Zo bespaar je energie in de badkamer 0

Zo bespaar je energie in de badkamer

Een gemiddeld mens spoelt elke dag 121 liter water weg, aldus UnitedConsumers. En per minuut gaat er acht liter weg. Acht liter! Dankzij energiezuinig apparaten is ons waterverbruik de laatste jaren gelukkig afgenomen, maar dat kan altijd beter. Water besparen? Dat doe je met de volgende tips.

Water verwarmen kost energie, maar elke dag koud douchen is ook niet iets wat je wilt. Toch gaan energie besparen en comfort weldegelijk samen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen een waterbesparende douchekop te kopen, die verbruikt al snel 50% minder energie. Een gewone douchekop verbruikt ongeveer 7 tot 10 liter water per minuut, dat is met een waterbesparende douchekop wel anders. Heb je een regendouche? Dan kan het verbruik wel oplopen tot 22 liter water per minuut.

Kies voor een waterbesparende douchekop

Wanneer je voor een waterbesparende douchekop kiest, kan een gemiddeld huishouden dat per jaar al 60 m3 aan gas schelen. Dat is ongeveer € 50,-!

Type douchekop Hoeveelheid warm water per minuut
Spaardouche 4,3 – 6,9 liter
Energieklasse A 7,0 – 8,7 liter
Standaard 8,8 – 11,5 liter
Energieklasse B 11,6 – 14,4 liter
Comfort douche 14,5 – 17,3 liter
Energieklasse C 17,4 – 21,9 liter

Het staat niet altijd op de verpakking of het om een waterbesparende douchekop gaat. Maar je kunt het gemakkelijk testen, pak gewoon een emmer water en laat die een minuut lang vollopen. Als er meer dan 7 liter in je emmer zit heb je geen zuinige douchekop.

Een nieuwe waterbesparende douchekop kost ongeveer tussen de € 10,- en € 45,- en dat heb je binnen een jaar terugverdiend. Let wel even op de tapdrempel van je ketel, dat is de minimale hoeveelheid water die door moet stromen wil de ketel gaan verwarmen. Als je tapdrempel 1,6 liter of lager is dan kun je een waterbesparende douchekop aanschaffen. Een waterbesparende douchekop geeft trouwens geen zachtere straal, dus je hebt gewoon hetzelfde comfort!

Nog meer bespaartips in de badkamer

  • Doe de kraan altijd dicht bij het tandepoetsen.
  • Met een isolerende badkuip houd je het water langer warm.
  • Douche eens wat minder lang, een douchetimer kan je helpen.
  • Haal de oplader van je elektrische tandenborstel uit het stopcontact als je deze niet oplaadt.
  • Laat de verwarming niet de hele dag aanstaan. Koude lucht warmt sneller op dan warme.

Meer informatie is terug te vinden op: https://www.unitedconsumers.com/energie/besparen-in-huis/badkamer.jsp

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline