4 begrippen die je moet kennen bij het bestellen van een kozijn 0

begrippen kozijnen

Tegenwoordig kan je gemakkelijk online, zelf je kozijnen bestellen. Waar vroeger de aannemer of het bouwbedrijf alles voor je moest regelen, kan je nu steeds meer zelf. Als je zelf een kozijn wilt bestellen zul je begrippen horen waarvan de kans groot is dat je niet direct weet wat het betekent. Wij zoomen verder in op deze begrippen en leggen ze uit!

Dorpel

Bij een kozijn is er standaard een bovendorpel en onderdorpel bevestigd. De onder en bovendorpel zorgt ervoor dat het kozijn goed aansluit op de muuraansluiting. Een dorpel is altijd horizontaal, over de gehele breedte van het kozijn. Met goede dorpels kan je een hoop tocht voorkomen.

Soms moet je ook tussendorpels te laten monteren, onder andere bij een kozijn wat uit meerdere vlakken bestaat. De tussendorpel wordt ook wel een kalf genoemd. Daarnaast is er nog de stofdorpel. Stofdorpel is een synoniem voor drempel. De drempel zorgt voor een goede aansluiting tussen de deur en de vloer.

Dorpels zijn er in verschillende materialen. Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor kunststof of glasvezel, omdat je bij hout de kans hebt op houtrot. Dit is vooral van belang bij onderdorpels die “op het pijl” (ofwel de grond) gemonteerd worden.

Sponning

De sponning is de verbinding tussen het kozijn en de muur, ofwel de muuraansluiting. Sponningen zijn er in verschillende types. De keuze voor de muursponning is vooral afhankelijk van het moment en de manier van bouwen. Wanneer je een kozijn vervangt zijn er renovatiesponningen. Deze maken het mogelijk het kozijn van buitenaf te monteren, zonder dat er iets met de muur moet gebeuren. Er zijn ook sponningen die in de muur gemetseld kunnen worden zoals een kalksponning. Voor de montage van deze sponningen moet het kozijn dus aanwezig zijn op het moment van metselen.

Sponning

Meer informatie over sponningen? Zie de dit artikel van Toelevering Online.

Stijl

Waar de dorpels de verbinding vormen met de muuraansluiting aan de onder en bovenkant van een kozijn, doen de stijlen dat aan beide zijkanten van het kozijn. Stijlen zijn altijd verticaal en er kunnen, net als bij dorpels, ook tussenstijlen gemonteerd worden.

Beslag

Het hang- en sluitwerk van een kozijn, deur of schuifpui wordt ook wel het beslag genoemd. Met het hang- en sluitwerk opent of sluit u het kozijn, de deur of schuifpui. Bij het bestellen van kozijnen is het van belang, goed uit te zoeken of het beslag wordt meegeleverd. Vaak wordt het beslag niet vooraf gemonteerd als het standaard wordt meegeleverd. Op deze manier is de kans op beschadigingen bij het vervoer van de kozijnen kleiner.

Nu je weet wat deze begrippen betekenen kun je gerichter en makkelijker een kozijn bestellen. Veel succes met het bestellen van jouw kozijnen!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline