Hoe kan ik meer ventileren in huis? 0

Hoe kan ik meer ventileren in huis

Voldoende ventilatie in huis is van essentieel belang om een gezonde lucht te waarborgen. Helaas blijkt uit verschillende onderzoeken dat er in de meeste woningen te weinig wordt geventileerd. Hierdoor kunnen schadelijke stoffen in de woning blijven hangen en loop je zelfs het risico op het ontwikkelen van schimmelhaarden in huis. Iets wat weer zware gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Daarom is het juist zo belangrijk om voldoende te ventileren. Toch blijkt dat veel mensen niet precies weten hoe ze dit moeten aanpakken. Hoog tijd om hier verandering in te brengen. Hier lees je precies hoe je meer kunt ventileren in huis.

Dag en nacht ventilatieroosters open

Een ventilatierooster is onmisbaar om voldoende schone lucht in huis te brengen. Sommige mensen geloven dat iedere dag even de ramen openzetten voldoende is om te ventileren. Dit is echter niet waar. Om voldoende te ventileren, is het noodzakelijk om de ventilatieroosters en kiepraampjes dag en nacht te openen. Alleen luchten voor een half uurtje is niet voldoende. Na korte tijd zal de frisse lucht namelijk al in huis verdwenen zijn en hopen stoffen en vocht zich weer op in de woning.

Extra ventileren bij het douchen en koken

Er zijn bepaalde plekken in huis die nét wat meer aandacht nodig hebben. Dit is voornamelijk in de keuken en in de badkamer. Tijdens het koken en douchen (of badderen) komt er namelijk heel veel vocht vrij. Wanneer dit vocht niet kan worden afgevoerd, zal dit in huis blijven zitten. Hierdoor loopt het vochtgehalte in huis verder op, waar schimmels weer uitstekend in gedijen. Dit is vaak zichtbaar op het plafond of de siliconenkit, in de vorm van zwarte vlekken. Als je dit probleem niet spoedig aanpakt, zit je al snel met een grootschalig schimmelprobleem. Met alle gevolgen van dien.

Waarom moet er worden geventileerd?

Ventileren is belangrijk om de gezondheid van de bewoners te waarborgen. Wanneer stoffen en vocht zich in de woning ophopen, kan dit een schadelijk effect hebben op de gezondheid. Besef goed dat de lucht in de woning door alledaagse dingetjes vervuild kan raken. De bewoners, huisdieren en planten produceren de gehele dag vocht. Ook alledaagse activiteiten zoals koken en douchen dragen hier aan bij. Door te ventileren, zorg je ervoor dat dit vocht en eventuele schadelijke stoffen niet in de woning blijven hangen en op kunnen hopen.

Vandaag de dag is isoleren nog belangrijker dan ooit geworden. Dit komt met name doordat de woningen veel beter geïsoleerd zijn. Waar vroeger de woning vanzelf werd geventileerd door naden en kieren, is dat tegenwoordig bijna niet meer zichtbaar in woningen. Hierdoor neemt de vraag voor voldoende ventilatie alleen maar toe.

Ventileren bij luchtvervuiling

Maar wat doe je als je vlak bij een plek woont waar er veel sprake is van luchtvervuiling? Bijvoorbeeld vlak langs een snelweg of in de buurt van grote fabrieken?

Ook in dat geval blijft het belangrijk om voldoende te ventileren. De lucht van buiten bevat minder schadelijke stoffen dan de lucht binnenshuis. Wanneer je over de mogelijkheid beschikt, is het wel goed om de ramen te openen die niet tegenover de oorzaak van de luchtvervuiling staan.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline