De verschillende soorten lampen in huis 0

Verschillende soorten lampen

Licht is inmiddels zó vanzelfsprekend dat het bijna niet meer opvalt. Behalve als er een lamp stuk gaat, want dan wordt het effect van verlichting pas echt duidelijk. Voor huishoudelijk gebruik is er keuze uit verschillende lampen: gloeilampen, halogeenlampen, TL-lampen, spaarlampen en LED-lampen. Wat is het verschil tussen deze lampen en hoe energiebesparend zijn ze?

De gloeilamp

De gloeilamp die we allemaal kennen is het alom bekende ‘peertje’. Een lamp die al vanaf zijn ontstaan een enorm succes was en – nog steeds – is. Niet voor niets toonde Willie Wortel voor het hebben van een briljant idee een gloeilamp boven zijn hoofd. Want de gloeilamp ís en blíjft een van de geweldigste uitvindingen van de 19e eeuw en zal ook nog lang mee gaan. Ook al zijn er veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verlichting.

Gloeilampen zijn redelijk goedkoop, maar ze verspillen wel heel wat energie. Slechts 10% van de verbruikte energie wordt namelijk daadwerkelijk omgezet in licht. De rest gaat verloren in de vorm van onzichtbaar licht (infrarood) en warmte. Bovendien gaat een gloeilamp niet erg lang mee: gemiddeld slechts 1.000 uur.

Toch is de gloeilamp de meest gebruikte lamp. Immers, het licht dat de gloeilamp voortbrengt is gezellig en warm. Heb je een romantisch avondje? Dan draagt de gloeilamp zeker bij tot een knusse sfeer. Wijntje erbij en het romantische avondje wordt geheid een succes!

De halogeenlamp

Een halogeenlamp geeft twee keer zoveel licht als een gloeilamp en is zuiniger in energiegebruik. Hoewel de halogeenlamp in aanschaf duurder is dan de gloeilamp

gaat hij tot wel vijf keer langer mee. Daardoor is hij relatief gezien goedkoper. Door de hogere lichtsterkte wordt halogeenverlichting veel gebruikt in modern ingerichte woon- en werkruimtes als functieverlichting.

Maar halogeenverlichting is middels een dimmer ook goed te verzachten en geeft dan een sfeervolle verlichting in je woning. Langdurig dimmen kan echter de levensduur van de halogeenlamp verkorten. Het is daarom aan te raden voor dimlicht een spaarlamp te gebruiken.

De TL-lamp

Als je aan TL-licht denkt, denk je gelijk aan ongezellig en koel kantoorlicht. Maar tegenwoordig is TL-verlichting ook beschikbaar in zacht wit en ook dimmen bestaat tot de mogelijkheden. Deze vorm van verlichting hoeft daarom niet meer beperkt te worden tot de garage en de kelder. Een TL-lamp is bovendien veel zuiniger dan een gloeilamp. Het energieverbruik bedraagt slechts 15% van een gloeilamp! Naast het lage energiegebruik gaat de TL-lamp ook nog eens lang mee: 20.000 uur.

De spaarlamp

Gelukkig is de vormgeving van de spaarlamp er in de loop der tijd flink op vooruit gegaan; hij ziet er niet meer uit als een verlichte jampot, maar is inmiddels ook verkrijgbaar in peer- of bolvorm. Bovendien is het licht dat een spaarlamp verspreidt niet meer zo fel als vroeger. Daardoor kan de spaarlamp nu ook als sfeerverlichting ingezet worden.

Een spaarlamp is eigenlijk een compacte versie van de TL-lamp. Hoewel een spaarlamp een stuk duurder is dan een gloeilamp, is de levensduur gemiddeld tien keer langer en is het energieverbruik vijf keer minder. Voor elke gloeilamp die je vervangt voor een spaarlamp bespaar je ruim € 7,- per jaar. En aangezien een huishouden gemiddeld 40 lampen in huis heeft, kan het je een aardige besparing opleveren als je alle lampen vervangt! Gebruik de spaarlamp in ieder geval in ruimtes waar het licht lang aanstaat, zoals de woonkamer en de keuken.

De LED-lamp

Het gebruik van LED (Light Emmitting Diodes) in binnenhuisverlichting is relatief nieuw. LED’s zijn lampjes die we tot voor kort alleen in het klein terugzagen als gekleurd lampje in bijvoorbeeld de afstandbediening, de fietsverlichting of de lichtkrant. Tegenwoordig zijn LED-lampen ook te verkrijgen met een grote fitting, die eruit ziet als een gloeilamp. LED-verlichting heeft een laag energieverbruik, 90% lager dan een gloeilamp, en gaat wel 50 keer langer mee. Een zeer zuinige lamp en dé lamp van de toekomst.

Door de juiste lamp op de juiste plek in huis te gebruiken, kun je én beter licht in je huis halen én energie besparen, zonder dat het de sfeer uit je woning haalt.

Bron: Huisinspiratie.nl

Next Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline