Wanneer mag ik de vlag uithangen? 0

Wanneer mag ik de vlag uithangen?

In veel andere landen is het gek als wij benoemen dat er een vlaginstructie wordt gegeven in ons land. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Amerika. De Amerikanen hangen bijna altijd de Amerikaanse vlag aan hun huis, simpelweg om hun trots voor de nationaliteit te laten zien. In Nederland ligt dat toch een stuk gevoeliger. Tijdens Bevrijdingsdag, Dodenherdenking en Koningsdag wappert de Nederlandse vlag vaak vrolijk in de wind. Met vrolijke oranje wimpels wordt de feestelijke uitstraling tijdens Koningsdag helemaal bevestigd. Op andere dagen laten we hem liever in de kast. Maar waarom is dit eigenlijk? Is de wetgeving omtrent de vlaginstructies echt zó streng? Wanneer mag je eigenlijk écht de vlag uithangen?

Wettelijke richtlijnen?

Een veelgehoord misverstand is dat Nederlanders enkel de vlag mogen uithangen op gezette dagen. Dit is echter niet juist. Als Nederlandse burger mag je de vlag op iedere dag uithangen. Hier is geen protocol voor. Wel volgen de meeste mensen de gezette tijden van het vlagprotocol. Deze is echter alleen wettelijk verplicht voor overheidsinstellingen. Als burger ben je hier vrij in.

Voor elke feestelijke gebeurtenis mag je de vlag uithangen. Of dit nu voor het behalen van je diploma is, een simpele verjaardag of thuiskomst vanuit het ziekenhuis. Dit bepaal je helemaal zelf. Het is echter niet toegestaan om de vlag uit te hangen voor commerciële doeleinden.

Welke vlag gebruik je?

Naast de Nederlandse vlag zijn er natuurlijk nog veel meer andere vlaggen. Maar voor welke vlag kies je tijdens welke gebeurtenis? Wij zetten de richtlijnen even voor je op een rijtje:

  • Tijdens een nationale feestdag gebruik je altijd de Nederlandse vlag. Dit geldt vooral voor overheidsinstellingen. Zij mogen bijvoorbeeld niet de Friese vlag uithangen op Koningsdag.
  • Tijdens een provinciale feestdag of feestelijke aangelegenheid maak je gebruik van de provinciale vlag.
  • Slechts weinig mensen zullen een stads- of gemeentevlag in het bezit hebben. Maar in sommige gevallen kan deze ook uitgehangen worden als er een speciale gebeurtenis in de stad of het dorp plaatsvindt.

welke vlag gebruiken koningsdag

Wanneer mag je een oranje wimpel gebruiken?

Een oranje wimpel wordt enkel op speciale feestdagen uitgehangen. Alleen op Koningsdag en op de verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis is dit toegestaan. Incidenteel komt het voor dat er een speciale instructie wordt afgegeven. Dit kan gebeuren bij overlijden of geboorte van iemand van het Koninklijk Huis.

Voor burgers is het toegestaan om de oranje wimpel met bijvoorbeeld de Friese vlag te combineren of andersom. Zo geef je toch blijk aan jouw voorliefde voor de provincie en geef je het geheel nog een oranje touch. Let op: ook dit geldt weer niet voor overheidsinstellingen. Zij moeten zich altijd aan iedere vlaginstructie houden en mogen niet wijken van het protocol. Ook verenigingsvlaggen op overheidsgebouwen plaatsen is niet toegestaan bij nationale feest- of rouwdagen. Dit met uitzondering van het Rode Kruis.

oranje wimpels koningsdag

Wanneer hang je de vlag halfstok?

Tijdens verdrietige gebeurtenissen mag de vlag halfstok gehesen worden. Voor overheidsinstellingen geldt hierbij weer de vlagprotocol. Burgers zijn hier echter vrij in. Vaak wordt de vlag halfstok gehesen bij het overlijden van een lid van het Koninklijk Huis en Dodenherdenking. Ook kan het overlijden van iemand in je naaste omgeving een reden zijn om de vlaggen halfstok te hangen. Dit is helemaal aan jou

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline