3 tips voor starters om in de huidige woningmarkt tóch een woning te kunnen kopen 0

3 tips voor starters om in de huidige woningmarkt tóch een woning te kunnen kopen

De oververhitting van de woningmarkt lijkt langzaam ten einde te lopen. Het aanbod neemt weer toe en de prijzen beginnen langzaam weer te dalen. Toch wordt het volgend jaar ook weer lastiger om aan een hypotheek te komen. Geen wonder dat veel starters zich zorgen maken. Is het nog wel mogelijk om als starter een huis te kopen? Zeker in de grote steden van ons land lijkt dit haast onmogelijk.

Je wil een huis kopen, maar je hebt geen flauw idee waar je moet beginnen om überhaupt een kans te maken in de huidige woningmarkt. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Hieronder volgen drie tips voor starters om ondanks de huidige omstandigheden tóch een woning te kunnen kopen.

1.      Meer eigen geld

Er was ooit een tijd waarin hypotheken relatief makkelijk werden verstrekt. Hierdoor hadden de meeste starters nauwelijks eigen geld nodig om een mooie woning te kunnen kopen. Inmiddels is dat wel anders. Daarom wordt geadviseerd om zoveel mogelijk te sparen, eigen geld in te brengen. Ook kiezen steeds meer ouders en grootouders ervoor om een schenking bij leven te doen. Hierbij mogen ze belastingvrij een relatief groot bedrag schenken om zo hun (klein)kinderen te helpen bij de aankoop van een woning. Hierdoor kunnen de maandlasten lager worden of is het überhaupt toch mogelijk om op de huidige markt een woning te vinden.

Hou er tevens rekening mee dat een hypotheek maximaal 100 procent van de volledige waarde van het huis kan omvatten. Er zullen dus altijd nog extra kosten voor eigen rekening komen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper en de eventuele advies- en bemiddelingskosten van de aankoopmakelaar. Ook moet er na de aankoop van het huis vaak nog het nodige gekocht en/of verbouwd worden. Je moet ook eigen geld hebben voor de inrichting van je (nieuwbouw)woning.  

2.      Bekijk de mogelijkheid tot een starterslening

Heb je al enorm veel geprobeerd, maar lukt het je niet om voldoende hypotheek te krijgen om een huis te kunnen kopen? Is het verschil niet al te groot, maar lukt het je niet om dit binnen korte tijd bij elkaar te sparen? Bekijk dan of een starterslening ook voor jou van toepassing is. Dit is een lening die tegenwoordig door steeds meer gemeenten worden aangeboden. Dit is een lening die enkel is bedoeld voor starters die hun eerste koopwoning willen kopen. Hierbij kan een bedrag geleend worden wat mogelijk het verschil tussen de hypotheek en de kosten van de woning kan overbruggen.

3.      Maak gebruik van een makelaar

Niet iedereen zit te wachten op de hulp van een aankoopmakelaar. Ook omdat dit extra geld kost. Dat is misschien wel zo, maar het biedt ook heel veel voordelen. Zeker als starter. Zij weten namelijk precies te vertellen welke woningen passen bij jouw criteria en kunnen veel beter onderhandelen met de verkopende partij. Hierdoor haal je er misschien een veel betere prijs uit dan wanneer je dit zelf had gedaan. De kosten van de makelaar haal je er dus gemakkelijk uit.  

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline