Veilig wonen: welke melders heb je nodig? 0

veilig wonen

Elk jaar weer sterven er tientallen mensen aan een simpele huisbrand. Dat moet toch anders kunnen? Onderzoekers bogen zich gretig over deze vraagstelling en kwamen met een simpele, maar doeltreffende oplossing: het plaatsen van brandmelders kan het aantal dodelijke slachtoffers per jaar met wel 70% laten dalen. Mits iedereen uiteraard melders aanschaft. Gek eigenlijk dat er nog steeds zoveel dodelijke ongelukken gebeuren. Ondanks dat ze vrijwel overal te krijgen zijn, zoals bij de preventieshop, is het nog steeds niet onze prioriteit om deze ook daadwerkelijk aan te schaffen. We zijn continue bezig met het beveiligen van onze woning tegen diefstal en proberen duurzaam te leven voor het milieu. Maar wat zijn al deze dingen waard als er straks niks meer over is van je woning? Met het oog op veilig wonen is het van essentieel belang om te investeren in brandmelders. In dit artikel leggen we meer uit over de verschillende soorten brandmelders en hoeveel melders nodig zijn voor een veilige woning.

De verschillende soorten melders

  • Hittemelder: deze melder meet constant de omgevingstemperatuur. Hierbij houdt hij geen rekening met eventuele rookvorming of gaslucht. Zodra een ruimte te warm wordt, zal er een alarm klinken om de bewoner te waarschuwen. Hittemelders worden vaak geplaatst in ruimtes zoals de badkamer of keuken. Hier is er vaak al snel sprake van damp of rook, waardoor andere melders continue een vals alarm kunnen laten klinken.

Hittemelder

  • CO-melder: een CO-melder meet continue het level van koolmonoxide in een ruimte. Koolmonoxide is een gevaarlijk gas, dat ook wel een sluipmoordenaar genoemd wordt. De geleidelijke gasvorming is niet te detecteren met reuk of zicht. Jaarlijks overlijden er nog steeds mensen aan koolstofmonoxide. Als je woning over een verbrandingsketel beschikt is het zaak om een CO-melder aan te schaffen.
  • Rookmelder: dit is verreweg de meest bekende melder in dit rijtje. Deze melder meet continue hoeveel rookdeeltjes er in de lucht hangen. Als dit aantal overschreden wordt, klinkt er een alarm. Veel mensen besluiten om een rookmelder te kopen en hangen hem vervolgens niet goed op. Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk dat je een rookmelder zo hoog mogelijk tegen het plafond plaatst. Hang nooit een rookmelder op in de keuken. Dit kan enkel storend zijn doordat er regelmatig vals alarm klinkt.

Rookmelder

 

  • Gasmelders: deze melders meten geen koolstofmonoxide, maar richten zich op andere (gevaarlijke) gassen. Het is afhankelijk van het soort gas dat je wilt meten of je hem juist hoog of laag moet hangen. Vraag dit altijd na alvorens je de melder installeert.

Hoeveel melders heb je nodig?

Het wordt aanbevolen om minimaal op elke verdieping één rookmelder te plaatsen. De meeste mensen kiezen ervoor om de rookmelder in de hal te plaatsen. Uiteraard is dit maar minimale beveiliging. Als je je woning optimaal wilt beveiligen is het raadzaam om in elke kamer een rookmelder op te hangen. In de keuken, badkamer en eventueel garage vervang je dit voor één van de andere melders.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline