Door de jaren heen zijn we steeds meer energie gaan gebruiken. Dat past ook wel een beetje bij de huidige samenleving. Bedenk alleen maar eens goed hoeveel elektronische apparaten er momenteel in huis aanwezig zijn en wat een verschil dat is met pakweg twintig jaar geleden. De digitale samenleving levert veel op, maar kost ons ook een hoop. Zeker nu energie duurder is dan ooit. De steun van de overheid zal niet blijvend zijn en niemand kan voorspellen of de energieprijzen ooit weer naar reële hoogte zullen zakken. Daarom is het belangrijk dat je manieren vindt om zelf meer energie te besparen in 2023. Bij deze drie simpele manieren om je op weg te helpen.
1. Energiebesparende raamdecoratie
Het is belangrijk om de ramen goed te isoleren. Dit is de plek waar de meeste warmte verdwijnt. Ga maar eens bij een gesloten raam staan. Grote kans dat je hier toch wat kou voelt. Zeker op de koudste dagen van het jaar. Dit is natuurlijk enorm vervelend, want hierdoor is het lastiger om de temperatuur in huis stabiel en aangenaam te houden. Dit kan voorkomen worden door een extra isolerende laag in de vorm van raamdecoratie aan het raam toe te voegen.
Let er hierbij wel op dat je voor de juiste raamdecoratie kiest. De één isoleert beter dan de ander. Denk bijvoorbeeld aan DuoShade isolerende raamdecoratie van raamdecoratievantuiss. Dit is misschien wel de meest energiezuinige raambekleding van dit moment. Laat je informeren in de winkel en ontdek welke raambekleding voor jou de beste keuze is. Zo bespaar je eenvoudig extra op je energierekening én geniet je van meer comfort in huis.
2. Slim met de verwarming omgaan
Dit lijkt misschien een open deur. Toch mag het niet ongenoemd blijven. Als we kijken naar hoe de energieprijzen momenteel zijn opgebouwd, dan valt al snel op dat met name de gasprijzen erg hoog zijn. Hierdoor is verwarmen op gas ook erg prijzig. Daarom is het goed om de verwarming onder de loep te nemen. Zou je hier nog iets aan kunnen veranderen? Het kabinet pleit ervoor dat mensen hun verwarming niet meer hoger dan 19 graden zetten.
In theorie moet dit ook meer dan genoeg zijn. De beste binnentemperatuur ligt immers ergens tussen de 18 en 21 graden. Zeker wanneer je gewoon bezig bent, zal je het bij deze temperaturen niet snel koud krijgen. Zit je stil? Pak dan een dekentje of trek een warme trui aan. Zo kan de verwarming wellicht zelfs nog wat verder zakken.
3. Slimme buitenverlichting
Veel mensen verbruiken onnodig veel elektriciteit door hun buitenverlichting. Deze vergeten ze uit te zetten, waardoor de lampen de hele avond, nacht en soms zelfs overdag nog blijven branden en daarmee beschikken ze over echt duidelijk sluipverbruik. Je kunt dit voorkomen door voor lampen op sensor te kiezen. Voeg bijvoorbeeld een tijdschakelaar toe of kies voor een bewegingssensor zodat de lamp enkel aanschiet wanneer er ook daadwerkelijk beweging voor de deur is. Zo bespaar je eenvoudig veel energie.