Zo maak je je tuin winterklaar in het najaar! 0

We hebben een prachtige zomer achter de rug. Vooral de maand augustus was spectaculair warm en zonnig. Hierdoor hebben we dan ook enorm veel van onze eigen tuin kunnen genieten. Lekker op je loungebank of in het opzetzwemband. Volop profiteren van de privacy van jouw nieuwe hout beton schutting. Mooier kan bijna niet.

Toch ontstaat er eigenlijk ieder jaar hetzelfde probleem. Zodra de zomer verdwijnt en de temperaturen dalen, halen we enkel de tuinstoelen naar binnen en kijken we verder niet meer om naar de tuin. Dat komt van het voorjaar wel weer. Toch is het verstandiger om voor die tijd nog even de tuin in te duiken en deze winterklaar te maken. Zo bespaar je jezelf veel tijd in de lente. Door de taken gedurende het hele jaar te verdelen, blijft werken in de tuin leuk.

Wanneer maak je de tuin winterklaas?

Er zijn veel vragen omtrent het beste moment om jouw tuin winterklaar te maken. Over het algemeen zijn de mensen het er over eens dat het in het najaar moet gebeuren. Maar wanneer dan?

September valt in de meeste gevallen af. In deze maand kan het weer nog heel wispelturig zijn. In sommige jaren stijgt de temperatuur nog ruim boven de 25 graden en in andere jaren is de herfst al flink van start gegaan. Daarom geven de meeste mensen de voorkeur aan oktober. Meestal is het weer en de temperatuur nog redelijk, waardoor werken in de tuin prima te doen is. Daarnaast heeft het meestal nog niet gevroren, waardoor de grond zacht en makkelijk te bewerken is. Wanneer je de tuin rond oktober winterklaar maakt, heb je veel minder werk in het voorjaar. En zeg nou zelf: bij de eerste zonnestraaltjes wil je toch ook het liefst direct gaan liggen?

Investeren in afrastering

Juist zodra de winter aanbreekt is het ook belangrijk om eens kritisch naar de indeling van de tuin te kijken. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om voor nieuwe hekwerken te gaan kijken? In het najaar is de grond doorgaans nog niet bevroren en is het gemakkelijker om nog voor de nodige afrastering in de tuin te zorgen. Het grootste voordeel van vroeg beginnen met afrasteren is dat je hier van de zomer weinig tijd in hoeft te investeren. Bovendien beschik je zo ook in het najaar van de nodige beveiliging en privacy in eigen tuin. Ideaal als de kinderen nog even in het najaarszonnetje willen spelen en jij niet telkens over de mogelijkheid beschikt om er bij aanwezig te zijn. Zo weet je zeker dat dit op een veilige manier zal gebeuren.

nieuwe hekwerken

Planten beschermen tegen de vorst

Weet je al welke planten je ook in de winter wilt bewaren? Of waar je ook volgend jaar zomer van zou willen genieten? Dan is het belangrijk om eerst eens goed na te gaan welke planten het gehele jaar door kunnen blijven staan en welke extra bescherming nodig hebben om de vorstperiode te overleven. Hoe je ze voldoende bescherming kunt bieden, kan je vaak vinden in de informatie die wordt gegeven bij de plant of navragen bij de leverancier van de plant.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline