelijk alle resten creatief gebruiken. Zo bespaar je ook direct op je tegelvloer.

Vloertegel trend 4: minimalistisch design

Naast de formaten die in de trends de boventoon voeren, is er natuurlijk ook wat te zeggen over de kleuren en structuren van vloertegels. Wanneer de formaten niet standaard zijn, wordt er juist gekozen voor een minimalistische kleur en structuur, om de rust te behouden. Kleuren zijn voornamelijk bruintinten en grijstinten, die door hun tijdloze uitstraling jarenlang mooi blijven. De vloertegels zijn bijna effen, met licht natuurlijke effecten, om het natuurlijke karakter toch in de vloer terug te laten komen.

Tip: Kies je voor de multiformaat trend, houd de kleur en structuur dan rustig. Pak juist bij een standaard formaat vloertegel wat meer uit met kleuren.

bron: Goedkoopvloertje.nl

Bron Allesoverbouw.nl

Meest populaire berichten

Editor Picks