Ventilatie, hoe en waarom? 0

Een gezond binnenmilieu in huis is van essentieel belang voor een beter wooncomfort. Vaak ervaren mensen gezondheidsklachten die ze niet kunnen plaatsen. Meestal in de strekking van luchtwegenproblemen, allergieën, extreme vermoeidheid of hoofdpijn. In dat geval adviseren wij eerst de luchtkwaliteit in huis te controleren. Door een ongezonde lucht kan je enorm veel gezondheidsproblemen ervaren. Vaak onderschatten mensen dit. Bovendien weet niet iedereen hoe je de luchtkwaliteit in huis kunt verbeteren. Natuurlijk zien we ook de Ventilatieshop.com woonhuisventilatoren die op de markt verkrijgbaar zijn, maar is dit echt noodzakelijk? Is dat dé oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren?

Waarom is ventileren noodzakelijk?

De afgelopen jaren is de luchtkwaliteit in veel huizen verslechterd. Dit komt niet door iets wat wij per se gedaan hebben, maar meer door de verbeterde isolatie in huis. Vroeger werd een huis op alle manieren geventileerd, omdat er simpelweg altijd wel wat tocht te vinden was. Inmiddels zien we dat we het veel belangrijker vinden om duurzaam met energie om te gaan. Hier hoort ook een goede isolatie bij. De huizen anno 2019 zijn dan ook allemaal uitstekend geïsoleerd. Alle naden en kieren worden dichtgestopt. Daarom moet een andere manier van ventileren gevonden worden. Alleen door te ventileren kan je de lucht immers filteren van stofdeeltjes, nare luchtjes en bacteriën. Maar welke oplossingen zijn er en hoe pak je dit aan? Kies je voor een woonhuisventilator of zijn er ook andere mogelijkheden?

Ventileren, hoe doe je dat?

Over ventileren wordt vaak maar een beetje lacherig gedaan. ‘Dan zet je toch gewoon een raam open?’ is een veelgehoord argument. Maar doe je dit ook daadwerkelijk en heeft dit voldoende effect? In de meeste huishoudens zien we dat het vaak vergeten wordt om het huis door te luchten of de ramen open te zetten tijdens het schoonmaken of koken. Het is gewoon niet iets waar we dagelijks bij stil willen staan. Bovendien kan dagelijks ventileren door simpelweg de ramen te openen slechts gedeeltelijk helpen. Als je echt duidelijk effect op de lange termijn wilt zien, zal permanente ventilatie de enige oplossing zijn.

Bij permanente ventilatie moet je bijvoorbeeld denken aan woonhuisventilatoren of ventilatorroosters. Ook zien we dat nieuwbouwwoningen tegenwoordig standaard worden uitgerust met mechanische ventilatie om zo het binnenmilieu optimaal te houden. Vaak gaat het hierbij om een centrale afzuiging die in de keuken, badkamer en het toilet direct lucht afzuigt. Hierdoor wordt de lucht gefilterd van stofdeeltjes en bacteriën voor een hoger wooncomfort. Deze horen continu lucht af te zuigen om zo de lucht te filteren, maar in de praktijk blijkt dat dit vaak niet het geval is.

ventilatie

De reden hiervoor is dat veel mensen dit mechanische ventilatiesysteem uitschakelen, omdat ze het geluid minder prettig vinden. Ook zien we vaak dat deze op de laagste stand wordt gezet, maar ook dan profiteer je niet van voldoende ventilatie in huis. Een ventilatiesysteem biedt, indien goed gebruikt, de meeste zekerheid op goede ventilatie en een beter leefklimaat in huis. Een basisventilatie is 24 uur per dag nodig, daarom is het zaak om hier goed in te investeren. Dit komt de gezondheid ten goede!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline