Tips om je haardhout opslag op te bouwen 0

Tips om je haardhout opslag op te bouwen

Het is inmiddels bijna zomer. Hoogst waarschijnlijk ben je dus nog niet met de koude winterdagen bezig. Maar als je een open haard in huis hebt, is het niet zo onverstandig om er al wel mee bezig te zijn. Zeker niet als je een haardhout opslag wilt gaan maken.

Soorten haardhout

Er zijn veel verschillende soorten haardhout. Maar een eigenschap die ze allemaal gemeen hebben is dat ze moeten drogen voordat je ze kan gaan branden. We hebben een er enkele houtsoorten voor je uitgepikt. Zo kun je kiezen welke soorten je in je haardhout opslag wilt hebben.

Berkenhout

Een zachte houtsoort met een hoog warmtevermogen. Dat betekent dat deze houtsoort veel warmte in korte tijd geeft. Je kan genieten van een knisperend vuur wat heerlijk ruikt door de geur die de schors afgeeft.

Elzenhout

Evenals berkenhout is dit een zachte houtsoort. Elzenhout heeft een schone verbranding en geeft veel warmte in korte tijd. Wanneer je dit hout in je open haard hebt dan kun je genieten van een prachtig vlammen spektakel. Als je graag voor de sfeer stookt of nog niet zoveel kaas hebt gegeten van het stokenin het algemeen, is dit een ideale soort om mee te beginnen.

Beukenhout

Dit is een taaie houtsoort en brand lang en traag. Deze houtsoort is wat moeilijker aan te krijgen maar als het aan is dan kun je ook met dit hout genieten van een mooi vlammenspel. Beukenhout staat bekend als een van de mooiste houtsoorten om in de open haard te doen. Dus dit is er zeker eentje die je in je haardhout opslag wilt hebben.

Eikenhout

De laatste houtsoort die we uitgekozen hebben om te bespreken is het Eikenhout. Dit hout brand lang en geeft veel warmte af. Het is niet het makkelijkste hout om aan te krijgen en als je het dan aan hebt, geeft het ook niet zo’n mooie verbranding. Het is een beetje “saai” om naar te kijken. Ook kan deze houtsoort er voor zorgen dat het de afvoerpijp sneller vervuild. Het hout bevat tannine wat er niet uit gaat door het drogen. Dit is bij andere houtsoorten wel het geval als ze oven gedroogd zijn. Een houtsoort die je dus niet per se in je opslag hoeft te hebben.

Een opslag maken

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden wanneer je een opslag maakt, is een goede beluchting. Dit is om het haardhout zo snel mogelijk te laten drogen. De vochtige lucht wordt door de wind afgevoerd en zo ontstaat er geen houtrot of schimmel. Denk ook aan een overkapping want het hout moet niet nat worden door de regen. Zorg ervoor dat je opslag uit waterdicht en stevig materiaal bestaat, zodat het tegen een stootje kan. Bij het stapelen van het hout moeten de uiteinden van het hout naar buiten gericht worden. Op deze manier kan het vocht het beste verdampen.

houtopslag

Dont’s

Enkele dingen die je nooit moet doen als je bezig bent het opslaan van je haardhout.

Ga je hout niet in plastic wikkelen, zo kan het niet drogen en kun je wachten tot sint-juttemis voordat het gaat branden.
Leg het hout nooit direct op de grond. Zorg dat er een pallet of stenen onder het haardhout liggen. Zo zorg je ervoor dat er geen vocht van de grond opgenomen wordt.
Voorkom de groei van zwammen. Dit doe je door alle tips goed op te volgen en zorgen dat je hout niet vochtig wordt. Als er zwammen op het hout komen er bij het branden schadelijke stoffen vrij voor mens en dier.
Wees niet onzorgvuldig met opstapelen. Neem de tijd zodat het goed stevig ligt.

Tot slot willen we je meegeven dat haardhout gemiddeld anderhalf jaar moet drogen. Dus begin op tijd met het opslaan.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline