Waar dient een bouwstempel voor? 0

Ben je werkzaam in de bouw en hou je je voornamelijk bezig met het bouwen, verbouwen of renoveren van woningen? Dan klinkt het gebruik van bouwstempels je vast helemaal niet vreemd in de oren. Wanneer je echter nog nooit in de bouw hebt gewerkt, kunnen we ons voorstellen dat de term een beetje vreemd klinkt. Wat kun je van zo’n stempel verwachten? Wat is nu precies een bouwstempel, waar dient deze voor en hoe gebruik je deze? Dat lees je in dit artikel!

Wanneer spreken we van een ‘stempel’ in de bouw?

De term ‘stempel’ wordt in het dagelijkse leven vaak anders gebruikt dan in de bouwkunde. Bij een stempel denken we al gauw aan een inktafdruk of knutselwerkjes van kinderen. Logischerwijs bedoelen we  met een stempel iets heel anders in de bouwkunde. Het begrip ‘stempel’ passen we hierbij enkel toe voor een bepaald soort hulpmateriaal of constructie die zowel de horizontale- als verticale krachten kunnen trotseren. Dit is dan ook hard nodig, want bij het bouwen van een woning zijn de krachten nog niet op de juiste manier verdeeld. Hierdoor is het gebouw nog relatief onstabiel en maken we gebruik van hulpmiddelen om deze te verbeteren.

We gebruiken bouwstempels bijvoorbeeld veelvuldig bij het plaatsen van speciale vloeren of grootschalige veranderingen aan de constructie van de woning. Wanneer men wanden moet moet verwijderen is het bijvoorbeeld van essentieel belang dat het gebouw onderstempeld is. Anders loopt men het risico dat de constructie instort en de veiligheid van de omstanders en de werknemers op de bouw in gevaar komt.

Indien je van een bouwstempel gebruik gaat maken, is het altijd belangrijk om na te gaan hoeveel de stempel maximaal kan dragen. Zorg ervoor dat het gewicht nooit boven de maximale draaglast uitkomt. Zo breng je immers de veiligheid op de bouwplaats in gevaar.

bouwstempel

Stempelen of stutten: wat is het verschil?

We gebruiken vaak het woord stempelen of stutten als we het over een bouwstempel hebben. Maar wat is dan precies het verschil?

Het verschil tussen stutten en stempelen is eigenlijk zeer eenvoudig uitgelegd. Bij het opnemen van horizontale krachten wordt er altijd van stempelen gesproken. Wanneer het verticale krachten betreft, spreken we eerder van stutten. Hiervoor gebruiken we zogenaamde schroefstempels.

In sommige gevallen nemen we zowel verticale- als horizontale krachten op. Hierbij kun je van zowel stempelen of stutten spreken, maar sommige professionals noemen dit ook wel ‘schoren’. Dit omdat er in dit geval van een trekstempel gebruik wordt gemaakt en deze wordt in de bouwkunde ook wel een ‘schoorstempel’ genoemd.

Een bouwstempel: waar moet je op letten?

Wil je nieuwe bouwstempels kopen? Zorg er dan altijd voor dat je de juiste stempel aanschaft. Er zijn immers heel veel verschillende soorten verkrijgbaar. Daarom adviseren wij om de stempels enkel bij professionele webshops voor bouwplaatsinrichting aan te schaffen. Hier kun je niet alleen rekenen op het juiste advies, maar ook nog eens op de beste kwaliteit. Bedenk daarom vooraf goed wat je met de bouwstempels van plan bent en bespreek deze mogelijkheden met de klantenservice van de webshop. Zo weet je zeker dat je straks een vliegende start op de bouwplaats maakt en de veiligheid verhoogd!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline