Zorgeloos wonen: welke woonverzekeringen heb je nodig? 0

woonverzekeringen

Je woning vertegenwoordigt een klein kapitaal. En dat kapitaal kan zomaar in vlammen opgaan. Daarom is het belangrijk dat je jouw woning goed laat verzekeren. Ook de hypotheekverstrekker zal een goede woonverzekering adviseren. Echter bestaat een woonverzekering vaak onder verschillende aparte dekkingen, zoals de opstalverzekering, de inboedelverzekering en de glasverzekering. Welke woonverzekeringen je nodig hebt en wat ze dekken, lees je hier.

Opstalverzekering

De belangrijkste woonverzekering is misschien wel de opstalverzekering of woonhuisverzekering. De opstalverzekering dekt eigenlijk de schade aan je huis en wat er aan vastzit. Denk bijvoorbeeld aan de muren, het dak, de vloeren en de leidingen. Het is belangrijk dat je steeds goed nagaat wat er al dan niet verzekerd is en bij welke oorzaken de verzekeraar al dan niet dekking verleent. Bij de opstalverzekering van FBTO zijn zonnepanelen bijvoorbeeld gewoon meeverzekerd, maar dat is lang niet bij elke verzekeraar het geval. Het is dus goed om tijdens het afsluiten van een opstalverzekering goed naar de dekking te kijken. Een opstalverzekering is trouwens niet wettelijk verplicht, maar bij een koophuis zal de hypotheekverstrekker het steeds eisen.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering zal dan weer de schade vergoeden aan de zaken die niet vastzitten aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan een tafel, een computerscherm of je kleding. Dat doet het bijvoorbeeld bij schade ten gevolge van een gasexplosie, noodweer of een brand. Ook hier is het belangrijk om goed na te gaan wat al dan niet door de inboedelverzekering wordt gedekt, want bijvoorbeeld tuinmeubelen zullen bij stormweer niet zomaar vergoed worden door de inboedelverzekeraar.

Tuinverzekering

De opstal- en inboedelverzekering vergoeden vaak schade aan de tuin. De opstalverzekering doet dat bijvoorbeeld voor het tuinhuis, terwijl de inboedelverzekering dat doet voor de tuinmeubelen. Er zijn echter vaak talloze uitsluitingen voorzien. Denk bijvoorbeeld aan stormschade bij niet-binnengehaalde tuinmeubelen. Er is dan sprake van ernstige schuld aan de schade.

Glasverzekering

Een opstalverzekering en inboedelverzekering is eigenlijk altijd aangeraden. Aanvullende dekkingen zoals een glasverzekering kunnen echter ook interessant zijn. Zo’n glasverzekering is meestal een extra module die aan de opstalverzekering wordt toegevoegd, waardoor glasbreuk eveneens wordt vergoed. Meestal gaat de dekking van een glasverzekering vrij volledig, waardoor je ook bij ongelukjes de schade vergoed kan krijgen. Anderzijds kent een glasverzekering ook veel uitzonderingen, bijvoorbeeld bij glasbreuk tijdens verbouwingen. Kijk daarom goed naar de voorwaarden van de polis, voordat je de glasverzekering afsluit.

Aanprakelijkheidserzekering

De aansprakelijkheidsverzekering is een mooie aanvulling op de woonverzekeringen. Deze verzekering zorgt ervoor dat de schade die je aan anderen of aan de spullen van anderen toebrengt. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel heel handig. Mocht je bijvoorbeeld die dure vaas van je schoonmoeder omstoten, hoef je niet zelf voor de kosten op te draaien, maar is er de aansprakelijkheidsverzekering die de schade dekt.

Dit artikel kwam tot stand door samenwerking.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline