Tips om je houtwerk te onderhouden 0

Tuinmeubelen

Houd jij ook zo van hout? Je bent zeker niet de enige. Hout is een van de meest geliefde natuurproducten in huis en tuin. Van goedkope houtsoorten, zoals steigerdelen en vuren hout tot de meest mooie soorten hardhout, zoals eiken of meranti en natuurlijk het heerlijk ruikende red cedar hout. Ook al heb je hout van de beste kwaliteit, is het nog steeds belangrijk dat jij het goed onderhoud en beschermt tegen alle weersinvloeden. Wij geven je een aantal tips om je houtwerk zo lang mogelijk mooi te houden.

Houten meubelen beitsen of in de olie zetten

Heb jij een mooie houten tafel in de tuin staan? Of houten tuinstoelen? Dan doe je er goed aan om deze goed te onderhouden. Het hele jaar staat je tuinset buiten en wordt het houtwerk blootgesteld aan alle weersinvloeden. De regen, zon en kou zorgt ervoor dat je tuinset snel vergrijst, daarnaast kan het hout ook gaan werken of zelfs splijten. Dus wil je lang genieten van je houten meubels in de tuin, dan doe je er goed aan om ze te beschermen.

Ga jij je tuinset beitsen of zet jij je tuinset in de olie? Beide producten bieden een goede bescherming tegen zon, neerslag en kou, maar er is een verschil. Kies jij voor beits? Dan ga je voor een goede, langdurige bescherming. Door je meubels te beitsen verkrijg je een goede kras- en slijtage bestendige laag die ook bescherming biedt tegen vocht en vuil. Naast een transparante beits, kan je er ook voor kiezen om je meubels in een kleur te beitsen, zonder de tekening van het hout te verliezen. Houtolie daarentegen, behoudt beter de natuurlijke kleur en structuur van het hout, maar is een minder duurzame bescherming dan beits. Met olie behoudt je dus het beste de natuurlijke look van jouw houtwerk.

Gevelwerk beschermen tegen zon en regen

Gevelwerk, zoals dakkapellen en rabatdelen, worden continu blootgesteld aan moeder natuur. Veelal zie je dat dit houtwerk snel slecht wordt en rotte plekken begint te vertonen. Het vervangen van dit houtwerk is vaak ook een grote kostenpost. Des te belangrijker is het om deze houten delen van je huis goed te beschermen. In plaats van je gevelwerk te grondverven en één of twee verven lak te geven, kan je ook kiezen voor specifieke producten die speciaal gemaakt zijn om bescherming te bieden onder de meest extreme weersomstandigheden.

In plaats van te gaan voor een huismerk, kan je gebruik maken van een professionele verf met uitzonderlijke eigenschappen. Neem bijvoorbeeld Jotun. Dit Zweedse merk maakt verven en beitsen die bestand zijn tegen het uitzonderlijk strenge Noordelijke klimaat. Jotun Demidekk is een lijn die uitzonderlijk lang bescherming biedt tegen vocht, zon en vuil. Vanwege de hoge kwaliteit kan deze verf jouw houtwerk zo’n 5 tot 10 jaar beschermen tegen alle weersinvloeden.

Algen, groene aanslag en vuil verwijderen

Het houtwerk op een schaduwrijke plek of meubels en vlonders in een schaduwrijke tuin, krijgen al snel last van algen en groene aanslag. Vaak is het lastig om dit te verwijderen, zeker als het om een groene aanslag op je overstekken gaat. Gelukkig zijn er een aantal dingen die jij kunt doen om dit gemakkelijk te verwijderen. 

Natuurazijn: Is jouw vlonder helemaal groen geworden? Vul dan een gieter met water en voeg er een fles schoonmaakazijn aan toe. Sproei dit over je vlonder en borstel je vlonder met een harde bezem of borstel en de groene aanslag en algen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Biologische schoonmaakmiddelen: Maak jij thuis gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Dan heb je een universeel middeltje te pakken. Gebruik bijvoorbeeld je allesreiniger ook om je houten meubels schoon te maken en je zult zien dat die groene aanslag snel verwijdert is.

Professionele producten: Verschillende merken en bouwmarkten hebben speciale middeltjes voor het verwijderen van groene aanslag, mos en algen. Over het algemeen werken deze producten goed en zijn ze niet al te duur. Lees wel altijd eerst goed de gebruiksaanwijzing, want vaak moet je deze producten flink verdunnen voor veilig gebruik.

Let op! wat je ook doet, gebruik geen agressieve middelen of gif. Dit kan niet alleen de planten in je tuin aantasten, het kan ook juist schadelijk zijn voor het houtwerk dat jij zo graag netjes wilt houden.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline