Zelf tuin bestraten: hoe pak je dat aan? 0

tuin zelf bestraten

De winter teistert ons land. De afgelopen weken hebben we plotseling te maken gekregen met een omslag in het weer. Geen haar op je hoofd die er nu aan denkt om in de tuin te gaan zitten. Toch breekt ook die tijd sneller aan dan je denkt. We zijn slechts enkele weken verwijderd van het begin van de lente. Hoog tijd dan ook om meer aandacht aan de tuin te besteden. Voor veel mensen betekent dit dat ze de tuin flink onder handen moeten nemen, zeker als de bestrating zijn langste tijd heeft gehad. Genieten van een mooi nieuw terras met nieuwe tegels? Dat klinkt bijna onhaalbaar. Waar haal je het geld vandaan om iemand in te schakelen? Dat hoeft niet. Zelf de tuin bestraten is écht mogelijk. Natuurlijk moet je wel realistisch blijven, het is fysiek een zeer zware klus. Wanneer het echter fysiek mogelijk is, kan je dit zelfs als leek aanpakken. Maar hoe doe je dat? Wij helpen je op weg met 5 eenvoudige stappen.

1.         Bereid je goed voor

Wanneer je precies weet hoe je het bestraten van de tuin aan gaat pakken, zal je merken dat de klus snel geklaard is. Helaas is niet iedereen zo goed voorbereid. Op de ‘bonnefooi’ langs een tuincentrum rijden en enkele tegels meenemen is geen verstandig plan. De kans is groot dat je niet genoeg meeneemt en dat de tegels uiteindelijk niet eens blijken te passen binnen jouw tuininterieur. Daarom geldt ook nu weer dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maak een duidelijke schets van jouw tuin en neem alle afmetingen duidelijk over. Bepaal vervolgens waar de bestrating moet komen te liggen en welke tegels je hiervoor wilt gebruiken.

Weet je precies welke tegels je wilt gebruiken en hoeveel er nodig zijn? Dan is het tijd om de tegels te bestellen. Dit doe je bij een tuincentrum, speciaalzaak of via een webshop. Doe dit altijd ruim van tevoren. Het kan uiteraard zo zijn dat tegels pas later geleverd kunnen worden. Het zou dan zonde zijn als je de klus moet afbreken wegens een tekort aan tegels.

2.         Leggen maar!

Wanneer de tegels binnen zijn, kan het echte werk van start gaan. Nu moeten de handen eens flink uit de mouwen gestoken worden. Hierbij geven we je enkele handige tips:

  • Graaf eerst de grond van het terras uit. Zorg dat je ongeveer een diepte van circa 15 tot 20 centimeter bereikt.
  • Breng vervolgens een laag zand aan. Vaak wordt er gebruik gemaakt van geel zand, deze stabiliseert de grond en zorgt voor een goede fundering om verzakkingen te voorkomen.
  • Tril de grond aan en strijk het zand glad.
  • Maak gebruik van opsluitbanden zodat de bestrating goed op zijn plek blijft liggen.

leggen bestraten tuin

3.         Werk van buiten naar binnen

Bij het bestraten van een tuin is het belangrijk om altijd van buiten naar binnen te werken. Hierbij pak je eerst alle moeilijke hoekjes mee. Zo zorg je ervoor dat de bestrating strak komt te liggen en er straks geen grote ruimtes zijn tussen de tegels. Bovendien sluit je jezelf zo niet in als je aan het bestraten bent.

4.         Voegen

Als de bestrating geheel aangelegd is, is het tijd voor de allerbelangrijkste stap: het voegen van de tegels. Dit doe je eenvoudig door voegzand in de kieren te strooien en door middel van een bezem uit te vegen. Zorg ervoor dat iedere zichtbare voeg gedicht is en laat de rest van het zand minimaal een week liggen.

Is zelf bestraten toch een te grote klus? De kosten bestrating kunnen reuze meevallen als je stratenmakers bij jou in de buurt contacteert. Vergelijk offertes en bekijk samen hoe je de kosten tot het minimum kunt beperken. Zo hoef je enkel te genieten van jouw nieuwe terras. Laat de lente maar komen!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline