Waarom ook jouw interieur een afvoerloze haard verdient 0

Waarom ook jouw interieur een afvoerloze haard verdient

Bij een haard denken veel mensen nog aan een ouderwetse open haard. Een groot blok centraal in de kamer met een rookkanaal tot aan het dak. Deze klassieke haarden hebben een wat oubollig karakter en zien we langzaam verdwijnen. Hoewel karaktervolle jaren 30 woningen populairder zijn dan ooit, wordt de haard er dikwijls uit gesloopt. Niet zo gek, vinden wij. Een ouderwetse open haard is lomp, vergt veel onderhoud, en verspreid een hoop ongezonde rook in de buurt.

Is een sfeervol vuur in huis dan verleden tijd?

Nee, gelukkig niet. Veel mensen zijn nog steeds gek op de sfeer en warmte die een haard kan bieden. Een kille ruimte is direct gezellig zodra er een vuurtje in de kamer brand. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze alternatieven voor een open haard. Voor een overzicht van alle moderne haarden kun je het beste even een kijkje nemen op Haardcenter.nl. Benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn als je opzoek bent naar een afvoerloze haard? Lees vooral verder!

Afvoerloze haard vs een rookkanaal

Een ouderwetse openhaard gebruikt hout als brandstof. Lucifer of aansteker erbij en je hebt vuur! Hiervoor is een rookkanaal echter essentieel. Er moet namelijk constant frisse zuurstof worden aangetrokken om het vuur brandende te houden. Daarnaast moet de rook die vrijkomt bij een onvolledige verbranding worden afgevoerd. Hoewel het geknetter van hout heerlijk klinkt, zitten hier een hoop nadelen aan. Zo is de rook allesbehalve goed voor je gezondheid (en die van je buren). Ook is het aanleggen van een rookkanaal niet bepaald goedkoop. Misschien woon je in een huis waar al een rookkanaal aanwezig is, maar dan zit je dus ook vast aan de locatie van de haard. Niet bepaald flexibel.

Bij een afvoerloze haard heb je hier allemaal geen last van. Er is geen sprake van rook en dus ook geen rookkanaal aanwezig. Je kunt de haard plaatsen waar je wilt, zolang je rekening houdt met de warmte die vrijkomt. Je bent dus een stuk flexibeler in het inrichten van je interieur.

Elektrische haard: hoe werkt het?

Een van de meest populaire alternatieven voor een open haard is een elektrische haard. Zoals de naam al een beetje verklapt, werken elektrische haarden puur op elektriciteit. Voorheen zag een elektrische sfeerhaard er vaak niet al te realistisch uit. Dit is nu wel anders. Dankzij verbeterde technieken en nieuwe ontwikkelingen zoals LED en waterdamp zijn er nu elektrische haarden op de markt met een zeer realistisch vuurbeeld. Vaak is een dergelijke haard plug & play. Je steekt hem in het stopcontact en je hebt sfeer in de woonkamer. Ook kun je er alle kanten mee op, van inbouw tot vrijstaand. Ze zijn overigens verkrijgbaar in allerlei verschillende prijsklassen. Voor elke portemonnee is er dus wel iets moois te vinden!

Bio ethanol haard: wat zijn de voordelen?

Een andere populaire categorie is de bio ethanol haard. Waar een klassieke haard hout gebruikt als brandstof, gebruiken deze haarden bio ethanol. Deze vloeistof verbrand nagenoeg volledig, waardoor er géén rook ontstaat en er dus ook geen rookkanaal nodig is. In tegenstelling tot een elektrische haard is hier wel sprake van echt vuur, en dus ook warmte. Een bio ethanol haard ziet er dan ook minstens zo realistisch uit als de open haard in een vakantiehuisje. Er zijn ook prachtige design haarden op de markt die echt een verrijking zijn voor je interieur.

Mogelijkheden genoeg!

We hebben hier slechts het topje van de ijsberg belicht. Zoals op de website van haardcenter is te zien zijn de mogelijkheden oneindig. Binnen, buiten, hangend, vrijstaand, inbouw, tv-meubel: noem het maar op en het kan. Laat je dus vooral inspireren en breng de sfeer in je woonkamer die het verdient!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline