Zelf een veranda bouwen 0

veranda bouwen

Bij een sfeervolle woning hoort ook een veranda. Een veranda, als deze netjes gebouwd is, geeft de woning elan en is heel handig als overdekt terras. Zo kan je op zomerse dagen als het warm is, maar toch regent, toch nog buiten zitten. Er bestaan twee types veranda’s. Een veranda, die vast aan het huis is gebouwd en een veranda, los van het huis die je in een gedeelte van de tuin bouwt. Een veranda kan bestaan uit verschillende materialen, zoals hout, kunststof of metaal, het hangt een beetje van je eigen wensen en budget af. Meestal wordt er gekozen voor een houten veranda, wat ook het makkelijkst is om zelf te bouwen.

Hoe bouw je een veranda? 

In de meeste gevallen zal een veranda tegen de woning gebouwd worden. Maak voordat je begint eerst een plan. Bepaal de maten van de veranda, een schuin aflopend dak of een plat dak? Bij een plat dak moet je sowieso rekening houden met een dakrand voor regenafvoer. Markeer n.a.v. de maten waar de tussenpalen dienen te komen en markeer deze. Bevestig dan aan de woning, op de gewenste hoogte, horizontaal de gevelbalk, over de volle lengte van het terras. Plaatst dan de tussenpalen. Wanneer je deze niet wilt ingraven, zijn paalhouders een goede optie. Deze kan je aan de tegels vastboren. Boor aan deze tussenpalen een balk, die even zwaar is als de gevelbalk. Dan leg je de dakliggers, waarmee je de balk op de tussenpalen met de gevelbalk verbindt. Leg dan het dak over de dakliggers, van het door jouw gekozen materiaal, zoals bijvoorbeeld metalen of kunststof dakplaten, maar ook hout is goed, als je hier dakbedekking over legt. Dit is een basic uitvoering van een veranda. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden.

Overige opties 

Ligt de veranda hoger of juist lager dan de woning, dan dien je nog een kleine trap te maken, zodat je vanuit de woning de veranda kan betreden. Een verandavloer maakt de veranda af en vooral een mooie houten vloer, geeft de vloer een warme uitstraling. Er bestaan speciale geïmpregneerde of hardhouten terrasplanken, maar terrastegels, of zelfs vlonders kunnen ook. Wilt u de veranda een Amerikaans tintje geven, dan kan ook nog een verandahek plaatsen. Je veranda is nu af en maakt uw sfeervolle woning geheel af.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline