Schilderen van hout binnenshuis? Hier moet je aan denken! 0

Schilderen van hout binnenshuis? Hier moet je aan denken

Het schilderen van hout binnenshuis lijkt zo gemakkelijk. Je koopt goede verf, schaft de juiste materialen aan en gaat aan de slag. Nu we massaal aan huis gekluisterd zijn, kunnen we de tijd goed gebruiken om wat achterstallig schilderwerk binnenshuis op te pakken. Helaas is een succesvolle schilderbeurt niet zo eenvoudig als het lijkt. Wanneer je de te schilderen oppervlaktes niet goed voorbereid, kan het resultaat te wensen over laten. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet voordat je met Sigma s2u Nova Satin aan de slag gaat. Maar waar moet je aan denken? En hoe behaal je het beste eindresultaat? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Afdekken

Allereerst is het belangrijk dat je de ruimte waarin je gaat schilderen goed voorbereid. Bedenk goed op welke plekken je gaat schilderen en welke risico’s dit met zich mee zal brengen. Houd ook rekening met je vloer. Hoe secuur je ook te werk gaat, een verfdruppel is al snel geknoeid. Dek daarom de vloer af met speciaal plastic. Heb je dit momenteel niet in huis en ook geen zin om nog naar de bouwmarkt te gaan? Dan kun je ook gerust kranten of oud karton gebruiken. Schilder je in de buurt van andere meubels en wil je niet het risico lopen dat deze ook met de verf in aanraking komen? Dek deze dan ook af met afdekzeil of plastic.

Denk ook om je eigen veiligheid

Veel beginnende schilders vergeten ook om hun eigen veiligheid te denken. Hoewel schilderen tegenwoordig relatief veilig is, betekent dit niet dat het geheel zonder risico’s is. Zo kunnen sommige verfsoorten gevaarlijke chemicaliën verspreiden als deze net worden aangebracht. In dat geval is het belangrijk om de ruimtes voldoende te ventileren en eventueel met een mondkapje te werken. Ook bij het schuren is een stofmasker geen overbodige luxe. Denk tevens aan je ogen en draag wanneer nodig een veiligheidsbril. Zo voorkom je onnodige fysieke ongemakken en verklein je de (al minimale) risico’s tijdens het schilderwerk.

Ondergrond voorbereiden

Ondergrond voorbereiden

Nu is het eindelijk tijd om de te behandelen oppervlakte aan te pakken. Daarbij begin je altijd met het voorbereiden van de ondergrond. Hierbij is het wel belangrijk dat je weet met welke ondergrond gewerkt wordt. Over het algemeen kunnen alle houtsoorten, of het nu om massief hout of plaatmaterialen gaat, op dezelfde manier voorbereid worden. Bekijk wel goed of het hout al eerder geschilderd is of niet. Dit vraagt immers om een andere aanpak.

Schilderen op geschilderd hout  

Is het hout al eens eerder geschilderd? Dan is het belangrijk om eerst naar de staat van deze oude verflaag te kijken. Als de verflaag nog goed is, kan je deze direct gaan schoonmaken en schuren. Is de verflaag niet meer intact en hecht deze minder goed dan voorheen? Dan moet je het hout wat meer strippen en vraagt de voorbereiding iets meer werk.

Onbeschilderd hout

Is het hout nog nooit in de verf gezet? Dan kost de voorbereiding een stuk minder tijd. Zorg er wel voor dat de oppervlakte voordat je begint met verven stof- en vetvrij is gemaakt. Als het hout zeer glad is, is schuren meestal niet noodzakelijk. In de meeste gevallen wordt echter wel geadviseerd om deze even snel op te schuren, zodat de verflaag beter zal hechten.

Schilderen maar!

Nu is het eindelijk tijd om met het echte werk aan de gang te gaan. Kies voor een kwalitatieve verfsoort voor een optimaal resultaat en schaf kwasten aan die passen bij het houtsoort.

Voor een optimaal resultaat is het belangrijk om te beginnen met het maken van verticale lijnen. Pas als alle vlakken verticaal besmeerd zijn, kun je horizontale vlakken maken. Wanneer de verf naar tevredenheid is aangebracht is het belangrijk om deze zorgvuldig te laten drogen. Houd er rekening mee dat het hout de komende week nog kwetsbaar zal zijn. Wees dus minimaal 7 dagen extra voorzichtig, zodat het verf zich goed kan hechten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline