Tips om duurzaam je huis te verwarmen 0

Tips duurzaam huis te verwarmen

Het verduurzamen van je huis is al jarenlang een groeiende trend in Nederland. Een effectieve maatregel hiervoor is duurzame verwarming van je woning. Maar hoe doe je dit op een slimme manier? De onderstaande tips helpen je op weg om je woning op een duurzame manier te verwarmen en te profiteren van de voordelen die duurzame warmtebronnen je opleveren.

1. Leg vloerverwarming aan

Huiseigenaren die vloerverwarming aanleggen, weten hoe comfortabel en duurzaam vloerverwarming is. De vloer voelt aangenaam warm aan, wat vooral in de winter heerlijk is. Een mooie bijkomstigheid is dat een vloerverwarming energie bespaart, omdat de aanjaagkosten van dit type verwarming flink lager liggen dan bij traditionele radiatorverwarmingen. Vloerverwarmingen vallen al op 35 graden aangenaam op temperatuur te brengen, terwijl een radiator 70-90 graden nodig heeft om goed warm te worden. Bijkomend voordeel is dat vloerverwarmingssystemen op elektriciteit aansluitbaar zijn, dus ook op groene stroom, en daarmee een nagenoeg CO2-neutraal verbruik hebben.

Een vloerverwarming kan op diverse manieren geplaatst worden. Hoe je dit doet komt terug in het legplan voor vloerverwarming. De meest gebruikte methoden zijn infrezen, warmteslangen op een bestaande vloer gebruiken of de vloerverwarming op noppenplaten aanbrengen. De vloerverwarming prijs per m2 varieert van 75 à 83 euro per m2 bij oppervlakten tot 10 m2, met teruglopende prijzen tot 33 euro per m2 voor ruimtes tot 30 m2 aan oppervlakte. Wanneer u een vloeroppervlakte van 60 m2 laat verwarmen, loopt de prijs terug naar ongeveer 26 euro per m2.

2. Kies voor een warmtepomp

Naast standaard maatregelen zoals betere isolatie van kozijnen, ramen en muren, is de combinatie van een HR-ketel met een elektrische warmtepomp een slimme duurzame maatregel. Dit wordt wel een hybride warmtepomp genoemd. De CO2-uitstoot wordt door het gebruik van een hybride warmtepomp met maar liefst 25 procent gereduceerd. Wie kiest voor een warmtepomp gebruikt dus aanzienlijk minder energie. Dat voel je al snel – op een prettige manier – in de portemonnee. Vergeet daarnaast niet dat op de plaatsing van warmtepompen vanuit de gemeente vaak een interessante subsidie wordt verstrekt.

3. Gebruik aardwarmte

Woon je in een plaats of stad waar aardwarmte beschikbaar is, stap daar dan op over om duurzamer te verwarmen. Bij aardwarmte wordt warm grondwater opgepompt met een temperatuur van 100-120 graden. Gebruik van aardwarmte kan het gasgebruik terugdringen met meer dan 90 procent en zo tot wel 1300 euro per jaar opleveren voor een huishouden in een vrijstaande woning. Jammer is wel dat de aanschafkosten van een aardwarmte-installatie erg hoog liggen, namelijk rond de 20.000 euro. De terugverdientijd kan daardoor in de meest ongunstige gevallen oplopen tot 30 jaar.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline