Underlayment platen: wat zijn de verschillen? 0

underlayment platen

Underlayment is een ontzettend veelzijdig plaatmateriaal wat veelvuldig wordt verkocht in winkels en webshops. Onder andere op Pontmeyer vind je een enorm breed assortiment. Dat is ook niet zo vreemd, want de vraag naar dit plaatmateriaal blijft stijgen. Internet staat vol met ideeën waarbij underlayment wordt gebruikt. Dit veelzijdige materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het maken van meubels voor binnens- en buitenshuis. Van oorsprong behoort underlayment tot de constructieplaten. Dit betekent dat ze vooral ingezet werden voor het maken van vloeren, daken en wanden. In de bouw wordt underlayment ook nog steeds zo gezien.

Heb jij al tijden het idee om underlayment platen te gebruiken? Maar weet je niet goed welke platen voor jou het meest geschikt zijn? In dit artikel zetten we de verschillende underlayment platen op een rijtje en leggen we uit welke voor jou het meest geschikt zal zijn.

Wat bedoelen we met underlayment?

Underlayment klinkt in de volksmond misschien een beetje gek. De meeste mensen hebben geen idee wat ze hiervan kunnen verwachten. Wat is underlayment precies?

De term wordt enkel gebruikt om de toepassing van het materiaal duidelijk te maken. In de praktijk worden deze constructieplaten voornamelijk gebruikt als onderplaat voor vloeren of wanden. Inmiddels kijken we verder dan enkel de constructiemogelijkheden. Zo zien we dat steeds meer mensen dit materiaal inzetten voor het maken van meubels.

Underlayment bestaat uit een dikke plaat multiplex met daarin een handige groef. Deze groef maakt het zeer gemakkelijk om de platen mooi en strak tegen elkaar te plaatsen. De platen worden altijd exterieur verlijmd en er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. Deze soorten worden onderverdeeld in gewicht, kwaliteit en uitstraling. Doordat underlayment platen met gebruikte houtsoorten wordt gemaakt, is de zichtzijde vaak minder mooi. Hierdoor was het voorheen niet gebruikelijk om de platen voor zichtwerk te gebruiken. Inmiddels is hier echter een duidelijke verandering in te zien. Sommige platen worden wél gebruikt voor zichtwerk en anderen worden als ‘niet geschikt’ beschouwd.

underlayment plaat

Verschillende materialen

We spreken nooit over slechts één soort als we het over underlayment hebben. Het leuke van dit plaatmateriaal is dat er enorm veel verschillende mogelijkheden zijn. Dat is ook nodig, aangezien het materiaal de afgelopen jaren voor steeds meer doeleinden wordt ingezet. Welk materiaal voor jou het meest geschikt is? Dat hangt vooral af van je eigen wensen. Over welke uitstraling wil je beschikken? Kies je voor goedkoop? Kies je voor kwaliteit? De keuze is aan jou! Maar welke soorten zijn er eigenlijk?

  • Russisch grenen
  • Quickfloor
  • Fins Vuren
  • Ellioti Pine
  • Radiata Pine

Fins Vuren wordt het meest gebruikt bij het maken van meubels. Dit komt voornamelijk doordat de zichtzijde van dit materiaal enorm prettig is. Bovendien is het materiaal gemakkelijk te verwerken, waardoor ook de beginnende doe-het-zelver hiermee uit de voeten kan. De Radiata Pine is tevens populair voor timmerwerkzaamheden, omdat de zichtzijde vanwege haar mooie fineren enorm gewenst is. Als je enkel naar de prijs van het materiaal gaat kijken, is Ellioti Pine veruit de beste keuze. Deze behoort tot één van de goedkoopste uit zijn klasse.

Kom je er niet uit? Vraag dan om advies aan de leverancier van de underlayment platen. Zij kunnen jou precies vertellen welk materiaal het meest geschikt is voor jouw klus.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline