De voordelen van bruine pellets 0

De voordelen van bruine pellets

In de koudere maanden zitten we thuis weer met de verwarming of de kachel aan. Heb je thuis of in je vakantiehuisje een pelletkachel en vraag je je af hoe je deze het beste kan aansteken. In dit artikel krijg je uitleg over het aanmaken van een pelletkachel en welke pellets je het beste kan kopen. Zo zit je er deze winter ook lekker warmpjes bij.

Waar gebruik je pellets voor?

Houtpellets worden voor pelletkachels gebruikt en zijn een vaste vorm van brandstof. Pellets bestaan uit houtafval en zijn samengeperst tot kleine reepjes geperst hout. Dankzij de consistente vorm gaat de verbranding van de pellets gecontroleerd en geleidelijk. De kamer verwarmen met een pelletkachel is dus ook heel veilig als je goed de aanwijzingen volgt. Wil je voor de winter een voorraad opslaan? Dat kan het beste in een opslagkamer, een ondergrondse tank of een flexibele losstaande tank. Zo voorkom je dat de pellets vochtig worden en verklonteren.

Het verschil tussen witte en bruine pellets

Van pellets bestaan er twee soorten, namelijk witte en bruine pellets. Bruine pellets zijn gemaakt van verschillende soorten hout. Vaak zijn deze pellets een combinatie van bruin, wit en rood hout. In de bruine pellets wordt meestal het afval van loofbomen verwerkt, zoals beuk, eik en es. In witte pellets zit vooral afval van dennenbomen.

De kleur van de pellets zegt niets over de kwaliteit, maar wel iets over de wijze van verbranding. Omdat de houtsoort van bruine pallets harder is dan die van witte pellets, is de verbranding heter en minder fel. Het duurt dus langer voordat ze volledig zijn opgebrand.

De voordelen van bruine pellets

Ben je er nog niet helemaal uit welke soort pellets je moet kiezen om de kachel flink op te stoken? Hieronder staan de voordelen van bruine pellets nog even op een rijtje:

  • Het hout van loofbomen brandt minder snel dan hout van naaldbomen. Bruine pellets gaan daarom langer mee. Je hebt er uren meer plezier en warmte van.
  • Bruine pellets geven ook meer hitte af. De maximale temperatuur ligt dus hoger dan bij witte pellets. Dat maakt de bruine pellets ook veel geschikter voor het verwarmen van grotere ruimtes.
  • Bruine pellets zorgen voor minder aanslag (residu) op verschillende onderdelen van de kachel. Ze zijn dus ook nog een stuk schoner in gebruik.
  • De prijs van bruine pellets is ook nog eens iets goedkoper dan die van witte pellets. Tel uit je winst!

Welke pellets kies je?

Vraag je je nu af welke pellets jij kan gebruiken voor je kachel? Dat heeft vooral te maken met de grootte van de ruimte die je wil verwarmen. Als je een klein schuurtje wil verwarmen of je hebt een kleinere woonkamer, kies dan de witte soort. Wil je de temperatuur laten stijgen in een grote woonkamer of een ruime eetzaal, dan zijn de bruine de beste keuze. Voor de zekerheid kun je met je vragen uiteraard terecht bij een specialist of groothandel die de geperste houtkorrels verkoopt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest populaire berichten

Inline
Inline