Werking van een lekkage opsporen 0

Werking van een lekkage opsporen

Het blijkt vaak een flinke uitdaging te zijn om de bron van een lekkage te achterhalen. Zit het probleem in een gescheurd ringetje? Is er sprake van een lekkende leiding? Enzovoorts. Er zijn diverse mogelijkheden om de oorzaak van lekkages op te sporen. Voorheen werd er bijvoorbeeld geregeld voor gekozen om een wand open te breken. Dit resulteerde in de meeste gevallen in onnodig veel schade. De kans dat de muur direct op de juiste plek wordt opengebroken is immers klein. Niets doen aan een lekkage is geen optie. Als gevolg van de lekkage kunnen zich verschillende problemen voordoen. Denk aan vochtplekken op muren en het plafond, houtrot in de vloer of een kozijn, enzovoorts.

Lekdetectie uit laten voeren

Een lekkage opsporen kan gelukkig ook op andere manieren, dan het openbreken van de muur. Laat bijvoorbeeld een lekdetectie in huis uitvoeren! Bij een lekdetectie wordt met moderne hulpmiddelen gezocht naar de bron van een lekkage, zonder de muur direct open te moeten breken. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel is een thermografische camera. Met deze camera kunnen warmteverschillen in beeld worden gebracht. Zeker, wanneer het om een lekkage rond een warmwaterleiding gaat. Het uit de leiding gesijpelde warme water zal buiten de leiding immers al snel afkoelen. Dit verschil in temperatuur is op een thermografische camera goed zichtbaar.

Lekdetectie middels ultrasone trillingen

Naast het gebruik van een thermografische camera kunnen ook ultrasone trillingen een oplossing bieden. Bij ultrasone trillingen wordt gekeken naar de tijdsperiode tussen het versturen van trillingen en het ontvangen van de weerkaatsing ervan. Lekkages rond koudwaterleidingen zijn met een thermografische camera doorgaans lastig op te sporen. Het gebruik van deze ultrasone trillingen kan in zo’n geval de oplossing zijn.

Loodgieter inschakelen voor het oplossen van de lekkage

Nadat de lekdetectie succesvol uitgevoerd is, ontvang je hiervan een uitgebreid rapport. In dit rapport staat heel nauwkeurig beschreven waar de bron van de lekkage zich bevindt. Schakel vervolgens een loodgieter in om de lekkage ook daadwerkelijk te verhelpen. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een poging te wagen. Doe dit alleen, wanneer je ervaring hebt met bijvoorbeeld het aanleggen van nieuwe leidingen.

Tip: informeer altijd bij de verzekeraar of de kosten voor het laten uitvoeren van een lekdetectie vergoed worden. Er zijn situaties, waarbij je niets voor een lekdetectie hoeft te betalen. Des te meer reden om voor deze manier van het opsporen van lekkages te kiezen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline