De verschillende soorten lampen in huis 0 3038

Verschillende soorten lampen

Licht is inmiddels zó vanzelfsprekend dat het bijna niet meer opvalt. Behalve als er een lamp stuk gaat, want dan wordt het effect van verlichting pas echt duidelijk. Voor huishoudelijk gebruik is er keuze uit verschillende lampen: gloeilampen, halogeenlampen, TL-lampen, spaarlampen en LED-lampen. Wat is het verschil tussen deze lampen en hoe energiebesparend zijn ze?

De gloeilamp

De gloeilamp die we allemaal kennen is het alom bekende ‘peertje’. Een lamp die al vanaf zijn ontstaan een enorm succes was en – nog steeds – is. Niet voor niets toonde Willie Wortel voor het hebben van een briljant idee een gloeilamp boven zijn hoofd. Want de gloeilamp ís en blíjft een van de geweldigste uitvindingen van de 19e eeuw en zal ook nog lang mee gaan. Ook al zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verlichting.

Gloeilampen zijn redelijk goedkoop, maar ze verspillen wel heel wat energie. Slechts 10% van de verbruikte energie wordt namelijk daadwerkelijk omgezet in licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbaar licht (infrarood) en warmte. Bovendien gaat een gloeilamp niet erg lang mee: gemiddeld slechts 1.000 uur.

Toch is de gloeilamp de meest gebruikte lamp. Immers, het licht dat de gloeilamp voortbrengt is gezellig en warm. Heb je een romantisch avondje? Dan draagt de gloeilamp zeker bij tot een knusse sfeer. Wijntje erbij en het romantische avondje wordt geheid een succes!

De halogeenlamp

Een halogeenlamp geeft twee keer zoveel licht als een gloeilamp en is zuiniger in energiegebruik. Hoewel de halogeenlamp in aanschaf duurder is dan de gloeilamp

gaat hij tot wel vijf keer langer mee. Daardoor is hij relatief gezien goedkoper. Door de hogere lichtsterkte wordt halogeenverlichting veel gebruikt in modern ingerichte woon- en werkruimtes als functieverlichting.

Maar halogeenverlichting is middels een dimmer ook goed te verzachten en geeft dan een sfeervolle verlichting in je woning. Langdurig dimmen kan echter de levensduur van de halogeenlamp verkorten. Het is daarom aan te raden voor dimlicht een spaarlamp te gebruiken.

De TL-lamp

Als je aan TL-licht denkt, denk je gelijk aan ongezellig en koel kantoorlicht. Maar tegenwoordig is TL-verlichting ook beschikbaar in zacht wit en ook dimmen bestaat tot de mogelijkheden. Deze vorm van verlichting hoeft daarom niet meer beperkt te worden tot de garage en de kelder. Een TL-lamp is bovendien veel zuiniger dan een gloeilamp. Het energieverbruik bedraagt slechts 15% van een gloeilamp! Naast het lage energiegebruik gaat de TL-lamp ook nog eens lang mee: 20.000 uur.

De spaarlamp

Gelukkig is de vormgeving van de spaarlamp er in de loop der tijd flink op vooruit gegaan; hij ziet er niet meer uit als een verlichte jampot, maar is inmiddels ook verkrijgbaar in peer- of bolvorm. Bovendien is het licht dat een spaarlamp verspreidt niet meer zo fel als vroeger. Daardoor kan de spaarlamp nu ook als sfeerverlichting ingezet worden.

Een spaarlamp is eigenlijk een compacte versie van de TL-lamp. Hoewel een spaarlamp een stuk duurder is dan een gloeilamp, is de levensduur gemiddeld tien keer langer en is het energieverbruik vijf keer minder. Voor elke gloeilamp die je vervangt voor een spaarlamp bespaar je ruim € 7,- per jaar. En aangezien een huishouden gemiddeld 40 lampen in huis heeft, kan het je een aardige besparing opleveren als je alle lampen vervangt! Gebruik de spaarlamp in ieder geval in ruimtes waar het licht lang aanstaat, zoals de woonkamer en de keuken.

De LED-lamp

Het gebruik van LED (Light Emmitting Diodes) in binnenhuisverlichting is relatief nieuw. LED’s zijn lampjes die we tot voor kort alleen in het klein terugzagen als gekleurd lampje in bijvoorbeeld de afstandbediening, de fietsverlichting of de lichtkrant. Tegenwoordig zijn LED-lampen ook te verkrijgen met een grote fitting, die eruit ziet als een gloeilamp. LED-verlichting heeft een laag energieverbruik, 90% lager dan een gloeilamp, en gaat wel 50 keer langer mee. Een zeer zuinige lamp en dé lamp van de toekomst.

Door de juiste lamp op de juiste plek in huis te gebruiken, kun je én beter licht in je huis halen én energie besparen, zonder dat het de sfeer uit je woning haalt.

bron: huisinspiratie.nl

Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een Scandinavisch interieur naleven, hoe doe je dat? 0 2442

Scandinavisch interieur

Als je een Scandinavische woning binnentreedt, vallen je onmiddellijk een paar elementen op: lichte kleuren, veel lichtinval en veel gebruik van hout. Heb je plannen om te verbouwen? Overweeg dan ook eens deze stijl. Het is een rustgevende stijl die heel trendy is. Deze stijl blijft gegarandeerd nog heel wat jaren meegaan!

Scandinaviërs houden van licht

Licht is belangrijk in Scandinavië. Ze krijgen sowieso al niet veel zonuren. Daarom richten ze hun woningen in met overwegend lichte kleuren: wit en licht grijs. Ze hebben bovendien hout in overvloed en gebruiken dit graag om hun huizen gezellig te maken. Dit zijn al twee elementen die je goed moet voor ogen houden als je een Scandinavische woning wilt inrichten. Bij nieuwbouw of als je gaat verbouwen, is het geen probleem om veel hout te gebruiken. Maar ook als je de interieurtrends wilt volgen en je kiest voor een Scandinavisch interieur, is dit niet zo moeilijk te realiseren.

Gezelligheid gaat boven alles

Een Scandinavisch interieur ziet er fris en wit uit met een minimalistische twist, zonder daarom koel over te komen. Er zitten altijd elementen in die het gezellig maken. Heb je een oude houten kast van oma of een bruin leren sofa? Deze passen perfect in een dergelijk interieur. Houten stoelen en houten bijzettafels geven het interieur onmiddellijk een warme uitstraling. Denk ook aan gebreide wollen dekentjes en kussens en bijvoorbeeld schapenvellen: ideaal om heerlijk te genieten bij de haard of een tegelkachel!

Etnische prints

Je ziet ook heel wat etnische prints in een Scandinavische wooninrichting. Vloerkleden met grote ruiten of geometrische tekeningen doen het goed!

Nieuwe kleuren en materialen

De Scandinavische stijl is vrij stabiel en volgt niet strikt de interieurtrends. Toch mag je gerust nieuwe kleuren en materialen gebruiken in deze stijl. Denk bijvoorbeeld aan de trendy ‘poederkleuren’, ook ‘kalkkleuren’ genoemd: vaal roze, licht grijsblauw of zacht pistache groen bijvoorbeeld. Voor dit jaar zijn er ook de fellere en eveneens trendy kleuren okergeel, turquoise blauw en zeeblauw. Gebruik deze opvallende kleuren als eyecatcher in jouw Scandinavische woning, maar overdrijf niet. Een paar accessoires per kamer zijn vaak al voldoende.

Tegelvloer trends & tips 0 2749

Vloertegels tips

Een tegelvloer is niet alleen heel praktisch en duurzaam, maar geeft je kamer ook een bijzonder karakter. Ga jij voor XXS, XXL of een mooie combinatie? De vloertegels trends omvatten alle uitersten. Iedereen heeft hierin natuurlijk zijn eigen wensen en smaak. Wij hebben de trends en tips voor je op een rijtje gezet. Hopelijk kun je na het lezen van dit artikel een keuze voor jezelf maken welke tegelvloer het beste bij jou past!

Vloertegel trend 1: ga voor XXL!

Tegels in formaat XXL zien we ontzettend veel terug. Het mag allemaal steeds groter. Vloertegels van 60 cm worden standaard tot klein, vloertegels van 90 cm zien we steeds vaker en vloertegels van 120 cm zijn ook geen uitzondering meer. Grote vloertegels zorgen voor veel rust en hiermee creëer je een ruimtelijk effect. Vooral als ze in de lengte van de kamer gelegd worden, laat het de ruimte groter lijken.

Tip: Is jouw ruimte niet zo groot? Kies dan niet voor hele grote tegels, om toch een mooie doorloop te behouden.

Vloertegel trend 2: XS mozaïek

De tegenhanger van de grote tegels is natuurlijk de mozaïek tegel. En aangezien de vloertegel trends momenteel tot het uiterste gaan, zien we ook de mozaïek vloertegels weer heel veel terug. Met mozaïek tegels zijn bijzondere patronen te maken en kunnen kleurtinten gecombineerd worden. De authentieke uistraling van mozaïek gecombineerd met stijlvol design geeft je kamer een luxe en warme uitstraling.

Tip: Ga je voor mozaïek tegels, kies dan voor veel verschillende tinten in één kleur en leg deze mozaïektegels door elkaar heen, voor een speels effect.

Vloertegel trend 3: combineer XXL en XS

Het combineren van XXL vloertegels met XS vloertegels wordt ook wel de multiformaat trend genoemd. Hierbij worden in één ruimte hele grote tegels gecombineerd met hele kleine tegels, zoals mozaïek. Met deze trend kun je heel creatief zijn en een eigen patroon aanbrengen in de ruimte. Zo maak je jouw tegelvloer uniek en persoonlijk.

Tip: Kijk ook eens naar goedkope tegels in bijvoorbeeld een tegeloutlet. Met deze trend kun je namelijk alle resten creatief gebruiken. Zo bespaar je ook direct op je tegelvloer.

Vloertegel trend 4: minimalistisch design

Naast de formaten die in de trends de boventoon voeren, is er natuurlijk ook wat te zeggen over de kleuren en structuren van vloertegels. Wanneer de formaten niet standaard zijn, wordt er juist gekozen voor een minimalistische kleur en structuur, om de rust te behouden. Kleuren zijn voornamelijk bruintinten en grijstinten, die door hun tijdloze uitstraling jarenlang mooi blijven. De vloertegels zijn bijna effen, met licht natuurlijke effecten, om het natuurlijke karakter toch in de vloer terug te laten komen.

Tip: Kies je voor de multiformaat trend, houd de kleur en structuur dan rustig. Pak juist bij een standaard formaat vloertegel wat meer uit met kleuren.

bron: Goedkoopvloertje.nl

Bron Allesoverbouw.nl

Meest populaire berichten

Editor Picks