Verlichting: waar moet je aan denken? 0

meer sfeer met verlichting

Verlichting is zo vanzelfsprekend dat je er bijna niet meer over nadenkt als je de zaak eenmaal hebt geïnstalleerd of dat hebt laten doen. Maar licht bepaalt ook voor een belangrijk deel de sfeer in een ruimte. Ook kan je met lampen je interieur extra goed doen uitkomen of juist tekort doen. Hoe is een goede verlichting opgebouwd? Lees de volgende tips.

1. Basisverlichting

Waarschijnlijk sta je er niet eens meer bij stil, maar als je in het donker een kamer binnenkomt, is daar bij de deur een schakelaar waarmee je de basisverlichting inschakelt. Ineens heb je overal in de kamer voldoende licht om daar alles te doen wat je van plan was. In ruimtes waar je meestal maar kort bent, is de basisverlichting vaak simpel. Een bol aan het plafond op zolder of een leuke hanglamp in de gang. Ook in kamers waar je wel meer tijd doorbrengt, komt de basisverlichting meestal van boven. Op die manier verstrooit het licht beter en komt de ruimte meer in balans. In de woonkamer en slaapkamers, kies je uiteraard voor lampen die bij de stijl van de kamer passen. Let ook op de plaatsing: accentueer de mooie onderdelen van je interieur maar wees ook niet bang voor een donkere mysterieuze hoek.

2. Functionele verlichting

Ook in de avond moet er soms gewerkt of geklust worden. Daarbij is goed licht altijd een pré. Bijvoorbeeld in de keuken. Als je daar aan het koken slaat, zorg dan dat je voldoende licht op je handen hebt om veilig aan de slag te gaan. Een paar spotjes kunnen daarbij wonderen doen. Voor het klussen, de administratie of de hobby is een bureaulamp of een staande lamp een mooie keuze om ook precisiewerkjes te kunnen doen. Verder is de avond ook vaak het moment dat je de tijd vindt om te lezen. Daarbij kan een leuke schemerlamp precies genoeg licht geven voor de lezer zonder anderen te storen.

Functionele verlichting

3. Sfeerlicht

Het is bijzonder dat we zacht licht zo waarderen als sfeermaker. Denk maar aan kaarslicht en hoe dat meteen voor een romantische sfeer zorgt. Wellicht komt dat door iets in onze genen van de voorouders in de prehistorie. Voor hen moet het zachte licht van de vlammen van een houtvuur een gevoel van veiligheid en ontspanning hebben geboden. Open vuur is vandaag de dag niet echt een goed idee meer. De veiligheid en het milieu zijn daarbij in het geding. Maar als sfeermakers kan je lampen kopen die zeer zacht licht verspreiden en soms het spel der vlammen nabootsen. Overigens is het dimmen van de basisverlichting vaak ook al een goede methode om voor meer sfeer te zorgen in een kamer.

4. Tuinverlichting

Door gebruik te maken van moderne led-technologie en 12 Volt-spanning kan je ook de tuin verlichten. Denk hierbij aan functioneel waarbij looppaden of de vijver duidelijk zichtbaar worden. Maar uiteraard kan je ook met sfeerlicht spelen om de tuin ook bij donker interessant te houden. Met een grondspot kan je van een boom of struik een bijzonder object maken.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline