Waar moet een bouwmeterkast aan voldoen? 0

Waar moet een bouwmeterkast aan voldoen

Een bouwmeterkast wordt gebruikt om een betrouwbare (tijdelijke) energievoorziening op de bouwplaats aan te leggen. In deze kast wordt een elektrische aansluiting, meter en verdeelrichting voor de aansluitingen op de bouw ondergebracht. De kast bestaat uit meerdere compartimenten. De één is voor de netbeheerder en de ander voor de klant. Als projectleider op de bouw heb je toegang tot beide compartimenten. Je bent ook verantwoordelijk voor het afsluiten van deze delen. Bedenk echter wel dat je niet bevoegd bent om gegevens aan te passen in het netbeheerdersdeel. Het is wel mogelijk om zelf de meterstanden af te lezen en zo in te schatten hoeveel energie er op de bouwplaats wordt verbruikt.

Een goede stroomvoorziening is op de bouwplaats van essentieel belang. Zonder elektriciteit zouden elektrische gereedschaptools of bouwliften niet meer werkzaam zijn. Hierdoor is het voor bouwlieden niet meer mogelijk om efficiënt hun werkzaamheden uit te voeren. Elektriciteit is een must, maar brengt tegelijkertijd veel gevaren met zich mee. Daarom worden er hoge eisen gesteld aan de betrouwbaarheid van bouwmeterkasten. Maar waar moeten bouwmeterkasten precies aan voldoen?

waar moet een bouwmeterkast aan voldoen

Algemene eisen

Wanneer je een bouwmeterkast wilt aanschaffen is het belangrijk dat je op de betrouwbaarheid van de leverancier let. Dit merk je direct aan de omschrijving van de bouwmeterkasten. Hier moeten de algemene eisen in vermeld staan. Zo moet de kast voldoen aan de gestelde NEN-EN-IEC 61439-norm. Hiermee geeft de leverancier aan dat hun bouwmeterkasten aan de norm van laagspanningsschakel- en verdeelinrichtingen voldoen. Daarnaast moet iedere bouwmeterkast aan de voorzijde over een gele, driehoekige sticker met bliksemschicht beschikken. Deze eisen worden ieder jaar aangescherpt, dus het is wel noodzakelijk om continu de huidige richtlijnen en wetgeving te controleren. Zo weet je zeker dat je over een veilige en betrouwbare energievoorziening op de bouwplaats beschikt.

Afsluitbare deuren

De afgelopen jaren zijn er een aantal wijzigingen in de huidige wetgeving gekomen. Een belangrijke aanpassing is dat afsluitbare deuren nu verplicht zijn. Dit geldt voor het netbeheerdersgedeelte. Daarbij is het noodzakelijk dat er een deksel of afzonderlijke deur wordt geplaatst. Deze moeten vervolgens afgesloten worden met een hangslot. Dit is de verantwoordelijkheid van de aanvrager.

Plaatsing van de bouwmeterkast

Tijdens het plaatsen van de bouwmeterkast is het tevens belangrijk om op een aantal zaken te letten. Ook hier moet er weer rekening gehouden worden met enkele eisen. Wij zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje:

  • De bouwmeterkast wordt altijd op een veilige locatie geplaatst. Hierbij is het belangrijk dat eventueel werkverkeer niet in aanraking met de kast kan komen.
  • Het verplaatsen van een aangesloten bouwmeterkast is nooit toegestaan. Dit kan immers levensgevaarlijke situaties opleveren. Het is verplicht om de bouwmeterkast verankerd in de grond te plaatsen. Er mag geen beweging in de constructie zijn.
  • In sommige situaties is de bouwmeterkast voorzien van een draagframe. Wanneer dit bij jou het geval is, is het belangrijk dat je tijdens het aansluiten circa 0.60 meter vrije ruimte onder de bouwmeterkast laat.

Een bouwmeterkast is van essentieel belang voor een betrouwbare energievoorziening op de bouwplaats. Laat je informeren door een betrouwbare leverancier en hou rekening met de wettelijke richtlijnen met betrekking tot de veiligheid, zo profiteer je altijd van een optimale en veilige energievoorziening.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline